John Ladekarl rådgiver lottomillionærer: 'Det værste vil jo være, at man bruger pengene for hurtigt og forsumper dem'

John Ladekarl rådgiver lottomillionærer: "Det værste vil jo være, at man bruger pengene for hurtigt og forsumper dem"

Massevis af danskere prøver hver uge lykken med lottokuponer og andre spil med høje gevinster. Men hvad gør man egentlig, når der pludselig ruller et uventet stort beløb ind på kontoen? Det ved John Ladekarl, der er millionærrådgiver for Danske Spil. Han rykker ud for at rådgive nyslåede millionærer om, hvordan de bedst muligt forvalter deres nye formue – og hvad de gør klogest i at holde sig fra.

Offentliggjort

”Du har vundet 13 millioner, Sonja,” indleder John Ladekarl.

”Ja. Og min mand og jeg har allerede betalt al vores gæld, og senere i dag skal vi ud for at se på en andel til vores datter,” svarer Sonja (Sonja er et opdigtet navn, redaktionen er bekendt med hendes rigtige identitet, red.).

Hun bliver afbrudt af en skarp ringetone og kigger hurtigt på sin telefon.

”Ja, undskyld, men det er meningen, at bilforhandleren skal ringe. Vi har også købt en ny bil,”

tilføjer Sonja og afbryder opkaldet, da hun kan se, at det ikke handler om nyerhvervelsen.

”I er allerede gået i gang, kan jeg høre,” siger John.

Han smiler, mens han åbner en grøn mappe med papirer, hvor han har skrevet ordene ’Vinder’ og den by på Sjælland, hvor Sonja og hendes mand bor.

”Hvem har I fortalt, at du har vundet?” spørger John.

”Vi har kun sagt det til vores familie og tætteste venner. Det har vi det bedst med,” svarer Sonja.

”Det var klogt,” nikker John og forsætter:

”Men nu har I brugt tre millioner på gæld og en ny bil. Hvad skal de sidste 10 millioner så bruges på?”

Når en heldig dansker vinder over halvanden million kroner i Lotto eller i et af de andre spil, som Danske Spil udbyder, får de tilbudt vejledning fra en af de to millionærrådgivere, Danske Spil har tilknyttet.

Det er både ganske gratis og ganske frivilligt at benytte sig af tilbuddet, der kan hjælpe med at give et overblik over, hvad der egentlig er muligt, når ens formue bliver meget større, end man formentlig nogensinde havde forestillet sig.

Sonja har vundet 13 millioner kroner ved at spille på en virtuel, enarmet tyveknægt i ’Tivoli Casino’, der hører under Danske Spil. Det er derfor John Ladekarl i dag sidder ved Sonjas køkkenbord. Da hun fik tilbuddet om at tale med en millionærrådgiver, takkede hun ja med det samme.

I de seneste fire år har John Ladekarl 104 gange været afsted for at rådgive om beløb, der samlet løber op i 1,3 milliarder kroner. Han er uddannet statsautoriseret revisor og har en baggrund som partner i Deloitte. I dag er han pensioneret, men fungerer stadig som direktør for Deloitte Fonden.

Hver gang han møder nye millionærer, er hans første og primære råd, at de skal skynde sig at slippe ud af deres gæld, hvis de har nogen. Og så skal de beholde benene på jorden, mens de udlever de drømme, de ellers ikke ville have råd til at realisere.

Hjemme hos Sonja betyder det, at hun og hendes mand gerne vil hjælpe deres børn med enten at købe en bolig eller at indfri gæld. De vil også gerne lave en opsparing til børnebørnene og så ellers investere resten af pengene.

”John, jeg har et spørgsmål til dig,” siger Sonja og fortsætter:

”Hvis jeg gerne vil invitere hele min familie på en ferie og betale for den, må jeg så det i forhold til gavereglerne?”

John Ladekarl nikker bekræftende og spørger venligt ind til, hvor ferien så skal gå hen. I to timer gennemgår han sammen med Sonja og hendes mand punkt for punkt, hvordan de bedst muligt forvalter de mange millioner kroner, der har indfundet sig på deres konto, efter Sonja en eftermiddag trak i håndtaget på den virtuelle, enarmede tyveknægt og indkasserede en præmiesum af de helt store.

John Ladekarl

65 år. Uddannet statsautoriseret revisor. Arbejdede gennem 41 år hos Deloitte som revisor og partner. Gik på pension i sommer, men er stadig direktør i Deloitte Fonden, formand i Svend Dørffers fond og konsulent for investeringskomitéen i Hempel Fonden. Millionærrådgiver i Danske Spil siden 1. januar 2018, da han overtog jobbet fra en kollega i Deloitte, og er ansvarlig for områderne Sjælland, Bornholm, Færøerne og Grønland. Bor på Vesterbro med sin kone. Har to børn og seks børnebørn.

John har medbragt papirer, der beskriver alt fra gaveregler til familielån, som han giver videre, mens han forklarer. Han har sågar et udklip med fra dagens Berlingske, der viser de seneste tal fra diverse investeringsforeninger.

Han fortæller om negative renter, kursudvikling og vigtigheden af at få et skriftligt forslag fra banken om investeringsmuligheder, så man kan gå hjem for at mærke, om mavefornemmelsen er rigtig. John svarer beredvilligt på parrets spørgsmål og stiller også selv et par stykker.

”Hvad drømmer I ellers om? Vil I gerne have et nyt hus? Eller rejse jorden rundt?”

Ingen af delene er svaret.

”Vi bliver her i vores hus. Vi vil gerne renovere nogle ting, vi er trætte af. Men vi har et godt liv, så vi vil gerne leve videre, som vi gør. Måske vil vi arbejde lidt mindre. Men jeg er ikke typen, der går ud og køber en ring til 50.000 kroner. Hvad skulle jeg bruge den til?” svarer Sonja og peger over på sit køkken, der er af ældre dato:

”Min gode veninde var her forleden og spurgte, om vi så ikke skulle have nyt køkken nu. Næ, hvorfor skulle vi det?”

Der bliver talt frem og tilbage, og rådgivningssamtalen slutter med, at John Ladekarl giver sit telefonnummer til Sonja. Så kan hun ringe og få flere gode råd, hvis hun får brug for det, når hun har talt med sin bank om sine investeringsmuligheder. Han takker af med et vink og et: ”Held og lykke med det hele.”

Da vi er tilbage i bilen og på vej hjem, smiler John Ladekarl og siger:

”Så har du også prøvet at være med til en millionærrådgivning. Har du nogen spørgsmål?”

Selvfølgelig! Hvem tager typisk imod tilbuddet om at få en millionærrådgiver på besøg?

”Det er især folk, der ikke har været vant til at have mange penge. Jeg spørger ind til, hvordan deres økonomiske situation er, så de får et overordnet økonomieftersyn. Så kan jeg bedre rådgive dem, og vi får sat scenen for en sparring. Jeg kommer ikke med faste svar, men de får en vifte af muligheder i forhold til deres økonomiske udgangspunkt, og så må de jo vælge, hvad de vil.”

Hvad er vigtigt for dig at nå omkring under samtalen?

”Det er ofte sådan, at folk selv har gjort sig nogle tanker: ’Hvad nu, hvis jeg vandt 10 millioner, hvad ville jeg så?’ Så det kan være en sparring over de tanker, de allerede har gjort sig. Jeg siger, at de skal sørge for at fjerne de faste omkostninger. Væk med de dyre lån først. Så snakker vi om, hvordan de kan give gaver, hvis de ønsker det. Vi vender pensionsordninger. Er det relevant? Skal man betale ind til det?

Vi snakker om værdipapirer og typer af investeringer. Der handler det om folks temperament. Hvor meget vil de involveres i plejen af formuen? Vil man overlade det til andre, eller vil man selv være aktiv? Vi snakker om aktier, obligationer og investeringsforeninger. Der er nogen, der nærmest aldrig har hørt ordene før, og hvis det er tilfældet, tager vi en rimelig detaljeret gennemgang af det.

Hvis der er nogen, der har vundet rigtig mange penge, så skal de kobles på en investeringsrådgiver i banken, der konkret kan pege på, hvordan en portefølje kan sammensættes.”

Hvad er rigtig mange penge?

”Jeg har været ude hos nogen, der havde vundet over 200 millioner. Det er rigtig mange penge.”

Er der mange, der gerne vil være anonyme?

”Det skal være op til folk selv, hvem de fortæller det til. Jeg blev engang spurgt bekymret af nogen, om jeg mon kom hjem til dem i en bil, hvor der stod ’Danske Spil’ over det hele. Jeg kommer dog bare i min egen bil, så det er slet ikke et problem. Jeg har også en stor rolle, for hvis man har besluttet sig for at holde tæt med det, så er det fint at få sådan en som mig ud, for man har jo brug for at snakke med nogen om, at man har vundet så mange penge.”

Synes du, det er en god idé at forblive anonym, når man har vundet flere millioner kroner?

”Jeg råder folk til at holde det tæt og blot drøfte det med de nærmeste. Hvis man har vundet mange penge, er det ikke godt at få det basuneret ud. Der er nogen, der får tiggerbreve jævnligt, fordi folk tænker, de skal have et lod i den gevinst, og det er jo formentligt ikke sjovt at få sådan nogle breve. Der er også mulighed for, at man bliver udsat for afpresning eller kriminelle handlinger.”

Hvad gør du, hvis du kommer ud til en, der gerne vil sige sit job op, have et større hus og købe fem biler og en speedbåd, og du tænker, at det ikke er den bedste idé?

”Jeg siger: Tænk nøje over, om det nu er den helt rigtige beslutning. Og lad være med at tage den beslutning i affekt, inden glædesrusen har lagt sig. Ro på. Selvfølgelig skal du da købe det hus, du gerne vil have. Men lad være med at gøre det sådan, at du ikke har råd til det, du har sat dig selv i. Forsæt med at leve som i går og udlev drømmene imens.”

Hvad er det værste, folk kan gøre, når de har vundet mange penge?

”Det værste vil jo være, at man bruger pengene for hurtigt og forsumper med dem. Det kan man nemt ende ude i, fordi alting føles nemmere, og man kan en masse ting, som man ikke kunne før. Og så siger man sit job op, køber dyre biler og lever livet meget hurtigt med alkohol eller narkotika. Det ville være frygteligt synd, synes jeg, hvis man ikke fik langsigtet gavn af at vinde så mange penge. Men hvis folk vil det, så må de gøre det. De er jo kun ansvarlige over for sig selv. Det er bare trist at se på udefra.”

Kan det få dårlige sider frem i mennesker at vinde så mange penge?

”Det har jeg kun oplevet én gang. Det var en vinder, hvor der var børn og papbørn involveret. Et af hans spørgsmål til mig var, hvordan han forhindrede sin kones børn i at få del i gevinsten, når de skulle arve. Det var relativt mange penge, så det var ikke kønt.”

Er der nogen, der siger, at de ville ønske, de ikke havde vundet?

”Ikke så direkte. Men tæt på. Jeg var engang ude hos et modent ægtepar, der syntes, at det godt nok var bøvlet alt det, de skulle tage stilling til. De havde ikke tillid til banker eller finansverdenen. Så det var næsten for besværligt for dem, syntes de.”

Spiller du selv?

”Dét gør jeg. Inden jeg blev rådgiver, spillede jeg aperiodisk. Men nu spiller jeg lotto regelmæssigt.”

Hvad ville du selv gøre, hvis du vandt?

”Jeg ville nok mest begunstige mine børn og børnebørn. Jeg har selv en sund økonomi. Og jeg har allerede et sommerhus. Men jeg ville nok også købe en ny bil … ”

Hvorfor valgte du at blive millionærrådgiver?

”Jeg føler, at jeg giver noget videre. Jeg får selvfølgelig også et honorar for det, men det er nu ikke det, det handler om, for jeg ville også klare mig fint uden. Men det er positivt at komme rundt til mennesker, der åbner deres hjem og sig selv og tør slippe mig ind i, hvordan deres tilværelse ser ud. Jeg får meget positiv energi af det.

Jeg havde en vinder på Grønland, som var vognmand. Hans bil var gået i stykker, og han havde ikke penge til at få den repareret, så hans livsituation havde ændret sig markant. Han fortalte mig, at han dårligt havde råd til at varme sit hus op om vinteren. Han var skilt, og han kunne ikke være det, han gerne ville være for sine børn. Han vandt, og han vandt tilstrækkeligt til, at han kunne få ordnet sit hus og sin bil, så han kunne genoptage sit arbejde. Han købte sig en lille båd, så han kunne komme ud og fiske og være en rigtig far for sine børn.

I sådan en historie tænker jeg, at millionerne falder på et tørt og godt sted.”

Dit job lyder næsten som én lang solskinshistorie?

”Jeg møder jo primært positive mennesker, der er havnet i en god situation, og så skal jeg i realiteten bare få sat retning på skibet, ikke? Jeg kunne ikke forestille mig noget bedre at bruge tiden på.”

På job med...

Du kender en tømrer, en folkeskolelærer eller en fysioterapeut. Du ved, hvad de laver, for de har den type jobs, som beskæftiger størstedelen af den danske befolkning. Men der er også et lille hjørne af arbejdsmarkedet, hvor millioner af kroner skal forvaltes fornuftigt, hvor bomber skal ryddes, hvor bronzeskulpturer skal støbes, og hvor Arktis skal udforskes. I vores januarnummer og på euroman.dk trækker vi i arbejdstøjet med fire mænd, der altid har et overordentligt godt svar på spørgsmålet: 'Og hvad laver du så?'