”Det irriterer mig grænseløst, at de skal have dårlige rim og platte ordspil i deres afsnitstitler”

Sådan holder forfatter og podcastskaber Sigurd Hartkorn Plaetner sig opdateret.

Ajour Sigurd Hartkorn
Offentliggjort

Hvad er det første, du læser, når du står op?

”Siden jeg fik en datter for halvandet år siden, er læsning om morgenen byttet ud med lytning. Her shopper jeg lidt rundt mellem ’P1 Morgen’ og de efterhånden mange danske nyhedspodcasts. Det irriterer mig dog grænseløst, at de alle skal have dårlige rim og platte ordspil i deres afsnitstitler. ’Genstart’ kunne det i tidernes morgen, fordi Knud Brix har poesien, men nu er det bare … plat. Hvis der er et nyt afsnit af ’Pod Save The World’, hvor Tommy Vietor og Ben Rhodes (begge tidligere sikkerhedsrådgivere under Obama-administrationen) kortlægger, hvad der sker rundt omkring i verden, kommer det på som det absolut første.”

Hvilke danske medier abonnerer du på?

”Jeg har abonnement hos mange, men jeg er ikke en trofast abonnent. Hvis et givent medie bliver slapt inden for et område, der interesserer mig (oftest international politik), så hopper jeg over til et andet. Berlingske var fx på et tidspunkt stærke i deres Ukraine-dækning, men nu er det blevet for propagandistisk til mig – og ofte med for mange adjektiver. Men mine betalingsoplysninger har på et eller andet tidspunkt været i databaserne hos Frihedsbrevet, Føljeton, Berlingske, Politiken, Ekstra Bladet, Weekendavisen, Den uafhængige, R8dio, Podimo - jeg kunne blive ved.”

Hvilke udenlandske medier holder du dig orienteret hos?

”Jeg har med stor fornøjelse holdt Time Magazine i mange år. Men ellers afhænger det meget af, hvad jeg vil læse om. Kultur og essays: The New Yorker. Mellemøsten: Al-Jazeera og Guardian. Verdensoverblikket: Time Magazine. Dybdegående artikler: The New York Times.”

Hvor orienterer du dig ellers?

”Hist og her. Alt fra Bellingcat og Danwatch til ScienceAlert og Creative Independent. Jeg forsøger dog meget bevidst at holde sociale medier og nyheder adskilt. Der kommer for mange algoritmer, rygter og ekkokamre ind i ligningen til, at jeg bryder mig om det. Der er jeg nok lidt mere gammeldags.”

Hvilke sociale medier bruger du?

”Facebook, Instagram og X. Men alle i meget begrænset omfang.”

Hvilke podcasts lytter du til?

”Jeg ved dårligt, hvor jeg skal starte eller slutte, så her kommer bare de første fem, jeg lige kommer i tanke om: ’Pod save the world’, ’Det hemmeligste af det hemmelige’, ’Revisionist history’, ’Mos og marker’ og ’Kampagnesporet’.”

Hvad har du læst eller lyttet til i forbindelse med din nye podcastserie?

”I perioder, hvor jeg ’producerer’, hvad end det er at skrive eller lave lyd, så holder jeg mig faktisk ret meget fra at læse og lytte til noget relateret. Jeg bliver meget let influeret og begynder pludselig at adoptere bestemte sproglige vendinger eller stemninger. Jeg prøver at holde indflydelserne lidt for døren, så mine ting bliver så meget mine, som jeg nu kan gøre dem.’

Hvad læser du i din fritid?

”For tiden er jeg i gang med Jennifer Egans nye ’The Candy House’, der er en opfølger til den fuldstændig vidunderlige roman ’A Visit From the Goon Squad’, som hun også vandt en Pulitzer for. Ellers er jeg glad for forfattere som Alaa Al-Aswany, Junot Diaz og Erlend Loe for nu blot at nævne et par. Kendetegnende er, at jeg helst vil så langt væk fra noget, der minder mig om mit eget liv, som muligt. Min kone vil helst læse bøger, hun kan genkende og spejle sig selv i – jeg har det helt modsat.”

Sigurd Hartkorn Plaetner

(f. 1989) Forfatter og podcastskaber. Debuterede i 2012 med essaysamlingen ’Folk med begge ben på jorden hænger på træerne’ og udgav i 2015 ’Noget om Vitus’ på Gyldendal, som siden blev til DR-serien ’Noget om Emma’. På podcastsiden har han blandt andet stået bag ’Fire Patroner på Lommen’ og ’Liss – tonerne af en afsked’, som han blev blev nomineret til Prix Italia og Prix Europa for. Netop nu aktuel med podcasten ’Du dør, hvis du græder’ om hans egen sclerosediagnose, som er ude på alle podcast-tjenester fra den 17. juni.