Derfor elsker vi god sladder

Selv om vi lever i en moderne verden, er vi inderst inde forhistoriske stammemedlemmer, som er dybt nysgerrige efter at forstå, hvordan vores medmennesker lever deres liv og overlever i en farlig verden.

Derfor elsker vi god sladder
Offentliggjort

Menneskets utrolige evne til at fortælle historier adskiller os fra andre dyr på planeten. Vores hjerne er så sindrigt indrettet, at den kan omskabe en kaotisk virkelighed til meningsfulde fortællinger med os selv som hovedpersonen, som var det en film, omgivet af et større eller mindre galleri af bipersoner.

Den britiske journalist Will Storr satte sig for at undersøge, hvor langt menneskets forkærlighed for gode historier kan spores tilbage i historien, og resultat kan læses i bogen ’The Science of Storytelling’, der udkom i 2019.

I sin omfattende research konsulterer Will Storr en lang række forskere inden for psykologi og hjernevidenskab, og det er spændende læsning fra start til slut. At vi mennesker i dag er storforbrugere af film, tv-serier, romaner, nyheder og ikke mindst sladder kan forklares ved at se nærmere på menneskehedens tidligste år her på planeten Jorden.

For 200.000-300.000 år siden levede vi som jægere og samlere. Vi levede i stammer på 100-150 medlemmer, og vi var dybt afhængige af hinanden, for verden var et farligt sted. Mennesket lærte at samarbejde for at overleve. Gik mennesket på jagt, krævede det syv-otte stammemedlemmers nøje koreograferede indsats at nedlægge et bytte.