En rejse til Grønland byder på kælvende isbræer, storslået natur og usædvanlige gastronomiske oplevelser med verdens friskeste råvarer fra fjeld og fjord. Her er indtryk fra en uge i indlandsisens rige...
...med grønlandsk suppe i gryden, moskusbøffer på grillen og rypesnaps i glasset og ikke mindst med besøg på to grønlandske gourmetrestauranter, Ulo og Mamartut i Ilulissat, 250 km nord for Polarcirklen.
Kun de største madører finder nok på at rejse til Grønland udelukkende for at bestige de gastronomiske tinder på verdens største ø. Men er man bare den mindste smule interesseret i mad og samtidig vild med vild natur, har man i Ilulissat på Grønlands vestkyst mulighed for at kombinere bjergtagende naturoplevelser med smagseventyr, der ikke findes andre steder på kloden.
Ilulissat ( Jakobshavn) ligger ved mundingen af Isfjorden – en 55 kilometer lang fjord, der er kendt for sine kæmpemæssige, flydende isformationer. Isbjergene ’fødes’ i fjordens bund, hvor indlandsisen presses ud med stor kraft og brækker af i gigantiske stykker, der dumper i vandet og majestætisk driver på fjordens vand ud til havet og byen Ilulissat. Med en fart på 50 meter om dagen er Ilulissat-isbræ den mest aktive gletsjer – ikke kun i Grønland, men på hele den nordlige halvkugle. Hvert døgn strømmer mere end 40 millioner ton is fra gletsjeren ud i Isfjorden. Det tager to år for et isfjeld at bevæge sig de 55 km til Isfjordens udmunding. Her er vandet meget lavere end længere inde i fjorden, så de fleste isbjerge strander her og kan først drive videre ud i Diskobugten, når de har kælvet en masse mindre ’iskalve’.
Under vores besøg skal vi spise på byens to gourmetrestauranter, Ulo og Mamartut. Fra begge restauranter har man en overvældende udsigt over det flydende islandskab, der er så unikt, at UNESCO i 2004 har optaget det på verdensarvslisten.
Læs hele reportagen fra Grønland på gastro.dk
LÆS OGSÅ Skål! Det skal du drikke i påsken
LÆS OGSÅ Bistro Pastis: Mere end godt i Gothersgade