Da Louisianas direktør Poul Erik Tøjner tiltrådte som direktør i 2000, fik han en liste over det kommende års program. Øverst på listen stod til Tøjners store glæde navnet Diane Arbus, den amerikanske fotograf som revolutionerede portrætfotografiet med sine sort-hvide billeder. Men et sted i processen havde man gjort regning uden vært, og udstillingen blev desværre ikke til noget det år. Derfor var det en henrykt Poul Erik Tøjner, der i onsdags – 22 år senere – kunne byde velkommen til åbningen af den første Diane Arbus-udstilling i Skandinavien.

Arbus4.jpg
Foto: Getty Images. Diane Arbus i New York i cirka 1968.


Diane Arbus’ karriere strakte sig over blot 15 år, fra 1956 til 1971, men hendes værker har sat et så stort aftryk, at hun i dag anses som en af det 20. århundredes mest betydningsfulde fotografer.

I 1960 skrev hun i et brev til en ven, at hun ville ’fotografere alle mennesker’, og det må man sige, at hun gjorde. Hendes kamera indfangede alt fra børn og par til nudister og cirkusartister. Hun var en kunstner med stor interesse i den menneskelige mangfoldighed, som New York i 1950’erne kunne byde på.

Et af hendes mest ikoniske billeder, 'Identical Twins' fra 1967, er udstillingens helt store trækplaster. Her ses to syv-årige piger, som er blevet portrætteret til en julefest i New Jersey, og billedet er et af kerneeksemplerne på Diane Arbus’ interesse i særlige og skæve eksistenser. Fotografiet blev desuden inspirationen for Stanley Kubricks tvillinger i filmen ’The Shining’.

Arbus2.jpg
Diane Arbus, 'Child with a toy hand grenade in Central Park', N.Y.C., 1962, Art Gallery of Ontario. Gift of Sandra Simpson, 2016. Copyright © The Estate of Diane Arbus


Desuden kan ’Child With Toy Hand Granade’ og et fotografi af en nyfødt Anderson Cooper (amerikansk journalist og tv-vært) ligeledes nævnes som højdepunkter fra udstillingen.

Senere i hendes karriere begyndte Diane Arbus at arbejde mere koncentreret med serier af billeder som med projektet ’Untitled’, hvor hun frekventerede hjem for udviklingshæmmede og mentalt handicappede over en længere periode.

Udstillingen på Louisiana er en smuk ramme om Diane Arbus’ oevre, og hun vil til evig tid stå tilbage som et af vor tids vigtigste portrætfotografer.

Du kan se Diane Arbus-udstillingen på Louisiana frem til 31. juli 2022, og er du interesseret i at lære endnu mere om Diane Abus, afholder den danske dokumentarfotograf Krass Clement en Louisiana Lecture onsdag den 6. april kl. 19.30. Læs mere her.

Arbus1.jpg
Diane Arbus, 'Puerto Rican woman with a beauty mark', N.Y.C., 1965.Art Gallery of Ontario. Gift of Phil Lind, 2016. Copyright © Estate of Diane Arbus
Arbus3.jpg
Diane Arbus, 'Three female impersonators', N.Y.C., 1962.Art Gallery of Ontario. Anonymous gift, 2016. Copyright © Estate of Diane Arbus.