Dansk urfirma har lavet et ur, der skal kunne leve i 100 år

Syv skarpe til co-founder af det danske ur-firma Nordgreen Pascar Sivam, og designer Jakob Wagner, som står bag det bæredygtige ur Guardian.

Dansk urfirma har lavet et ur, der skal kunne leve i 100 år
Offentliggjort

Modeindustrien er begyndt at tænke i bæredygtighed, men ur-branchen hænger i bremsen. Hvorfor?

PS: ”Jeg tror, det skyldes, at ur-industrien er langt mere gammeldags. De store spillere i ur-verdenen har en lang tradition og historie, der gør, at deres mindset er anderledes end mange modebrands. Tingene går bare langsommere i urenes verden.”

Hvorfor ville I lave et bæredygtigt ur?

PS: ”Vores ambition er at ændre ur-industrien indefra. Vi er så vidt vides det eneste ur-brand i verden, der tilbyder kunderne at tilbagekøbe et ur gennem hele dets levetid, men vi gør det i et opgør med ’brug og smid væk’-kulturen.”

JW: ”Vi står foran en kæmpe udfordring med den grønne omstilling. Hvordan skaber vi en bæredygtig fremtid? Som designer har jeg tænkt på, hvordan vi skaber en fortælling, som inspirerer til handling. Hvordan kan vi blive en del af løsningen? Det er den historie, vi vil fortælle med Guardian.”

Hvad er den største udfordring ved at lave et bæredygtigt ur?

PS: ”Der var ikke rigtig noget udgangspunkt for at lave denne type bæredygtigt ur. Der er ingen leverandører eller partnere i ur-branchen, der er gearet til det endnu. Udfordringen var at genopfinde og gentænke alt fra bunden.”

JW: ”Jeg har tænkt i symboler, som kan inspirere til som forbruger at gøre dig til en engageret medskaber af vores fremtid. ’Visionsringen’ under viserne på Guardian symboliserer en bæredygtig verden, hvor alting fungerer cirkulært. Sekundviseren peger på nuet og inspirerer til bevidste handlinger i retning af visionen. At skabe forvandling.”

Der er 85 procent genanvendt stål i uret. Hvorfor ikke 100 procent?

PS: ”Det er ikke muligt at få 100 procent genanvendt stål, der er certificeret. Der findes mange leverandører, som påstår, at deres stål er 100 procent genanvendt, men det skal i mine øjne kunne dokumenteres for at give mening. Ellers vil der altid være en tvivl.”

Man kan sælge uret tilbage til Nordgreen de næste 100 år. Hvad sker der så med det?

PS: ”Det bliver solgt restaureret i webshoppen, hvis det er i god nok stand. Hvis det er helt smadret, bliver uret skilt ad af en partner, som genanvender så mange dele og komponenter som muligt. Prisen afhænger af standen, men er uret i god stand, ligger prisen på 1.000 kroner og nedefter.”

I siger, at der er lavet en videnskabelig sammenligning ud fra den mindst mulige miljøbelastning. Videnskabelig hvordan?

PS: ”Vi har de sidste to år arbejdet sammen med konsulenter og universiteter om en metode, der på engelsk kaldes life-cycle assessment eller LCA. Det er en livscyklusvurdering, der kan bruges til at vurdere et produkts miljøbelastning gennem hele dets eksistens fra vugge til grav, det vil sige fra udvinding af råmaterialer og fremstilling af produktet til bortskaffelse af det kasserede produkt. Vi har lavet et hvidpapir, hvor alt er lagt åbent frem.”

Nordgreen skaber primært mode-ure, så hvor miljøvenligt er det at lave det her ur?

PS: ”Vores mål har fra første færd været at gøre ur-industrien mere bæredygtig. Alt det, vi lærer af processen med Guardian, har vi tænkt os at bruge i vores øvrige produktion.”

JW: ”Når man er en lille spiller, som Nordgreen trods alt er, så har man ikke så meget at skulle have sagt over for producenter og leverandører. Det er en etableret industri, vi går ind i, og jo større volumen, man har, jo nemmere er det at få tingene, som man vil have dem. Det er lidt en mission impossible, så man er nødt til at starte et sted og så på sigt gøre det bedre og bedre, indtil man opnår en volumen, der faktisk kan flytte noget. I starten er man nødt til at gå lidt mod strømmen for at lykkes med missionen. Det er der, vi er lige nu.”