DEN VERSERENDE CORONAKRISE har blotlagt, hvad der før alt dette måske havde lydt som et lidt fjollet postulat:
Influencere er brugbare selv for statsministre.
Det stod klart, da statsminister Mette Frederiksen fredag den 13. marts – to dage, efter hun havde erklæret Danmark i lockdown – pludselig tonede frem i en video sammen med landets mest populære youtuber, 23-årige Alexander Husum.
Videoens formål var at udpensle sagens alvor for danske unge.
Senere var det det unge og hippe kærestepar Sus Wilkins og Freja Kirk, der var bud efter.
I en sponsoreret artikel på Soundvenue.com (der havde kostet Sundhedsstyrelsen 119.000 kroner, afslørede Fagbladet Journalisten og Ekstra Bladet) fortalte de om, hvordan de tacklede hjemmekarantænen.
Og så var der også den med den tidligere vært på tv-avisen, Tine Gøtzsche, der blev hyret af Sundhedsstyrelsen til at interviewe styrelsens direktør, Søren Brostrøm (dette kostede i alt 135.000 kroner, afslørede Fagbladet Journalisten igen).
”Det var kæmpestort,” siger Alexander Husum, der har 386.000 følgere på YouTube, om at skulle levere et budskab sammen med landets statsminister.
”Vi er godkendt i samfundet nu. Det er en blåstempling af, at vi har noget at skulle have sagt.”
Hvad er det, I influencere kan, siden myndighederne henvender sig til jer?
”Jeg kan ikke tale for alle influencere, men for os youtubere bliver vi af vores seere betragtet som en bedste ven, en rollemodel. De har stor respekt, når vi siger noget,” siger Alexander Husum.
Husum er ikke selv blevet hårdt ramt af coronakrisen – på YouTube har der været mere trafik end sædvanligt, og en gaming-webshop, han driver, har også oplevet forøget efterspørgsel.
Og så har videoen med Mette Frederiksen eksponeret ham for et nyt publikum.
Han fortæller, at hvor det førhen kun var unge mennesker, der stoppede ham på gaden, er også ”hr. og fru Danmark” begyndt at give ham rosende ord med på vejen.
I fremtiden skal man da også forvente mere af den slags fra den unge influencer.
”Det er 100 procent noget, jeg kommer til at gøre mere,” siger han. ”Folk har taget rigtig godt imod det. Det er fedt at kunne hjælpe med vigtige beskeder og vigtige sager. Gøre noget i en god sags tjeneste uden at få noget for det.”
Spørger man journalistisk lektor på Syddansk Universitet Camilla Mehlsen, der er i gang med et forskningsprojekt om influencere, er særligt eksemplet med Alexander Husum og statsministeren enestående.
”Det er første gang, at vi ser officielle myndigheder bruge influencere til at ramme de unge på den her måde,” siger Camilla Mehlsen og fortsætter:
”Der er sket en anerkendelse af, at hvis man gerne vil nå ud til alle målgrupper og særligt børn og unge, er det også nødvendigt at bruge nye kanaler. Det er et interessant skridt, at man fra officielle myndigheder anerkender, at influencere ér en vigtig kanal til at nå unge for at påvirke deres adfærd. Det er en slags blåstempling af influencere.”
Forskningschef og ekspert i digital markedsføring Gry Høngsmark Knudsen har før kritiseret influencermarketing for dets – i hendes øjne – ringe evne til at levere det, de slår sig op på: Evnen til at sælge produkter.
Men coronakrisen har ikke desto mindre understreget, hvad de er gode til, mener Gry Høngsmark Knudsen.
”Jeg er kritisk overfor forventningen om, at de er gode til at sælge produkter. Det er de ikke. Det er i hvert fald meget svært at påvise foruden nogle enkelte særtilfælde,” siger hun og fortsætter:
”Men det, de kan, og som de igen har vist under denne krise, er at flytte opmærksomhed på noget adfærd og nå ud med et budskab til nye segmenter.”
Komikeren og podcastværten Daniel Hoff, som for dette medie laver podcasten ’Jeg er lige død’, har på grund af krisens mange aflysninger – han anslår at have mistet 8-9 jobs – måttet søge mere og mere tilbage mod influencergerningen.
Men det er ikke en nem øvelse.
”Der er langt mellem snapsene,” fortæller han.
”Der er rigtig mange at slås med, fordi alle sidder derhjemme lige nu og producerer ting.”
Daniel Hoff oplever også, hvordan krisen presser priserne ned: Virksomhederne har ikke råd til at betale alverden, hvis noget overhovedet, og influencerne byder hinanden ned mod bunden for at få ét eller andet på bordet.
”Det kommer til at tage noget tid at sutte den op igen,” spår han galgenhumoristisk.
Hos Bloggers Delight, Danmarks største bloggervirksomhed, har man ”mærket det som alle andre”, fortæller direktør Henrik Akselbo.
”Det er på marketingsdelen, at virksomhederne først sætter foden på bremsen i en krise,” siger han og forstætter:
”Men vi oplever også, at det varierer meget i de mange forskellige kategorier. Tag for eksempel dagligvarer og boligindretning. De har virkelig noget at lave her i coronatiden. Der kører det fint. Bedre end nogensinde for nogen.”
Henrik Akselbo fortæller, at hjulene så småt er begyndt at rulle igen på denne side af påske. Og – siger han – så er der jo rigtig mange andre brancher, der er hårdere ramt.
”Jeg tror, at influencermarketing vil stå styrket på den anden side af krisen,” siger han.
I en overskrift i det engelske magasin Wired stod der ellers forleden: Kan covid-19 tage livet af influencerkulturen?
Sandsynligvis ikke, lød svaret så længere nede i artiklen, som tilmed blev afsluttet på den noget mere muntre bemærkning, at krisen kunne vise sig at være ”the rebranding opportunity of a lifetime” for influencere.
Pernille C. Lotus, CEO og partner hos Skandinaviens største influencerbureau Cube, opholder sig også i den optimistiske ende.
Især blåstemplingen fra myndighederne fylder hende med tro på fremtiden.
”Det giver mig endnu større drømme og forhåbninger, om hvor vi kan komme hen i denne, i forvejen, eksplosive branche,” skriver hun i et svar på e-mail.
Hos Cube har de under krisen blandt andet samarbejdet med Undervisningsministeriet om at nå ud til landets skolebørn. Det er hun stolt af, skriver hun.
Men det har selvsagt ikke gjort det til nogen dans på roser.
”Vi har haft en del kunder, som har udskudt deres kampagneaktiviteter, for hver gang lockdown er blevet udskudt og forståeligt nok. Ydermere har vi oplevet, at marketingaktiviteterne er droslet markant ned, og det betyder selvfølgelig, at vi ikke har oplevet den vækst i 2020 som budgetteret med,” skriver Pernille C. Lotus videre, men slår fast:
”Vi kommer klart styrket ud på den anden side af krisen.”
Så ingen stor alarm hos hverken Cube eller Bloggers Delight.
Journalistisk lektor og forsker i influencere Camilla Mehlsen ser heller ingen dommedag for sig, selv om influencerbranchen selvfølgelig er presset af krisen:
”Men jeg tror ikke, det her bliver noget dødsstød,” slår hun fast.
Tilbage ved Gry Høngsmark Knudsen, forskningschef og ekspert i digital markedsføring, slutter jeg af med at præsentere hende for følgende: Kan man forestille sig, at covid-19-krisen og alle dens tragedier vil medføre, at folk simpelthen ikke længere kan forholde sig til influencere, og de dermed bliver overflødige?
”Det kan i hvert fald meget nemt være en reaktion,” svarer hun.
Se, hvad vi ellers skriver om: Corona-virussen