Stammer du? D-d-d-du er ikke alene scroll-down

Stammer du? D-d-d-du er ikke alene

Cirka 50.000 danskere stammer, og langt de fleste, der gør det, er drenge og mænd. Mange af dem kæmper gennem et helt liv med skam, lavt selvværd og isolation. Journalist Erik Holm, som selv stammer, fortæller, hvordan det føles, når hjernen ’bedrager’ én og gør os klogere på, hvorfor det kan være så forbandet svært at få ordene ud over tungen.

Af Erik Holm
Foto: Oliver Seppo
Samfund Euroman

Jeg har stammet, siden jeg var fire år. I dag har jeg elementer af flydende tale, men jeg stammer stadig. Jeg trækker ord ud eller går i stå og skifter retning. Nogle gange glemmer jeg, hvordan jeg virkelig lyder. Derfor er lydoptagelser en evig husker om, at min stammen aldrig slipper sit greb i mig. Som journalist har jeg gennem årene optaget tusinder timers interview, og stort set hver gang krummer mine tæer sig sammen i skoene, når jeg lytter optagelserne igennem.

I selve samtalen er jeg ikke sikker på, at dem, jeg interviewer, egentlig tænker så meget over min måde at tale på. Eksempelvis hvis jeg h-h-hakker, trææææækker på ordene eller lynhurtigt skifter ord, fordi jeg går i stå. De fleste mennesker taler ujævnt, når det kommer til stykket, og i journalistik siger man nogle gange, at hvis en kilde brokker sig over sine citater, så skal man bare citere dem fuldstændig korrekt med alle øh’er og al den fumlende snak.

Men at stamme er alligevel noget helt andet. Stammen defineres som brud i den almindelige flydende tale. Det kan være gentagelser af ord, stavelser eller lyd, eller det kan være forlængelser af lyden og egentlige blokeringer, hvor ordene simpelthen ikke forlader munden. Stammere skærer ofte ansigt, eller også hopper vores kæbe op og ned, mens vores blikke panisk famler rundt i kampen for at formulere en sætning.

Hos os slår ordene rødder i munden, de vikler sig om tungen og drysser magi i munden, så tungen ikke kan forme ordene, som den canadiske digter Jordan Scott så fint beskriver det i bogen ’Talk Like a River.’

Se, hvad vi ellers skriver om: Skuespil og Interview