På trods af larm og trængsel: Risikoen for depression er større i forstæderne end i storbyerne

Ny forskning afliver forestillingen om, at du skal flytte væk fra byen for at passe på dit mentale helbred. Måske er det faktisk lige omvendt.

På trods af larm og trængsel: Risikoen for depression er større i forstæderne end i storbyerne
Offentliggjort

Der er ikke blevet løftet mange øjenbryn, når forskningen i en årrække har givet et billede af, at depression stortrives i storbyer. Umiddelbart giver det god mening: Enorm larm, højt tempo og mangel på vild natur er ikke scenografier, der intuitivt kædes sammen med mentalt zen.

Nu har en gruppe forskere fra Aarhus Universitet, Stockholms Universitet, Gävle Universitet og Yale University ikke desto mindre modbevist den sandhed, som ellers har været uimodsigelig i manges øre. For indbyggere i forstæderne har større tendens til at være deprimerede end indbyggerne i bycentrene, viser studiet, der er lavet i Danmark og ud fra danske cases.

Personerne i landdistrikter har lige så lav risiko for depression som i bycentrene, men i netop forstæderne med ’ikke-tæt bebyggelse’ fandt undersøgelsen den største risiko for depression.

Det er et billede på, hvor socialt anlagte vi mennesker er. Tæthed i bebyggelsen (og dermed i befolkningen) giver grobund for, at små forretninger og foreninger kan leve, hvilket forskerne fremhæver som en del af forklaringen på deres resultat. Netop det lægges der vægt på, fordi de steder gør, at de personer, der bor der, har et sted at pleje deres sociale gen med venner og bekendte. Det, peger de på, har en enorm betydning for vores mentale helbred.

Følelsen af fællesskab og det at have et samlingspunkt er ellers ofte noget, fortalere for forstæderne fremhæver i deres salgstaler af livet væk fra byerne. Det så vi så sent som i Weekendavisen fra sidste uge, hvor avisen er på besøg i Vrå i Nordjylland, hvor sportshallen danner ramme om byens puls. Det fællesskab har været sværere at støve op i Danmarks storbyer, hvor diskursen har været, at du bliver overladt til dig selv og forsvinder i mængden i egoernes højborg.

Men nu viser forskningen altså, at det slet ikke er så slemt at søge mod Københavns Indre By eller Aarhus C i stedet for forstæderne, selv hvis du har dit mentale helbred for øje.

Og hvilken lettelse, at det ikke kun er en sportshal, urørt natur og absolut ro, der kan kurere uro på de indre linjer.