Nokia er tilbage: Lumia 800

Nokia er tilbage: Lumia 800
Offentliggjort

Ud af ægteskabet mellem Nokia og Microsoft er der kommet en fremragende telefon,

Lumia 800, konkluderer Søren Bang Hansen.

I grunden har Nokia altid lavet glimrende telefoner, men finnerne holdt for længe fast i dødsdømte styresystemer. Symbian (og senest MeeGo) havde aldrig en chance mod markedets to giganter, Googles Android og Apples iOS.

Det har til gengæld Windows Phone, som vi allerede har stiftet positivt bekendtskab med i mobiler fra LG og HTC. Efter det store fornuftsægteskab mellem Nokia og Microsoft står det dog klart, at finnerne udgør flagskibet i Microsofts mobile satsning. Her har vi fat i alliancens første udspil, Lumia 800, der fremstår så helstøbt, at man knap kan tro, dette er Nokias første Windows-mobil.

Formen er lånt fra MeeGo-modellen N9, men den skiller sig så meget ud fra mængden, at konkurrenternes emsige patent-advokater godt kan lade søgsmålene blive i mappen. Telefonen virker strømlinet og helstøbt. Det solide plastmateriale har en mat overflade, der ikke er særlig modtagelig for ridser og fedtfingre. At telefonen er tungere end så mange andre plast-mobiler (142 g), bidrager også til kvalitetsoplevelsen.

Næsten hele fronten optages af den let buede glasplade, der også dækker de tre berøringsfølsomme felter under skærmen. Alle fysiske knapper er samlet på højre side, kanterne er behageligt afrundede, mens den flade top og bund tilfører en raffineret stramhed. Bagpå sidder kameralinsen pænt og praktisk i et blankt bånd på midten. Her er ingen bagklap, for batteriet er fast indbygget, og både sim-kort og usb-stik skjules bag diskrete dæksler i toppen.

Skærmen måler 3,7” og er altså noget mindre end på de fleste Android-modeller. Opløsningen er fin (800 x 480), og AMOLED-teknikken giver klare og mættede farver. Billedet hopper nærmest ud af skærmen.

Nokia står bag nogle af markedets bedste mobil-kameraer, men netop på dette punkt er Lumia 800 en skuffelse. Trods 8 megapixel og Zeiss-logo på linsen er kvaliteten ikke bedre end fra en gennemsnitlig Android-model, og video indfanges i den lille HD-opløsning (720p).

Musikalsk bruger mobilen Microsofts Zune-software, som er langt mere overskuelig end iTunes. Det medfølgende headset er som vanlig af tarvelig kvalitet, men der er lydstik i toppen, så man let kan tilslutte et par gode hovedtelefoner.

Desværre har telefonen kun 16 GB indbygget hukommelse, og lagerpladsen kan ikke udvides med hukommelseskort. Det begrænser mobilens anvendelighed både som kamera (især til HD-video) og musikafspiller.

Det er også ærgerligt, at den mobile udgave af Internet Explorer ikke understøtter Flash. Hvor døende Flash-formatet end måtte være, er det stadig standard mange steder.

Nokias egen GPS-vejviser fungerer uden data-trafik og er derfor en rar bonus.

Selv om mobilen har mindre regnekraft end mange konkurrenter, er betjeningen kvik og responsiv. Heri ligger en stor cadeau til Microsofts styresystem. Det sædvanlige virvar af ikoner er afløst af firkantede felter, som ikke bare giver adgang til de vigtigste værktøjer, men også serverer relevante oplysninger. Vel at mærke direkte på mobilens forside, så man straks kan danne sig et overblik. Den enkle og effektive brugerflade får iPhone og Android til at fremstå støvede og nørdede.

Men der er hår i suppen. Visse ikoner kunne have en mere deskriptiv farve, og skærmtastaturet fylder for meget. Som garvet bruger af iPhone eller Android leder man også forgæves efter mange apps. Men der kommer dagligt nye til, og mange danske app-klassikere er allerede hoppet på Windows-vognen.

Lumia 800 er den bedste Nokia-mobil, vi har prøvet, siden Steve Jobs vendte op og ned på alting med præsentationen af iPhone. Og altså en lovende start på Windows-eventyret.

Nokia Lumia 800 koster i skrivende stund 3.800 kr. Mere info her.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman