At komme fra baghjul

At komme fra baghjul

At komme fra baghjul
Offentliggjort

Lurende, afventende, måske, eliten underspiller og overhaler til sidst og vinder gamet alligevel, men det bedste er når vindere kommer fra uventet hold. Fra baghjul.

For nylig havde gastros redaktør en blinder med til gilde og den kom i høj grad fra baghjul. Både fremstiller og alder kom aldeles bag på alle om bordet. Blandt champagneelskere er der kutyme for at skose Lanson – den sorte nemt genkendelige etiket står på supermarkedshylder i alle lande og blander sig med mærkevarespiritus som Johnny Walker og Remy Martin. For kendere er den slags metervarer ikke rigtig hippe.

Huset er ellers en af Champagnes methusalemer, fra 1760, og det britiske kongehus sværger til champagnerne – jeg ved godt det ikke nødvendigvis borger for kvalitet, men status giver det da! Jean-Paul Gandon har været chef de cave siden 1986 og holder blandt andet fast i den ranke stil, hvor malo undgås.

Redaktøren havde medbragt 1976 på magnum. Flasken viste mange sandheder, men først og fremmest to centrale: årgang 1976 er tæt på udødelig og på trods af varmen, en af de største årgange de sidste 40 år. Den anden sandhed handler om kaliberen på flasken. Magnum skal du købe, hvis du kan og har råd og har plads og har venner nok og… Jeg gættede 14 år forkert og fik aldrig nogensinde blot et strejf i hjernebarken af Lanson, men den kom fra baghjul. Tog mig med storm, i en komplet ungdommelig, lys stråfarvet udgave med masser af liv og bobler, kun let udviklet oxidativ duft med klaret smør og bouillon, citrusfrugt og pæreskal, sublim saltet eftersmag og kanylepræcision.

Gå på udkig efter gammel Lanson – nu ved du den kan overraske, men her kom den fra baghjul.

Chriswine er importør – www.chriswine.dk

__________

TWITTER: Følg gastro på twitter »

FACEBOOK: Bliv ven med gastro på facebook »

SE OGSÅ: Friulis særheder handler ikke kun om amfora og naturvin

SE OGSÅ: 6 opskrifter: Mad til mange dage