En helt og aldeles nytteløs note

En helt og aldeles nytteløs note

En helt og aldeles nytteløs note
Offentliggjort

I november sendte australske Penfolds en af deres mange bin-vine på markedet. Hele Penfolds grundidé og ikke mindst tanken bag bin-vinene er en rød tråd, en gennemgående stil for de enkelte bins. En række bin-vine lanceres fast, eksempelvis 389, 707 i den dyrere ende og Bin 28 og Bin 128 i den lidt billigere ende, mens et virvar af såkaldte special bins er lanceret med varierende frekvens siden begyndelsen af 1950erne. Den højst værdsatte og velsagtens Australiens mest ansete vin overhovedet er Bin 60A fra 1962 – den kan man læse mere om i et kommende gastro. I november havde en anden bin-vin repremiere da Peter Gago i Shanghai præsenterede Bin 620, en Coonawarra cabernet-shiraz-blanding, der ikke har været fremstillet siden årgang 1966. Salgsprisen sendte med det samme signal om niveauet og prestige. gastro var til stede ved sneak preview for en sluttet kreds i Stockholm allerede nogle dage inden den officielle lancering i Shanghai (shhyy! sig det ikke til nogen). Udsalgsprisen på mere end 6000 danske kroner pr. fl. var ingen hindring for de få, som nåede at sikre sig én af de 12 flasker den danske importør fik tildelt. Tre uger senere stiftede jeg så bekendtskab med en af de rigtig store årgange for Grange (den har faktisk Bin nr. 95!), 1976eren, som Parker har givet 100 point og som af Penfolds selv betragtes som ”truly great!”. Ifølge Peter Gago, chefvinmager hos Penfolds, er der efterhånden en del flaskevariation på 76eren – i så fald var vi heldige, for flasken var indiskutabelt stor og vi gættede minimum 10 år forkert.

Julen står for døren, Bin 620 bærer den frem… grannåle, pebernødder og varm hyldebærsaft – hvad mere kan man forlange!? Coonawarras rustne overjord og den hårde kalksten neden under med klimatisk medspil giver her uforlignelig kombination af medoc og australiens dyder. Den er overvældende dyb og frisk på samme tid, viser helt banal velsmag, brænder og sitrer, smagsløgene dirrer og plejes med fed og dyb frugtighed, isnende syre og varm viskositet…og eftersmagen er minutlang – gid det aldrig stoppede, det her! Gensmagning samme aften af samme flaske gjorde én endnu bedre. 96 Udsolgt fra importøren

Som den nørd jeg er, sætter jeg med glæde flueben på min “fuglekiggerliste”. 76’eren skal du smage én gang i livet. Den beviser at Australien har lige så meget ret til at kræve lagringens positive bidrag til vinoplevelse og den beviser at Penfolds mantra om at Grange er en stil, ikke et sted, holder. 76eren smager af portvin, men helt uden den høje alkohol. Den har antaget en brunlig tone, men strutter af liv med jod, kamfer, kräuterbolsje, anis og bagt fennikel – kort sagt en del stads fra den metalliske afdeling, men de lakridsede toner overtager og bliver frisket yderligere op med mynte og kirsebær. Smagen er både likorøs og som espresso, karamelliseret og forkullet, dyb og bred – fabelagtig! 97