Melongazpacho med sortfodsskinke og mandler
Til 4 personer

1 moden netmelon
1 moden galiamelon
1 bladselleri
¼ agurk
1 dl god olivenolie
1 lille bdt. frisk oregano
150 g mandler med hinde
8 skiver sortfodsskinke

Melonerne skæres i kugler med et parisiennejern. Bladselleri og agurk skæres i mindre stykker, der blendes med melonrester og lidt olie til en lind puré. Melonkuglerne vendes med plukket oregano og resten af olien. Mandlerne ristes let i ovnen. Anret fx melongazpachoen med skinke og mandler som vist på foto.

Røræg er et must til en brunch – og æg skal der til, når det er påske. Her med bacon – af en ordentlig slags! – og lækre små, stegte pølser – det kunne snildt være små chorizopølser.

Varmrøget ørred med skalotter, purløg og agurk i krustade

1 lille ørred
Timian
1 skalotteløg
1 lille bundt purløg
1 agurk
Citronsaft
Olivenolie
8 krustader
Salt
Peber

Udstyr:
Røgsmuld

Fisken fileteres og krydres et par timer med salt, peber og plukket, frisk timian. Derpå varmrøges den: Varm en gryde igennem på komfuret med røgsmuld i, til det ryger. Anbring en rist eller sigte over gryden, som fileterne lægges på. Dæk med stanniol i ca. 10 minutter. Sæt evt. gryden udenfor, hvis det ryger for meget – eller sørg for åbne vinduer og god udluftning.

Pil løget, og skær det i tern. Rens purløg, og snit det. Skær agurken i mindre tern. Pluk den varmrøgede fisk, og rør den med agurk, løg og purløg. Smag til med citronsaft og et par dråber olie, og kom fyldet på krustader.

Tip:
Hvis ikke man lige er til hjemmebagning af krustader, kan den slags købes hos gode bagere.

Røget laks med citronmayonnaise
Til 4 personer


4-8 skiver røget laks

Server lakseskiverne på fire tallerkner eller et fad, og giv en citronmayonnaise til i en lille skål for sig.

Citronmayonnaise
3 dl pasteuriserede æggeblommer
1 øko-citron
1 tsk. salt
7 dl vindruekerneolie

Blend æggeblommer med ½ dl citronsaft, revet skal fra hele citronen og salt. Tilsæt derpå olie lidt ad gangen, til mayonnaisen bliver tyk og cremet.

Tip:
Portionen giver 1 liter mayonnaise. Den er i øvrigt også god til al slags dampet fisk og fjerkræ.

Lun leverpostej med svampe og bacon
1 løg
375 g svinelever
125 g spæk
1 ½ spsk. mel
1 æg
2 ½ dl mælk
1 tsk. salt
¼ tsk. peber
10 baconskiver
Svampe
Timian

Pil løget, og kør det med lever og spæk en til to gange gennem en kødhakker afhængig af, hvor grov leverpostejen skal være. Rør mel, æg, mælk, salt og peber i farsen, og hæld den op i to ovnfaste skåle, der kan rumme ca. ½ liter. Læg evt. 1 baconskiver henover. Bag postejerne i ovnen ved 180 grader, til de er lysebrune og gennembagte. Bagetiden er 45-60 minutter, men tjek med en kødnål, om de er gennembagte; kødsaften skal være klar. Steg baconskiver og svampe sprøde hver for sig, og servér oven på den lune leverpostej. Pynt evt. med lidt renset, frisk timian.

Tip:
Leverpostejen kan holde sig på frost i 2 måneder. Det giver det bedste resultat at fryse leverpostejfarsen rå, og derefter bage den enten direkte fra fryseren eller efter optøning i køleskab.

Yoghurt-crème brûlée med nøddemysli
Til 4 personer

4 æggeblommer
2 spsk. ahornsirup
4 dl fed økologisk yoghurt
2 dl blandede nødder
2 spsk. honning

Æggeblommer, sirup og yoghurt piskes sammen og bages i vandbad i små skåle ved 120 grader i ca. 20 minutter. Nødderne hakkes groft og ristes på en tør pande. Tilsæt honning, og rist det hele godt igennem.

Fordel derpå nødderne på et stykke bagepapir på en bageplade, der sættes i ovnen sammen med yoghurt-crème brûléen. Når nødderne er tørre og ikke for klistrede tages alt ud. Afkøl yoghurt-crème brûléerne i køleskab, og nødderne ved stuetemperatur. Servér crème brûléerne med nødderne på.

SE OGSÅ: Det skal du drikke i påsken
SE OGSÅ: Påskelam på 5 forskellige måder