Hurtig hverdagsmad à la Jamie Oliver

Den engelske tv-kok Jamie Oliver er ude med ny kogebog, som er fyldt med opskrifter på mad, vi kan lave på 15 minutter. Du får 3 opskrifter fra bogen her.

Hurtig hverdagsmad à la Jamie Oliver
Offentliggjort

Sidste år var Jamie Oliver aktuel med en kogebog, hvor han serverede retter for os, som vi kunne lave på 30 minutter. Nu skal det så gå endnu hurtigere at lave mad i hverdagen ifølge englænderen.

Jamie Oliver er nemlig aktuel med sin nye kogebog, hvor han har samlet 100 nye opskrifter på kvalitetsmad, som kan tilberedes på kun 15 minutter.

Han har ladet sig inspirere af køkkener verden over i kombination med ingredienser, vi alle kender og elsker, fra klassiske kyllinge-, okse- og pastaretter over måltider inspireret af Asiens gadekøkkener og Marokkos krydderier til mættende salater.

Det hele er mundet ud i nogle af de hurtigste og nemmeste måltider, han nogensinde har lavet - og han har selv testet opskrifterne igen og igen for at være sikker på, at alle opskrifterne lever op til bogens løfte om 100 nye superhurtige, lækre og sunde måltider til alle ugens dage, som kan tilberedes på kun 15 minutter.

Til 4 personer - 725 KCAL

Hav alle ingredienser parat • Alle grønsager klargjort • Kogende vand i kedlen • Grillpande, høj varme • Mellemstor gryde med låg, middel varme • Stor gryde, lav varme • Foodprocessor (hakkekniv)

½ blomkålshoved

2 spsk rapsolie

1 stor tsk sorte sennepsfrø

1 stor tsk bukkehornsfrø

1 stor tsk gurkemeje

1 lille håndfuld tørrede karryblade

1 tommelfingerstort stykke ingefær

2 fed hvidløg

6 forårsløg

1 frisk rød chili

1 stort bundt frisk koriander

2 modne tomater

1 dåse (400 g) kokosmælk light

1 dåse (400 g) kikærter

1 dåse (225 g) ananasstykker i egen saft

1 citron

300 g parboiled brune ris eller basmatiris

10 nelliker

½ usprøjtet citron

4 ubagte papadums

½ bundt frisk mynte

3 spsk mager yoghurt naturel

½ citron

- Fjern blomkålshovedets yderblade, skær det i skiver (tykkelse: 1 cm), læg dem på grillpanden og vend dem, når de har fået lyse grillstriber.

- Hæld risene og 8 dl kogende vand i den mellemstore gryde sammen med nellikerne, den halve citron og en smule salt og læg låg på gryden.

- Hæld rapsolien i den store gryde og tilsæt straks senneps- og bukkehornsfrø, gurkemeje og karryblade.

- Brug foodprocessorens pulsfunktion til at hakke ingefær, hvidløgsfed, forårsløg, chili og korianderstilke, til alt er findelt, og hæld blandingen i gryden.

- Hak tomaterne groft og tilsæt også dem.

- Hæld kokosmælk i, efterfulgt af afdryppede kikærter, ananasstykker og saft.

- Tilsæt til sidst de grillede blomkålsstykker, læg låg på gryden, skru op til høj varme og bring curryen i kog.

- Læg de ubagte papadums i mikroovnen (800 W) i et minut eller to, til de svulmer op.

- Stød myntebladene til en jævn pasta i en morter.

- Rør yoghurten i, tilsæt saften fra ½ citron og smag til med salt og peber.

- Pres saften af den resterende citron i curryen og smag til med salt og peber.

Til 4 personer - 464 KCAL

Hav alle ingredienser parat • Alle grønsager klargjort • Kogende vand i kedlen • Foodprocessor (hakkekniv) • Stor gryde med låg, middel varme • Stor gryde med låg, høj varme • Sauterpande, høj varme • Stavblender

1 bundt forårsløg

nogle kviste frisk rosmarin

1 frisk rød chili

1 terning hønsebouillon

olivenolie

1 mellemstort butternutgræskar (kun den slanke del)

3 gulerødder

1 dåse (400 g) kikærter

100 g vakuumpakkede kastanjer

100 g hvedemel + ekstra til at drysse bordet med

½ tsk bagepulver

1 terning hønsebouillon

8 skiver røget pancetta el. bacon

10 friske salvieblade

1 hel muskatnød, til rivning

30 g cheddar (kan udelades)

- Hak forårsløgene fint i foodprocessoren sammen med rosmarinblade, chili og bouillonterning og steg i gryden ved midddel varme med 1 spsk olivenolie.

- Skær den øverste del af græskarret, fjern stilken og del græskarret i kvarter (det er ikke nødvendigt at skrælle det, og den buttede ende kan gemmes til en anden dag).

- Hak græskarret fint i foodprocessoren sammen med gulerødder.

- Kom blandingen i gryden sammen med kikærterne, deres lage og 1 l kogende vand.

- Læg låg på gryden og lad suppen koge ved høj varme.

- Fyld vand i kedlen igen og bring det i kog.

- Hak kastanjer, mel, bagepulver, bouillonterning og en smule peber i foodprocessoren.

- Tilsæt gradvist 1 dl vand, en lille sjat ad gangen, til dejen lige netop samler sig.

- Del dejen i to, rul hvert stykke til en pølse på et meldrysset køkkenbord og skær pølserne i stykker på 2 cm.

- Fyld den anden store gryde med kogende vand, kom dejstykkerne i, læg låg på og lad dem simre ved middel varme i 6 minutter, eller til de er hævet fint.

- Purer suppen med en stavblender, til den er fin og glat, smag til med salt og peber og lad den simre, til den skal serveres.

- Steg pancettaen i 1 spsk olivenolie i en sauterpande.

- Tilsæt salviebladene, når den er ved at være sprød.

TIL 4 PERSONER - 407 KCAL

Hav alle ingredienser parat • Alle grønsager klargjort • Ovn, 200° C • Stor ovnfast stegepande med slip let-belægning (diameter: 28 cm), høj varme • Blender • Grillpande, høj varme • Gryde, middel varme

olivenolie

2-3 kviste frisk rosmarin

2 store æg

1½ dl minimælk

65 g hvedemel

180 g røget laks af god kvalitet

300 g grønne asparges

250 g kogte rødbeder

4 spsk balsamicoeddike

1 stor tsk flydende honning

2 bakker karse

2 kviste frisk basilikum

½ citron

3 store spsk mager yoghurt naturel

2 store spsk revet peberrod

1 citron

- Kom 2 spsk olie på stegepanden og rist rosmarinbladene.

- Slå æggene ud i blenderen, tilsæt mælk og mel og blend det glat.

- Fordel rosmarinbladene jævnt i panden, hæld dejen i, lad den stege 30 sekunder, stil panden i ovnen og luk lågen, til gratinen er gylden – det tager cirka 13 minutter.

- Bræk den træede ende af aspargeserne, dup dem tørre og steg dem på grillpanden, til de er brankede på alle sider.

- Hæld eventuel væde fra rødbederne, skær dem i skiver eller terninger, kom dem i gryden med balsamico og honning og steg under omrøring – tag gryden af blusset, når det er klistret.

- Rør yoghurt og peberrod sammen i en skål og krydr med salt, peber og saften af 1 citron.

- Klip karse over et pænt skærebræt, læg rødbederne ovenpå og drys med basilikumblade.

- Vend aspargeserne med en smule citronsaft, salt og peber og læg dem straks på brættet.

- Tag gratinen ud af ovnen, når den er blevet så stor og flot, at det er næsten ubærligt at se på. - Lad den glide over på brættet, tril laksen til små roser (se foto) og læg dem ovenpå.