Mens vi venter på stjernerne

Onsdag formiddag er M-dag – M for Michelin. Hvordan går det for København, vil der være nye stjerneskud på himlen, eller vil nogen falde og brænde ud? gastros chefredaktør Jesper Uhrup Jensen forsøger sig som spåkone.

Mens vi venter på stjernerne
Offentliggjort

Amass, Alberto K, Clou, Marchal og Studio er jo de oplagte potentielle newcomers på stjernehimlen – alle vil være fuldt berettiget – men personligt tror jeg, det mest realistiske er en stjerne til Amass og Alberto K. I bedste fald. At Mielcke & Hurtigkarl ikke har en stjerne er et af mange eksempler på, at guide Michelin skal tages med et gran salt – eller for at sige det mere direkte: Har et troværdighedsproblem! Jeg synes også, at Radio burde stå til en stjerne – og sikkert flere med den. Man kunne sagtens forsvare to stjerner til eksempelvis Kong Hans og i de hele taget to til flere af de etstjernede, men det kommer næppe til at ske. Generelt er København ratet for lavt, men vi døjer med at være et randområde, set med Michelins øjne. Hele Danmark er Udkantsdanmark, set med Michelin-øjne!

Den tredje stjerne

Jeg håber på en tredje stjerne, men jeg tror egentlig ikke på det. Hvis der vitterligt falder en tredje stjerne, så falder den nok til Noma, men jeg vil mene, at det burde være til Geranium. Konsistens er efter sigende et nøgleord for Michelin, og Geranium er til tre stjerner hver evig eneste gang, mens Noma er mere svingende. Noma serverer det mest sublime, men de har også serveringer, der efter min mening ikke burde forekomme på en trestjernet restaurant. Men det havde elBulli på den anden side også, så hvorfor ikke. Og når eksempelvis Alain Ducasse og Paul Bocuse nærmest får tre stjerner pr. automatik, så burde Noma ha’ fem stjerner. Og Geranium seks!

Stjerner for fald?

Logisk er der ikke noget, der taler for det – for medmindre Michelin pludselig har hævet overlæggeren, så skulle en mistet stjerne være konsekvensen af et kvalitetsdyk siden sidste år, og jeg kan ikke umiddelbart se, at man kan argumentere for et sådan skred i kvaliteten. Man kan måske diskutere, om den eller den restaurant nogensinde skulle have haft en stjerne, men det er en anden snak. Og igen, København er generelt ratet for lavt, ikke for højt. Og så er der lige Bib’erne. I denne her kategori er Michelin om muligt endnu mere uberegnelig, men de rammer plet i ny og næ. Pletskud i år ville være KUL (om end de nok er for nye til at komme med), og Pony er også en oplagt bib-kandidat.

__________

TILBUD: 6 numre af gastro + 2 skærebrætter fra Raumgestalt

SE OGSÅ: Da Michelin endelig overraskede

SE OGSÅ: 2 michelinstjerner til Geranium og 1 til Kadeau