Med WINE termometeret er det lykkedes Georg Jensen at designe et af de smukkeste vintermometre på markedet. Med kombinationen af et smukt dråbeformet design, en elegant linjeføring og en præcision i detaljeringen, både hvad angår samlinger, displayets grafik og placering af logo, har designeren Thomas Sandell ramt en smuk balance mellem det underspillede og det raffinerede. At termometeret er produceret i metal, er ligeledes med til at understrege produktets høje kvalitet.
Skænkeproppen i WINE-kollektionen er et kapitel for sig. En organisk formgivet overdel i rustfrit stål med samme høje detaljeringsniveau som de øvrige produkter i kollektionen. Kombineret med den dansk patenterede OxiPour-ilter, som sikrer dig, at du får det bedste frem i din vin, når den serveres direkte fra flasken.
Ved første øjekast kunne man forledes til at tro, at den fine Perfection-karaffel fra Holmegaard er resultatet af et skulpturelt eksperiment, hvor produktets formmæssige kvaliteter har stået øverst på dagsordenen under udviklingen. Men tag ikke fejl af dette. Alle detaljer på denne karaffel er nøgternt dikteret af krav til funktion, og produktet sigter da også mod den professionelle vintjener eller den seriøse vinentusiast.
Det primære formål med at omhælde din vin er enten at dekantere en ældre vin, således at bundfaldet elimineres – eller at ilte en nyere vin, således at den værste bismag af garvesyrer forsvinder, og vinen blødes op. Karakteristisk for Perfectionkaraflen er den brede tragtlignende hældekant, som gør det nemt at omhælde vinen uden at spilde. Samtidig slynges vinen blidt med centrifugalkraften på sin vej ned igennem den smalle flaskehals for til sidst at fordele sig i den brede bund, hvor det store overfladeareal sikrer en optimal og hurtig iltning. Som grundregel bør du bruge ca. 20-30 sekunder til at omhælde en flaske vin på karaffel, således at vinen ikke ’forstyrres’ unødigt, og herefter lade den stå i min. et kvarter, inden den serveres. Den markante boble i bunden gør det nemmere at håndtere karaflen med én hånd og sikrer samtidig at evt. vinrester ikke overiltes.
Når karaflen har tjent sit formål, skylles den i varmt vand og placeres på hovedet i den tilhørende holder. Det sikrer, at der ikke dannes kalkrande i bunden. Hvis der ønskes formmæssigt slægtskab mellem karaffel og de glas, man vil servere vinen i, tilbyder Holmegaard i Perfection-serien både rødog hvidvinsglas i det samme karakteristiske design, hvor det markante knæk i glassets ydre kontur samtidig danner den såkaldte skænkelinje – en markering af grænsen for én genstand (svarende til 1/6 flaske pr. glas).
Amerikanske Quirky har i samarbejde med den italienske designer Angelo Cacchione udviklet et fint alternativ til det traditionelle tjenerværktøj – Verseur. Et handy stykke værktøj, som vel bedst kan beskrives som vinentusiastens svar på en schweitzerkniv. Produktet indeholder en indbygget folieskærer, en proptrækker samt en skænkeprop og en flaskeprop, elegant placeret i enderne af proptrækkerens håndtag. Verseur er et fornuftigt prissat og stiligt designet produkt, der umiddelbart er produceret i en plastkvalitet og en forarbejdning, som burde gøre den i stand til at modstå hverdagens ofte hårdhændede behandling.
Den svenske arkitekt og designer Thomas Sandell er manden bag den omfattende vinudstyrskollektion WINE fra Georg Jensen. En kollektion præget af stor designmæssig integritet, i et formsprog fyldt med elegante detaljer og komplekse, men harmoniske linjeforløb. Sandell udtaler selv, at han har fundet stor inspiration i at iagttage åkander, hvilket specielt kommer til udtryk i den smukke vinprop, som bogstaveligt talt er kronen på værket, på kollektionens kompakte karaffel.
En karaffel, som pga. sin smalle hals og hældekant godt kan virke en smule abrupt i sit formsprog, når den står uden prop. Til gengæld opnår produktet næsten status af brugskunst, når proppen er monteret, og karaflen er fyldt. Karaflens kompakte størrelse gør den fin til hverdagsbrug eller til mindre selskaber. Og den markante boble i bunden passer lige til en styrende tommelfinger, hvilket gør det ekstra nemt og betydeligt mere elegant at skænke vin af karaflen.
Inspirationen er åbenlys, Corkcircle ligner, hvad det er – en korkprop med en påmonteret istap. Ideen er, at du afkøler din vin på en nem og ubesværet måde ved at indsætte Corkcircle i flasken, når du eksempelvis medbringer hvidvin på terrassen. Den gennemsigtige plastistap er fyldt med en kølegel, som efter min. 90 minutter i fryseren giver dig tre kvarters afkøling til din vin.
Når du skal skænke et glas vin, trækker du Corkcircle et stykke op, hvorved der efterlades tilstrækkeligt meget åbning til, at vinen frit kan flyde. Det virker dog en smule besværligt og akavet – specielt taget i betragtning, at firmaet har udviklet en tilsvarende køler til øl (Chillsner), hvor man kan hælde/ drikke uden at skulle frigøre produktet. Måske en idé til en Corkcircle 2.0? Corkcircle kan både købes i en Classic-udgave – den med korkprop i toppen – samt en Colour-udgave, som produceres i seks forskellige farver.
Her er det ultimative vinentusiast-alternativ til selskabslegen Tegn & Gæt. Med Le Nez Du Vin – Master Kit kan du træne din næse, så du med tiden, som en anden sommelier, kan afkode og dissekere en vins grundsubstans og navngive de dyre dråbers komplekse duftingredienser. Tal med, når vennerne kloger sig på duften af fx litchi, kvæde, tjørn, akacie, lindetræ, cedertræ, safran, ristet brød eller røg, som tilsyneladende strømmer dem i møde, når vinen slynges i glasset. Sættet, der er udviklet af franske Jean Lenoir, som hermed har udviklet et brugbart og spændende vokabularium til at kunne beskrive vinen og dens unikke karakter.
Det er ikke eksakt videnskab, men et godt og lærerigt værktøj, som kan træne din næse. Kort fortalt består sættet af 54 små duftflasker, som hver især repræsenterer en af de mange dufte, som en vin kan indeholde. Man træner således sin næse ved først at gøre sig bekendt med den enkelte duft for herefter at bruge de to vedlagte opslagsbøger, som systematisk beskriver, i hvilke vine den enkelte duft optræder, hvordan vi reagerer på den enkelte duft, og hvordan vi kan udnytte denne viden, når vi smager på vin. Efterhånden som du har gjort dig bekendt med det store duftgalleri, kan du stille og roligt begynde at teste din viden med de to opslagsbøger ved din side.
Det er sjovt og forbavsende lærerigt, og efter kort tid vil du formentlig tage dig selv i at udtale dig om både duftnoter af snittet hø og timian i din vin. Det skal nok udløse anerkendende blikke fra de få indviede i selskabet – og overbærende hovedrysten fra de resterende. Le Nez Du Vin kan ligeledes købes i udgaver med 6, 12 og 24 duftflasker og kan benyttes til at bestemme både rødvine, hvidvine, rosé eller champagne. Et sæt til bestemmelse af whisky skulle også være på trapperne.
Navnet kunne antyde noget mere lokalt, men Martin Jakobsen er faktisk slovak. Og med det aparte rEvolutionglas har den unge designer fortjent fået en del international opmærksomhed siden introduktionen i 2011. Glasset kan vel bedst beskrives som et vandret vinglas uden fod, men dog udstyret med en tynd glasstilk, så man ikke kommer i direkte berøring med selve glasbeholderen.
Franske Le Creuset er nok bedst kendt for deres mangefarvede emaljerede støbejernsgryder. Men virksomheden tilbyder også et omfattende udvalg af vintilbehør, herunder den selvoptrækkende proptrækker LM-150, som udmærker sig ved et kontemporert design, udført i gedigne materialer. Det kraftige soft-touch håndtag, gør det behageligt og nemt at åbne flasker med både kork og syntetiske propper. Og det strømlinede design sikrer, at du har et sikkert greb om flasken og proptrækkeren under hele operationen.
Mekanikken i LM-150 er den samme, som findes i flere af virksomhedens øvrige proptrækkere, den såkaldte Screwpull-funktion, opfundet helt tilbage i 1979 af texanske Herbert Allen. Screwpull har i øvrigt været et Le Creuset-varemærke, siden opkøbet af Hallen International Inc. i 1991. Produktet kan købes både i en rød og en sølvfarvet udgave.
Hvis dine boligforhold ikke tillader en vinkælder, er der heldigvis alternativer på markedet, som sikrer, at din vinsamling kan opbevares forsvarligt, både hvad angår fugt og temperatur. En af de mere eksklusive løsninger er fra Gaggenau, som kan levere både indbygningsløsninger og fritstående vinskabe. Eksempelvis RW262-modellen, som er fritstående, med en kapacitet på 172 flasker, der kan fordeles på seks bøgetræshylder, som naturligvis kan placeres efter behag i skabet.
Elektronisk temperaturregulering sikrer konstante temperaturer, som kan indstilles med 1 grads nøjagtighed fra 5 grader til 22 grader. Du kan vælge at have din vinsamling oplyst, og den indbyggede lås sikrer samtidig, at du har de dyre dråber i fred. Er din samling ikke helt så stor, eller ønsker du at have en del af din vinkælder mere tilgængelig, kan du med fordel investere i indbygningsmodellen RW404, som kan indpasses under køkkenbordet, med plads til 41 specielt udvalgte flasker. Som noget ekstra er 404-modellen udstyret med to separat regulerbare klimazoner. Og så er der udtræk på de indbyggede bøgetræshylder.
De seneste år er det blevet populært at benytte sig af skænkepropper med indbygget ilter som alternativ til at omhælde vinen i karaffel. Hos danske Eva Solo tilbyder man således Catalyzer, en skænkeprop lidt ud over det sædvanlige. Med hjælp fra ingeniøren Robert Henriksen har man således udviklet et produkt, som udover at ilte vinen under skænkningen også nedbryder vinens overfladespænding ved hjælp af en indbygget magnet. Hvilket, ifølge producenten, skulle nedbryde den ’vandmur’, som indkapsler vinens smagsstoffer.
Om det er videnskab eller hokuspokus, er svært at finde rede i, men tjener og Sommelier Peter Pepke (som vandt titlen som Årets sommelier i 2011) udtaler følgende i Eva Solos pressemeddelelse: ” Især på disse (unge, kraftige eller kraftigt krydrede, red.) vine dæmpes tanninerne og de primære noter, som er de aromaer, der indikerer, at det er en ung vin. Samtidig fremhæver den de sekundære aromaer, der udvikles under modning på fad, og de tertiære, der skabes, når vinen modnes på flasken.”
Danske Eva Solo gør nu en helhjertet indsats for at udrydde de populære papvine fra middagsbordet. Eller rettere sagt, de forsøger at skaffe os af med de uskønne papemballager, som danner ramme om de prisbillige hverdagsvine, således at disse, med god design-samvittighed, kan sættes på selv det mest veldækkede bord.
Den stiligt designede glasflaske leveres med et neopren-overtræk, som gør den velegnet til at servere kold paphvidvin i. Den påmonterede stålkrave sikrer, at det ikke drypper, når vinen skænkes, mens den tilhørende silikoneprop lukker karaflen forsvarligt til, så du kan nyde endnu et godt hverdagsglas igen i morgen.