Men vidste du, at støbejernsgryder ikke kun er beregnet til simreretter og brødbagning? Materialet egner sig også godt til kogning af fx ris, kartofler og pasta – og så kan du samtidig spare på energien!
En god varme- og kuldeleder
Når en støbejernsgryde først er varmet grundigt op, holder den rigtig godt på varmen, så du efterfølgende kan skrue ned for eller helt slukke blusset. Støbejernet absorberer og fordeler nemlig varmen effektivt og fortsætter med at afgive varme et godt stykke tid efter, at der er slukket for varmekilden. Tilsvarende er en støbejernsgryde også rigtig god til at holde på kulden, så du kan også bruge den til at fx servering af is eller risengrød.
Gryder med indvendig, sandfarvet emalje egner sig især til gryderetter, kogning og bagning, idet emaljen er glat og nem at rengøre. Grydebrød er ideelt til den sandfarvede emalje.
Matsort emalje
Gryder med indvendig, matsort emalje, som er grovere end den sandfarvede, er særligt velegnede til tilberedning af ingredienser, der kræver høje overfladetemperaturer, og retter hvor der skal brunes eller svitses, og en god stegeskorpe ønskes. Prøv fx denne opskrift på jægergryde.
JÆGERGRYDE
INGREDIENSER
4 stk. kyllingebrystfileter med skind
Salt og peber
Olie til stegning
2 løg
300 g små kejserhatte (kan erstattes af andre faste svampe)
15-20 tørrede morkler
4 kviste timian
2 laurbærblade
1 dåse cherrytomater
3 dl hønsefond
FREMGANGSMÅDE
Krydr kyllingefileterne godt med salt og peber og brun dem i en smule olie i en stegegryde.
Skær løg og kejserhatte i både og kom dem ved. Steg i ca. 2 minutter og kom derefter tørrede morkler, timian, laurbærblade, cherrytomater og hønsefond i. Lad det simre under låg i 25-30 minutter og smag til med salt og peber.
Jeg kan love dig for, at jeg har meget på hjerte. Men det kommer jeg ikke til at blande ind i min karriere. Det er ikke professionelt interessant for mig at udtale mig om ting. At jeg selv mener en masse i det private … fair snak. Men den snak kan jeg tage med nogle venner.