Medmindre du har levet under en sten eller mest drikker the, ved du, at Nespresso de seneste år har kørt tung fremmarch på det danske marked med deres løsninger. Deres produkt består af kaffe i små kapsler og dertil designede maskiner, som kan lave espressoer meget nemt, meget hurtigt og til meget lidt besvær for brugeren.
Her på redaktionen har vi en Nespresso-maskine. Vi er nogle gang lidt skeptiske, for det er jo ikke rigtig cool at lade den lave hele arbejdet. Det virker lidt dovent og som kaffens svar på en færdigret. Den er meget, meget nem at bruge, og hånden på hjertet: Det smager godt. Det kan godt være, at Nespresso laver alt arbejdet og kunsten at brygge en god kop forsvinder, men at the end of the day er det espresso lavet under tryk, og det kan smages. Det er oftest stempelkaffe, der bliver drukket på redaktionen, men er man alene på kontoret ellerpå vej til møde, kan en hurtig Nespresso være at foretrække.
Forleden var jeg til kaffearrangement ved Nespresso i København. De havde inviteret til "Barista School", hvilket måske er en smule prætentiøst at kalde det, når man i bund og grund lader maskinen lave alt arbejdet og ikke selv rører andet end én finger - den man trykker "Start" med.
Nå, men jeg fik en meget grundig indføring i Nespressos verden af engagerede medarbejdere. Det er klart, at Nespresso aldrig vil slå en barista, der ved håndkraft, præcision og ikke mindst erfaring kan raffinere smagen på en espresso. Men det er heller ikke Nespressos opgave. Vil man have en hurtig espresso derhjemme uden alt besværet med rengøring, formaling af kaffe og selvstudier, er Nespresso helt klart et oplagt bud. Jeg har selv fået en Nespresso-maskine på prøve derhjemme, og selvom den endnu ikke har givet min stempelkande baghjul, så er det dælme praktisk lige at køre en hurtig espresso om morgenen i stedet for at kaste sig ud i en omstændig stempelkaffe.
Til espressos arrangement drak jeg seks espressoer, hvilket betød at jeg var vågen til et godt stykke ud på natten. Meget praktisk, når jeg alligevel havde deadline på en artikel... Det smager jo godt, det skidt.