Vintercocktails der giver dig varmen tilbage i kinderne

Selleri er mere potent, end du tror.

Vintercocktails der giver dig varmen tilbage i kinderne
Offentliggjort

Op til nytår gav jeg mit bud på, hvordan man mixer og drikker champagne. Sidste måned guidede jeg til lækre måder, du kan spice dine drinks op med urter, frugt og krydderier. Vi fortsætter med at udforske sæsonens smagsindtryk. I denne kolde vintermåned fejrer vi Valentinsdag, og i Brasilien brager karnevallet afsted, så jeg har ladet mig inspirere af løssluppenheden og mixet nogle cocktails, der får varmen tilbage i kinderne.

Her kommer 3 frække smagsgivere, der har givet mig inspiration til tre tilhørende cocktails:

Vintercocktails der giver dig varmen tilbage i kinderne

Smagsnoter:

Sprød rå selleri tilfører en tiltalende saltholdighed og vegetabilsk smag til cocktails - jeg elsker den især sammen med gin.Den karakteristiske sellerismag er aromatisk, den synes at ekspandere i munden og rammer ganen, snarere end blot at smages på tungen. Sellerien har en salt og let bitter smag med en aroma, der er nært beslægtet med persille, milde radiser og fennikelfrø, som igen har en let anissmag.

Går godt sammen med: citrus, æbler, pærer, jordbær, tranebær, rosiner, valnødder, agurk, ingefær, tomat og koriander.

Vintercocktails der giver dig varmen tilbage i kinderne

Ingredienser:

5 cl Tanqueray No TEN gin

2 cl Lillet Rouge

3 cl frisk citron juice

3 friske jordbær

2 cl honning

Fremgangsmåde:

Selleri og jordbær stødes grundigt sammen, derefter tilføres is og de resterende ingredienser. Ryst godt og si indholdet over i et afkølet goblet-glas.

Garnering:

Selleriblad

Vintercocktails der giver dig varmen tilbage i kinderne

Smagsnoter:

Kamilleblade og kamilleblomster er begge spiselige, men smager forskelligt. Kamilleblomsten smager og dufter af frisk æble, og det er først, når de bruges til te, at den underliggende bitterhed kommer frem i smagen.

Går godt sammen med: citrus, litchi, vindruer, ingefær, mynte, æble, honning, lavendel, citronmelisse, citron verbena (jernurt), citrongræs, chokolade, vanilje, ristede nødder, annanas, bær.

Vintercocktails der giver dig varmen tilbage i kinderne

Ingredienser:

5 cl Pisco (eller Cachaça)

3 cl litchipuré (www.kalu.dk/boiron/)

2 cl friskpresset citron juice

3 cl kamillesirup (www.thebartist.com)

Lidt æggehvide

2 dråber Peychaud ‘s bitters

Fremgangsmåde:

Først rystes alle ingredienser i en shaker uden is (”dry shake”), herefter tilføres isterninger, og indholdet rystes igen. Til sidst sies indholdet og hældes i et cocktailglas. Æggehvider giver en god, luftig fylde i drinken og skum på toppen. Når man dry shaker med æggehvider først, skiller ægget ikke. Hvis du laver drinken uden æg, behøver du ikke "dry shake" den først.

Garnering:

Friske eller tørrede kamilleblomster

Vintercocktails der giver dig varmen tilbage i kinderne

Smagsnoter:

Stærk aromatisk og let bitter smag med noter af peber, harpiks, fyrretræ og kamfer. Muskatnød og kamfer kan anes i smagen, og eftersmagen er sammentrækkende og minder om træ og balsamico. Smagen forsvinder, når bladene skæres af. Blomsterne er mildere i smagen end bladene. Rosmarin dufter sødt og har på samme tid en frisk duft af skov. I middelalderen brændte man rosmarin ved større middage og ved sygesengen for at rense luften, og i middelhavslandene tørres lagener og sengebetræk ovenpå rosmarin for at absorbere den friske duft.Går godt sammen med: abrikoser, appelsiner, tomater, æbler, basilikum, citrus, tranebær, fennikel, merian, oregano, timian, jordbær, pære, blommer, figner, brombær.

Ingredienser:

1 kg sukker

1 liter vand

4 friske rosmarin grene

Fremgangsmåde:

Bring vandet i kog, tilføj sukker og rosmaringrenene og rør rundt, indtil sukkeret er opløst. Tag blandingen af varmen og lad det køle ned i 30 minutter. Si siruppen igennem en trådsigte og hæld den på en lufttæt beholder eller glas. Stil den på køl, hvor den kan holde op til 1 måned.

Vintercocktails der giver dig varmen tilbage i kinderne

Ingredienser:

5 cl Calvados

2 cl friskpresset appelsin juice

2 cl friskpresset citron juice

2 cl rosmarin sirup

Fremgangsmåde:

Ryst alle ingredienser med isterninger, si og hæld indholdet i et cocktailglas.

Garnering:

Rosmarinkvist

Tip: besøg www.mixmeister.dk for særlige cocktailglas, spiritus, bargear og andet godt.