Madlavning kræver ofte, at man har et øje på hver finger og helst ét i nakken. Og vi kender alle til resultatet af et øjebliks uopmærksomhed, som resulterer i, at kartoflerne koger over, eller sovsen brænder på. Sidstnævnte kan du nu slippe for, da danske Brix Design i samarbejde med den engelske designer Gavin Reay og firmaet Uutensil har udviklet Stirr. En batteridrevet gadget, som kontinuerligt og i tre variable hastigheder, automatisk rører rundt i din sovsegryde, så du kan koncentrere dig om noget andet imens. Den trebenede Stirr bevæger sig ved hjælp af en indbygget vibrator rundt langs grydens kant, mens den roterer. Og sikrer herved, at sovsen ikke brænder fast i grydens bund.
Thermomix TM31 er en multimaskine med så mange funktioner indbygget, at man næsten kan kalde den et minikøkken. Maskinen river frugt og grøntsager til råkost eller supper. Maler korn til mel eller pulveriserer sukker til flormelis. Hakker løg, hvidløg, krydderier, kød og lignende. Purerer kartofler og grøntsager, dip og cremede supper. Og pisker (med den medfølgende røreindsats) eksempelvis æggehvide eller fløde. Med den indbyggede vægt kan du afveje ingredienser og herefter koge eller dampe blandingen direkte i maskinen til færdige retter – TM31 rører selv i ’gryden’, mens maden tilberedes.
Et essentielt og uundværligt stykke værktøj i ethvert køkken er piskeriset. Simpel i sin konstruktion, effektivt i brug – forfærdeligt at rengøre. Sidstnævnte forsøger finske Magisso nu at gøre noget ved – og det på en ganske spidsfindig måde. Ved første øjekast ligner Magissos piskeris et ganske traditionelt et af slagsen, men skiller du håndtaget ad, retter piskeriset sig ud, hvilket gør det nemt og enkelt at rense.
Konceptet, som oprindelig er udviklet af den koreanske designer Hansol Kwon, vandt allerede tilbage i 2011, den prestigefyldte RedDot Design Award, men der skulle altså gå yderligere to år, før produktet kom i handlen. Det har ikke været muligt for os at teste produktet, og vi er spændte på at finde ud af, hvorvidt den fleksible konstruktion kompromitterer eller styrker piskeriset, når det er i brug.
Fra 18.000 omdrejninger i minuttet til 42. Umiddelbart skulle man ikke tro, at denne ydelsesreduktion kunne være til fordel for resultatet. Men når man taler Slow Juicer, er det lige præcis det, som gør forskellen for kvaliteten af det glas friskpresset saft, du ender med at få.
Koreanske Hurom er en af de førende producenter inden for såkaldte vertikale slowjuicere. Og ved hjælp af den patenterede SSS-teknologi (Slow Squeezing System), er det lykkedes de opfindsomme asiater, at udvikle en saftpresser, som udvinder op til 30% mere saft af de råvarer, som forarbejdes i maskinen. Samtidig bevarer man mere af råvarens naturlige smag, farve, vitaminindhold, enzymer og næringsstoffer.
Maskinen er grundet det lave omdrejningstal en behagelig støjsvag oplevelse. Og konstruktionen er tilmed så enkelt opbygget, at det samtidig er nemt og enkelt at rengøre de bevægelige dele. HU-600e leveres med to forskellige filtersier – en grov og en fin – som afgør, hvor meget pulp der ender i den færdigpressede juice. Endnu en vigtig pointe er, at HU-600e ikke er begrænset til at kunne presse de traditionelle saftrige frugter som appelsiner, æbler og meloner. Men også problemfrit er i stand til at udtrække saften af selleri, rødbeder og anden slags ’hårdt grønt’.
Amerikanske EdgeWare sender nu en justerbar knivsliber på markedet, den vil gøre det let og enkelt at vedligeholde dine dobbeltfacetterede knive. Med Angle Adjust-sliberen sliber du begge sider af kniven på én gang (du må således ikke bruge maskinen til enkeltfacetterede knive, da dette vil ødelægge kniven!).
Først gennem et diamantbelagt skær for den grove tilslibning, herefter gennem et keramisk skær til finpudsning. Finessen ved Angle Adjust er, at du kan justere vinklen af slibningen, alt afhængigt af knivens arketype og fabrikat. Hos EdgeWare har man valgt at dele knivene op i to undergrupper – asiatiske knive og europæiske/amerikanske knive. Asiatiske knive skal slibes med en symmetrisk knivsæg- vinkel på mellem 10 og 18 grader. Mens europæisk/ amerikanske knive skal slibes i en vinkel mellem 14 og 30 grader. Alt dette indstilles via den store drejeknap på toppen af produktet.
Du kan finde den optimale slibevinkling af dine knive, dels igennem brugsanvisningen til produktet eller på EdgeWares hjemmeside. EdgeWare Angle Adjust er en forholdsvis stor maskine – til gengæld medfølger EdgeWares patenterede manuelle knivsliber til bølgeskærsknive, som, når denne ikke er i brug, er skjult under et låg på siden af produktet.
Er du med på de gastronomiske noder, bør du forsøge dig med sous-vide-tilberedning. Sous-vide (udtales ’suvit’) er fransk og kan oversættes til ’under tomhed’ (vakuum). Nogle kalder også metoden for ’vakuumkogning’. Sous-vide kan tilbagedateres til 1799, hvor Sir Benjamin Thompson første gang beskrev teknikken. Men teknikken blev for alvor inddraget i den kulinariske verden i 1974, da den franske kok Georges Pralus udviklede sous-vide som den optimale måde at tilberede foie gras på. Kort fortalt består sous-vide-tilberedning af vakuumpakkede råvarer i temperaturkontrolleret vandbad.
Så hvad enten det drejer sig om kød, fisk eller grøntsager, har du her en tilberedningsteknik, som sikrer dig et optimalt ensartet resultat, mørhed samt præcis kontrol af, hvorvidt du eksempelvis ønsker din bøf rare eller well-done. En anden stor fordel ved sous-vide er, at tilberedningen er tidsuafhængig. Du kan sætte kødet over om morgenen, før du tager på arbejde, og du er stadig sikker på et godt resultat, lige meget hvor sent du efterfølgende kommer hjem om aftenen. Før du kaster dig ud i at eksperimentere med sous-vide, skal du dog huske at opdatere køkkenvognparken.
Her er det nødvendigt, at du investerer i en vakuumpakker som eksempelvis den nye prestigemodel fra danske OBH Nordica, som samtidig har den anvendelsesmulighed, at du kan forlænge holdbarheden på dine råvarer, da eksempelvis vakuumpakket råt kød holder næsten fem gange så lang tid som tilsvarende ikkevakuumeret. Det vigtigste er dog et apparatur, som kan styre og kontrollere vandtemperaturen.
Her kan du vælge at investere i en af de elektriske sous-vide Supremeapparater. Eller, hvis pladsen i køkkenet ikke tillader endnu en specialmaskine – den mere kompakte Termostat Creative (bruges blandt andet i nomas køkken) fra amerikanske PolyScience. Et varme legeme med indbygget cirkulationspumpe, som sikrer dig en præcis temperaturstyring, inden for en nøjagtighed på plus-minus 0,1 grad. Fordelen ved Termostat Creative er, at du kan bruge en almindelig suppegryde som beholder til tilberedningsprocessen, hvilket alt andet lige vil spare dig for problemet med for lidt plads i køkkenskabet.
Til dig, som vil bevare bid og vitaminindhold i dine grøntsager – tilberede fisk eller kylling, så strukturen og fastheden bibeholdes – er en moderne steamer det rette valg. At forarbejde råvarer ved hjælp af damp har en række åbenlyse fordele – og med eksempelvis HD9160 fra hollandske Philips får du samtidig muligheden for at tilberede et helt måltid på én og samme maskine – samtidig.
HD9160 er etageinddelt, hvilket i praksis betyder, at du kan dampe eksempelvis fisk på én hylde, mens du tilbereder grøntsager på en anden og ris på en tredje. Maskinen er desuden udstyret med det specielle system Flavour Booster+, hvor man i en indsats i bunden af maskinen kan blande urter og krydderier med fx vin, bouillon, citronsaft eller sojasauce. En blanding, hvis kraft og smagsstoffer herefter inddampes i de overliggende råvarer under tilberedningen. Maskinen er desuden udstyret med ’hold-varm-funktion’, turbostart samt ekstern vandpåfyldning til opfyldning af beholderen under brug.
__________