8 Cabernet Sauvignon fra Californien

Engang var cabernet sauvignon fra Napa Valley nærmest en kopivare af det franske forbillede i Bordeaux. Siden fandt vinene deres egen opulente og solmodne stil, elsket af mange og hadet af lige så mange. I dag er Napa Valley præget af en ny udvikling, umiskendeligt med tydelige referencer til den franske forbindelse, men først og fremmest er cabernet sauvignon fra den amerikanske vestkyst sig selv.

8 Cabernet Sauvignon fra Californien
Offentliggjort

__________

Stag’s Leap Wine Cellars, Warren Winiarskys legendariske vinery, har slumret. Har lige drøftet det med en inkarneret fan, som hævder, det blot handler om et ændret syn på huset. Han påstod, at Stag’s Leap er Stag’s Leap, som det altid har været. Berømte Antinori købte sig ind på 15% i 2007 og satte egen ideolog, Renzo Cotarella, i spil. Noget er der sket, påstår jeg. Stilen er mere médoc end napa. Tobak, sod, vådt grus, halm og solbærblade. Tannin som i sort gæret te, slåen og syre som i citron. Udtalt for tilhængere af moderne margaux – médocsk omend på epo. Dygtigt!

Pris: 849 kr.

__________

”It’s all about affordable prices,” siger Waterstones Philip Zorn og Brent Shortridge. De har lavet bordeaux i Napa. Med fransk eg, lidt merlot, cabernet franc og petit verdot er årgangens kølighed blot understregende: cool cab. Den er transparent, og hvornår møder man lige det i disse tider! Duften kaster dig til Médoc. Den lidt sure lugt af rust og kirsebær. Smagen er meget mere slank og stram, letløbende end hosstående mere muskelmassefokuserede vine. Napa-varmen kommer i eftersmagen, men den forbliver forbavsende europæisk. Prisfornuftig napa cabernet med helt egen balance og meget langt fra standarden i det betalelige leje.

Pris: 175 kr.

__________

Franske Philippe Melka stiller sine evner til rådighed for William Seavey. Sådan er det ofte i Napa – al magt til konsulenten. Seavey er berygtet eller berømt for husstilen, som jeg har set kaldt alt fra brutal til grum. Seavey er bjergvin – krævende og stærk. Caravina er en slags andenvin til flagskibet. Væsken oser af cabernet sauvignon, stenkul, blyant, mos og rålakrids, der er pikante ’grønne’ elementer i duften. Det sætter smagen streg under! Og eftersmagen er saftig.

Pris: 349 kr.

__________

Et relikvie fra en svunden tid. Indtil de store 12’ere bliver lanceret, er 07 det seneste ’rigtige’ Napa-år. David Ramey er nok bedst kendt for sine chardonnayer fra Carneros, men Pedregal Vineyard på den østlige side af Oakville leverer cabernet til Rameys spidscabernet, faktisk en af dalens spidscaberneter. 15,3% på etiketten, men sensorisk en quickstep, rapfodet og behændig. Hele 18% petit verdot løfter den til tider lidt plumpe cabernet. Gevaldig struktur, et slags Eiffeltårn, groft smedejernsfletværk, men alligevel af ydre elegant. Fremragende, men skræmmer nok en del hipstere.

Pris: 930 kr.

__________

Fortsætter på næste side.../link/26490e6584e4424c98b79384c15fff80.aspx" alt="" />__________

Hvis ikke cabernet sauvignon havde haft så lang historie på Gironde-flodens venstrebred, ville enhver hævde, at dens hjemsted var Napa. Pine Ridge Vine-yards understreger pointen. Ni forskellige marker med væsensforskellig jordbund, højde og eksponering bliver blandet til en slags napask melting pot. Højtliggende vulkansk, smedet og brutal cabernet fra Howell Mountain, bench land cabernet fra Rutherford med den klassiske støvede mineralitet og kakaonoter fra marker i Stag’s Leap District. Amerikansk eg spiller en rolle. Malibu, solbær, sidamo-kaffe og chokolade. Saftighed og kølighed giver lyst til mere.

Pris: 479 kr.

__________

De vinder ikke bæredygtigheds-mesterskabet med den flaske! Heavy duty! Saften indeni tilføjer sandsynligvis yderligere massefylde. Cab får følge af lidt malbec og petit verdot. Altus er en slags lillebror til den lidt mere berømte Merus, et håndværksprojekt blandt Foley Family Wines’ vidtforgrenede vinkoncern. David Ramey er indover som konsulent, og det borger for kvalitet og også tit ’kølighed’. Altus har fokus på frugt fra østsiden af Napa og ikke mindst den næsten helt nye og svale AVA Coombsville. Stærk tømmerhandellugt, røget og let likorøs frugt, men smagen er saftspændt, fuld af boysenbær, tørret frugt, mild tannin og forbløffende arrogant syre. Ultra-napa.

Pris: 550 kr.

__________

Vi vågnede koldsvedende om natten med frygten skrevet i øjnene, da Ed Sbragia overlod rattet til Laurie Hook i 2008, men vi sov trygt videre, for Laurie Hook kunne min. det samme som mester. Beringer er både meget stor og meget dygtig. Og cabernet sauvignon er en af hofdruerne. Et lille skvæt cabernet franc, petit verdot og merlot ryger i tanken og de franske Never-egefade. Vel moden, men nogle af druerne er høstet i november! Uagtet holder den friskhed med sublim balance, fraicheur, modenhed og tilpas tannin og varme i eftersmagen.

Pris: 350 kr.

__________

”Det er sgu røde stikkelsbær,” sagde min ældste søn, der har en fintfølende næse og direkte forbindelse til sit indre duftkartotek. Cathy Corisons cabernet har 13,6%, men virker ikke som sylfiden her. Det er en gåde, hvordan hun får et komplet anderledes udtryk i sine vine. Hun forsøger efter eget udsagn ”to walk the fine line between power and elegance”. Modigt syrlig, helt naturlig, lidt viol og rust, sitrende friskhed. I mundhulen bringes mynte frem, og det, siger videnskaben, hører cabernet til – rigtig cabernet. Farmors hyldebærsaft kommer til. Hil Cathy!

Pris: 560 kr.

__________