Det spiser vi i marts

Marts er drømmen om forår, noget sødt, det sure med det søde...

Det spiser vi i marts
Offentliggjort
Det spiser vi i marts

Er det ikke længe siden, både vi og alle andre har sagt noget pænt om rucola? I sin mest bitre udgave er rucola ikke så sjov, men man må ikke glemme, at den i sin mildere form jo rent faktisk er et behageligt pift i salaten – især lige nu, hvor der ikke er meget saft og kraft i salaterne. Det stride og bitre ved rucolaen kan dog vendes til dens fordel, idet den netop af samme grund tåler tilberedning – som det bl.a. ses i romerklassikeren strachetti con rughetta, stegt strimlet oksekød med rucola.

__________

Det spiser vi i marts

Nu er julen kommet på så tilstrækkelig afstand, at man igen kan se en ribbenssteg i øjnene – og gør det endelig, for ribbensstegen er en smågenial udskæring, der svinger med meget andet end brune kartofler og sovs. Prøv eksempelvis at servere grisen med en salat af vinterkål vendt i en honning/appelsinbaseret vinaigrette eller med groft snittet grønkål braiseret i lidt ande- eller gåsefedt.

Det spiser vi i marts

Råt oksekød i tynde, tynde skiver – det er og bliver en genial tilsnigelse, fastfood deluxe uafhængig af årstid og sæson. Prøv surf’n’turf-variationen med stenbiderrogn eller – hvis du har råd/vil ofre det – caviar.

__________

Det spiser vi i marts
Det spiser vi i marts

De franske Royale er fede og har bid, og det kødfulde i dem gør dem til et mere ’regulært’ fiskemåltid, end man normalt forbinder østers med. De er opdrættet med ’mere af det hele’, og de er svaret til enhver, der ellers har et lidt anstrengt forhold til østers og synes, at østers både er for tvivlsomme i konsistens og for metallisk mineralske i smagen.

__________

Det spiser vi i marts
Det spiser vi i marts

I dansk madkultur er eddike mestendels noget, der bruges til at sylte og henkoge med, men en god vineddike kan mere end som så – eddike er fremragende som krydderi og ’smagsformidler’. Hæld lidt eddike i grøntsagssuppen, smag saucen til m.m. Vi tøver ikke med at betegne årgangseddiken fra Il Fornaio til en af de bedste, vi har smagt.

__________

Det spiser vi i marts
Det spiser vi i marts

Kras blåskimmel er skøn, faste modne oste med deres nøddeagtige karakter ligeså – og cremede ammoniakdunstende rødkitoste er heller ikke at foragte. Men nogle gange er det altså også dejligt med en syrlig friskost – i selskab med hvedebrød og et glas hvidvin fra dér, hvor osten selv kommer fra.

__________

Det spiser vi i marts

”Pinjenødder” skingrede elskelige og salige Kirsten Hüttemeier (bonusinfo: der rent faktisk har en officiel dansk fanklub!). Pinjekerner til pesto, naturligvis, men tænk også på dem til salaten, let ristet på panden – uden tilsætning af fedtstof og uden de tager farve.