Ferran Adriá: 'Det nordiske køkken har ingen betydning!'

Ferran Adriá: 'Det nordiske køkken har ingen betydning!'

Ferran Adriá: 'Det nordiske køkken har ingen betydning!'
Offentliggjort

”Hvor mange nordiske restauranter har du oplevet her i Barcelona?” spurgte han efterfølgende retorisk og gav selv svaret: ”Ingen!”

Adrià henviser til det 10 år gamle manifest om det nye nordiske køkken, når han siger, at nordisk køkken er bundet til et bestemt område og områdets råvarer, mens det andre steder ingen mening giver. Han er heller ikke sikker på, at der for alvor er noget nyt under solen i tankerne bag det nye nordiske køkken, men selv om han ikke er meget for at nævne navne, er han dog ikke i tvivl om, at René Redzepi er en af verdens bedste kokke, og at Redzepis betydning for Danmark og dansk gastronomi er enorm.

gastro mødte Ferran Adrià i det 1.500 kvadratmeter store elBulli Kitchen Lab i Barcelona. Her arbejder en større skare på et ekstremt omfattende (og næsten ligeså diffust) projekt, der på det nærmeste skal kortlægge alle aspekter af gastronomien – fra tidernes oprindelse til nu. Der er sat 10 år af til projektet og indtil videre godt 115 millioner kroner.

I februarudgaven af gastro uddyber Ferran Adrià sine synspunkter og fortæller om tiden, der er gået, siden den spektakulære lukning af verdens mest eftertragtede restaurant i 2011.

//Jesper Uhrup Jensen

Ferran Adriá: 'Det nordiske køkken har ingen betydning!'
Ferran Adriá: 'Det nordiske køkken har ingen betydning!'
Ferran Adriá: 'Det nordiske køkken har ingen betydning!'