Festival for Juras 'gule vin'
I den første ugeaf februar proppes årets første flasker af den mystiske vin 'Vin Jaune' op, og det fejres medden tre dage lange festival La Percée du Vin Jaune i det franske Jura-distrikt.

Er der plads til skitur på budgettet i år, så tag til Jura-bjergene, som skiturister uden for Frankrig ikke rigtigt har øje for. Plusset ved området er, at man har det for sig selv i modsætning til de populære skirejsemål, men man har også mulighed for at få en masse ordentlig rustik fransk landmad, for der ligger et hav af gode restauranter i netop det område. For nok er det dejligt at stå på ski, men uden rigtig god mad og drikke bagefter …
Blandt områdets vine er den mystiske Vin Jaune, ’den gule vin’ også kaldet, som vi på Gastro altid slår et slag for, når lejligheden byder sig. Og det gør den nu, for den gule vin har sin egen festival i februar, når årets første flasker proppes op. Før det sker, så har vinen ligget seks år og tre måneder (længere end megen anden vin nu om dage!) og lagret. Den lange liggetid giver den en ’mystisk’ og lidt altmodish smag og en intens gylden farve. Og så kommer den i sin helt egen lille flaske, en lille buttet en på 62 cl (som jo også er et lidt ’mystisk’ mål). Hvert år tiltrækkes 50.000 lokale til denne festival, der går på skift mellem egnens forskellige byer, i år Ruffey-sur-Seille.
Læs mere om festivalen på hjemmesiden percee-du-vin-jaune.com
Læs også om Gastros vinblogger René Langdahl Jørgensens Barolo-smagning.