Dansk michelinkok vil skabe mad ud af den blå luft

Stjernekokken Rasmus Munk fra Alchemist er med i et projekt, der har fået et trecifret millionbeløb til at udforske, hvordan drivhusgasser kan omdannes til mad.

Dansk michelinkok vil skabe mad ud af den blå luft
Offentliggjort

Alchemist-kok og -ejer, Rasmus Munk, vil malke luften.

Indrømmet, det er en af de mest syrede sætninger, jeg endnu har skrevet. 

Det er ikke desto mindre den nemmeste måde at forklare michelinkokkens seneste eksperimentering i hans konstante jagt på at gentænke, hvad mad er, og hvordan det skabes.

Alkymistens innovationscenter Spora skal være med til at forsøge at omdanne CO₂, populært kaldet drivhusgasser, til mad.

”Vi står midt i en global fødevare- og klimakrise og har et desperat behov for radikale nye løsninger. Den her teknologi har et kæmpe potentiale til at gentænke, hvordan vi producerer mad – og jeg glæder mig meget til at arbejde med at forvandle resultaterne til næringsrige – og frem for alt velsmagende – fødevarer til fremtiden,” siger Rasmus Munk. 

Rasmus Munk er kendt for at eksperimentere med fødevarer. Her et par af signaturretterne på Alchemist.
Rasmus Munk er kendt for at eksperimentere med fødevarer. Her et par af signaturretterne på Alchemist.

Projektet, der kunne være nuppet ud af et James Cameron-manuskript, hedder ’Acetate to food’, og idéen er at erstatte sukker i fermenteringsprocesser med det CO₂-baserede acetat (eddikesyre).

Eddikesyren fodrer mikroorganismer, der til gengæld producerer protein, som kan omdannes til næringsrige fødevarer.

Eller opsummeret: Håbet er at bruge vores største klimasynder – drivhusgasser – til at skabe mad, uden at være afhængig af landbrugsjord.

Rasmus Munk og Sporas opgave er at få de nye proteiner til at smage mere som mad end molekyler.

’Acetate to food’ kommer til at løbe over de næste to år, og initiativet finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden med i alt 162 millioner kroner.