Cagliari
Trattoria al porto – fisk på molen
Lige netop det sted, man drømmer om, når man blot har et par krøllede sedler i lommen, men længes efter god fisk. I 10 år har dette undseelige trattoria bespist Cagliaris havnearbejdere til frokost i molens nedlagte færgeterminal, lige bag ved en lyserød brandstation.
Selv om den plastikagtige facade ud mod kajen ikke just skriger på gæster, er servicen upåklagelig – og maden rørende billig!
Ved 12-tiden er her stadigvæk stille, men prøv at beherske din sult – promenér eventuelt lidt langs lystbådehavnen ved siden af, og læg så vejen forbi en time senere, hvor stovte fiskere med grove næver vælter ind på spisestedet. Stemningen er nærmest højtidelig, mens arbejderne i ophøjet ro indtager deres frokost i det marine interiør af redningskranse og fiskenet.
gastros udsendte drak sig både bedugget i husets rødvin, nød blækprutte i stærk tomatsauce, alla diavola, en salat af tun, fennikel og løg samt calamari med valnød og selleri til en strøgen 20 euro-seddel ...
Molo Dogana
09125 Cagliari
trattoriadelporto.com
Åbent mandag-lørdag kl. 13-15 og kl. 20.15-23, søndag lukket Oktober til april også lukket mandage.
Øen Maddalena
Da Lio – overtro er et ekstra krydderi
Lokalpolitik, den seneste scirocco, hellige sten og kloge koner er siden 1890 blevet diskuteret hos Osteria da Liò på øen Maddalena. Skønt stedet ligger blot 10 kilometer nord for jetsetdestinationen Costa Smeralda i skærgården af samme navn, er stemningen her uhjælpelig lokal.
Der hersker en bevidsthed om og stolthed over at bo i et verdensfjernt smørhul, og atmosfæren kulminerer, når byens knap 12.000 maddaleninere klæder sig i Armani og Cavalli til aftenens rituelle passaggiata langs lystbådehavnen Cala Gavetta. Her byder (lidt for dyre) fiskerestauranter sig til, så smut gerne ind mellem gyderne væk fra vandet til osteriaet i Via Vittorio Emanuele.
Stedet fungerer både som kro, vinstue og restaurant, samt social varmestue for borgmesteren, der ofte nyder et slag kort med de lokale i madsalen inden service.
Ved barens ulasteligt rene marmorkant disker den modne værtinde op med god pølse, ost og vin, og trængslen er stor, når de pyntede øboere tropper op lidt i 21 for at spise. Følg med, og prøv gerne stedets grillede fisk og de hjemmelavede ravioli med valnødder, smør, peber, mynteog ricottafyld. Hold dig heller ikke tilbage for at blive en del af folkloren: gastros udsendte fik under middagen betroet ruten til en magisk sten inde på ’fastlandet’ syd for Palau, der ved håndspålæggelse øjensynligt skulle vise ens aura.
Via Vittorio Emanuele 4
osterialio.com
Åbent mandag-lørdag kl. 19.30-23
Da Anselmo – gør din fastfood langsom
Hjemmelavet og billig mad på plastiktallerkner! Godt nok er Anselmos lille biks i Via Nizza hovedsaglig gearet til takeaway, men for et par euro kan man blive bænket ved et vaklende cafébord ved siden af disken og få sig en lokal oplevelse ved at spise sig stopmæt i Anselmos nærende retter.
Da gastro lagde vejen forbi, stod menuen blandt meget andet på blæksprutte med kartofler, fiskesalat, tomat og løg, og grillet kylling med et glas let hvidvin til. Godt nok er den improviserede service som sagt i plastik, og Anselmos ’kiosk’ kan ikke rumme meget mere end den aflange kølemontre, som indeholder fadene med maden, men uhøjtideligheden og Anselmos glæde ved at se din glubende appetit er det hele værd.
Prøv også selve takeaway-konceptet, hvis du skal videre til stranden eller godt vil spise i fred oppe på hotelværelset – det er genialt at kunne skodde sit tørre panino til fordel for en madpakke lavet med kærlighed!
Via Italia 18
Tlf. 0789 738334
Åbent tirsdag-lørdag kl. 9-14.30 og kl. 17-21 Juli og august også åbent mandage
Cabras
Il Camminetto – caviar på prærien
Hvem sagde Clint Eastwood? På vestkystens 15 kilometer lange Sinishalvø kan øjet vandre hen over det flade sandfarvede prærielandskab, hvor solen brænder, og hvor den næsten sydamerikanske stemning i 1960’erne inspirerede filminstruktøren Sergio Leone til at dreje et par af sine spaghetti-westerns i halvøens forladte pilgrimsby San Salvatore.
Men området er langtfra ufrugtbart– i bunden af halvøen ligger Lo stagno di cabras, Cabras-marsken, der i århundreder har været verdensberømt for sin bottarga, Sardiniens tørrede fattigmandskaviar. Bottarga stammer fra mullens rogn og har en meget skarp smag af røget fisk.
Mullen har sammen med ålen perfekte forhold i indsøen, som med sine 2.200 hektar er øens største. Gastronomer fra hele Italien er pjattede med bottarga, der konstant ligger på top 5 over italienernes madkøb på nettet. En sådan spise kræver selvfølgelig et kulinarisk flagskib, og det ligger i Cabras. Il Camminetto har siden 1990 været både berømt og notorisk for sin kreative måde at servere bottarga og fisk fra søen uden for døren på. ’Kaviaren’ rives enten ud over fisk, skaldyr og grøntsager som et stærkt krydderi, eller serveres i tynde skiver som en antipasto med artiskok. Purister sværger til spaghetti alla bottarga.
Restauranten serverer både mulle og ål incasada, krydret med lokal pecorino, og prøv gerne et glas af den lokale hvide vernacciatil.
Via Battisti 8
09072 Cabras
ristorante-ilcaminetto.com
Åbent tirsdag-søndag kl. 12-15 og kl. 19.30-23
Oristano
Josto nel Vicolo – mod og modernitet
Netop som man bliver nervøs for, at Sardiniens vestkyst ikke er andet end forblæste cowboy-kulisser og one-horse-towns, finder man trøst i den travle og elegante handelsby Oristano, der byder på en stribe af hyggelige spisesteder.
Den chikke mellemklasserestaurant Josto nel Vicolo blot et stenkast fra den centrale Piazza Roma er en af de bedste. I modsætning til mange andre restauranter på øen, der holder den italienske bodegastil i hævd med lakerede træpaneler, ubestemmelige artefakter på væggene og rustne landsbrugsredskaber i hjørnerne, er indretningen her befriende luftig og moderne med plastikstole i pangfarver og abstrakte lamper.
Stedet serverer regionale retter med innovation og arbejder ud fra en nul kilometer-politik, hvor råvarer skal høstes så tæt på restauranten som muligt. Der serveres løbende kendte råvarer som bottarga, sardiner og pancarasau, samt den arkaiske, næsten glemte filindeu-pasta kogt i lammeboullion. Forvent også overraskelser som pasta carbonara med sort trøffel, stegte rejer på hasselnøddecreme og orziadas, som er søanemoner vendt i en tynd dej og lynstegt med citronskiver til.
Portionerne er beherskede, så der er plads til at nyde natten bagefter ved at lægge vejen forbi vinbarerne i Via de Castro og Via Parpiglia.
Vico Iosto 9
jostonelvicolo.com
Åbent mandag-lørdag kl.19.30-23
Sassari
La Vela Latina – indmad i verdensklasse
Kød og indmad, når det er bedst. Hyggelig restaurant drevet af den karismatiske Francesco Fois midt på den lille piazza Largo Sisini i Sassaris gamle bydel. Selv om navnet (der betyder ’den italienske sejlbåd’) hentyder til stedets udmærkede fiskekøkken, skal La Vela Latina så absolut besøges for sin indmad, der serveres med stor kyndighed. Brisler (mammelle), mave (trippa) serveret i frisk tomatsauce med pecorino, og hjerne (cervello) skåret i tynde skiver, paneret og lynstegt med kartofler og citronskiver til er sande himmerigsmundfulde her.
Er man til det mindre makabre og dog stadigvæk kulinarisk udfordrende, er snegle, heste- og æselkød konstante klassikere på signor Fois’ menukort. Helstegt pattegris, porceddu, serveres også mod forhåndsbestilling. Indretningen er ikke eksklusiv, men der er hyggeligt, især takket være signor Fois, der følger aftenens gang fra sit eget skrivebord i hjørnet af lokalet. Afslut gerne måltidet med lidt af den violette myrtelikør mirto.
Kommer du lidt for tidligt til Largo Sisini, kan du med fordel nyde en aperitif med en håndfuld af byens unge, der hver aften samles på pladsen og på den studentikose Micro Bar. Prøv for eksempel den lokale Ichnusa-øl.
Largo Sisini 3
07100 Sassari
lavelalatina.com
Åbent mandag-lørdag kl. 13-14.30 og kl. 20.15-22.30
Cagliari
Luigi Pomata – Sardiniens enfant terrible
Konservative italienere mener, at Luigi Pomata har begået en dødssynd ved at kombinere italiensk gastronomi med japanske traditioner i sin restaurant i Cagliari, men heldigvis er den charmerende krøltop helt ligeglad! Pomata er p.t. øens største enfant terrible udi fræk gastronomi. I sin moderne indrettede restaurant frister han nemlig gæsterne med sushi og rå fisk i vestibulen, inden mere klassiske sardiske retter serveres i selve salen.
Her overrasker han især ved at kombinere fisk med reduceret rødvin og chokolade. Luigi er særligt stolt af sin carpacceria, en mellemting mellem carparccio og sashimi, hvor kød fra tun eller sværdfisk skæres i en halv centimeters tykkelse og enten garneres med wasabi, soja eller olivenolie og citron.
Luigi har kokkefaget i blodet: han er vokset op på paradisøen San Pietro i Sardiniens sydvestlige hjørne og drev familiens berømte fiskerestaurant Da Nicolo i Carloforte sammen med sin far. Stedet ligger der endnu og åbner hvert år i maj, når tunsæsonen starter.
Luigi har desuden optrådt i Rai Uno-programmet ’La prova del cuo’ og underviser på Italiens velrenommerede kokkeskole Etolie i Lazio.
Viale Regina Margherita 18
09124 Cagliari
luigipomata.com
Åbent mandag-lørdag kl. 13-15 og kl. 20-23
Oliena
Masiloghi – kokkerier i barbarernes land
For cirka 2.000 år siden prøvede romerne forgæves at trænge ind i Sardiniens centrum, men blev stoppet af Supramonte-bjergenes skarpe sider og rebelske befolkning. Barbarernes land døbte man stedet, og området omkring de gamle hyrdebyer Nuoro, Orgosolo, Dorgali og Oliena bærer stadig navnet La Barbagia.
Isolationen har fostret et robust fattigmandskøkken, hvor lagret ost, stærke eddiker, kulsorte vine og barske likører råder. Masiloghi ligger uanseligt i et sving cirka en kilometer fra Olienas Piazza Santa Maria. Restauranten er hvidkalket med koboltblå detaljer og knirkende loftsbjælker, og den vågne tjenerstab skal nok sørge for at introducere dig til opfindsomme klassikere som malureddus vendt i amatriciana-sauce, casadina med artiskokker og arancini med pecorino og fennikel.
Masilogi serverer også en udmærket pizza fra deres enorme stenovn, hvor børn er velkomne til at kigge med gennem et lille vindue. Masiloghi serverer desuden fabelagtige og næsten parabolstore pancarasau, der forvandles til panguttiau, når tjeneren smører dem med olie og drysser overfladen med fint salt inden servering.
Via Galiani 68
08025 Oliena
masiloghi.it
Åbent mandag-lørdag kl. 12-15 og kl. 19.30-23
Se også: 25 restauranter, du skal besøge i New York
Øen San Pietro
Tonno di Corsa – tun i Paradis
Det er i sig selv en surrealistisk Robinson Crusoe-oplevelse at ankomme til den isolerede ø San Pietro, som blot ligger 20 minutters sejlads fra den kedelige industrihavn i Portovesme. Færgen ligger til ved kajen i Carloforte, der ligner en pastelfarvet filmkulisse fra en Fellini-film, og hvor turister bliver set på med lige dele forbløffelse og nysgerrighed.
På den fem km store ø har fiskere i århundreder levet af tunfangst, og det er højst sandsynligt, at du på en af beværtningerne langs Carlofortes promenade får en fiskeåbenbaring af de helt store. Oplevelsen er sikret på restauranten Al tonno di corsa.
Her man siden 1980 tilberedt kødet til ug og slange. Ud over tunsteaks og humane retter som tonno alla carlofortina, hvor kød braiseres i tomat, laurbær og vin, og cappunadda, øens fiskeudgave af den toscanske brødsalat papa al pomodoro, har stedet også gjort sig kendt for at servere fiskens indre organer som hjerte og kønsdele – en af hofretterne er belu, som er stuvet tunmave i kasserolle med kartofler og løg.
Prøv også restaurantens lækre cascá, som er couscous med grøntsager. San Pietros befolkning stammer oprindelig fra genovesiske fiskere, der i 1700-tallet tog fra deres kolonier i Tunesien og slog sig ned på den tomme ø. De tog couscousen med sig og skabte en kultur for det lille semuljegryn, som stadigvæk trives på San Pietro.
Via Marconi 47
tonnodicorsa.it
Åbent mandag-lørdag kl. 12.30-14.30 og kl. 20-22.30
Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad