6 opskrifter på smørrebrød anno 2012

Offentliggjort

Ristet sandwichbrød med spejlæg og kalvelever

1 løg

50 g smør

100 g kalvelever

1 skive sandwichbrød

1 æg

Urter – fx kørvel, estragon, dild

Pil løget, skær det i tynde ringe, og steg dem møre og bløde i smør. Grill leveren rosa på en varm grillpande – kom salt og peber på. Steg brødet gyldent i smør på den ene side. Udstik midten og vend så brødet. Slå 1 æg ud i hullet, og lad det spejle færdigt ved lav varme. Anret brød og æg med urter, og pynt leveren med de bløde løg.

Se også: 6 opskrifter: Mad med krummer i

Kartoffelmad med røgsalt og falsk jord

6-8 små nye danske kartofler

Rugbrød u. kerner

Maltpulver

1 salatløg

2 spsk. mel

Olie til fritering

1 skive rugbrød med smør

2 spsk. god mayonaise

Røgsalt

Karse

1 radise

Kog kartoflerne, til de er møre, hæld vandet fra og afkøl dem. Finthak lidt rugbrød, og rist det i

ovnen ved 140 grader i ca. 10-15 minutter, til det er sprødt. Vend med lidt maltpulver, og blend til ’falsk jord’. Pil løget, og skær det i ringe, og vend dem i mel. Fritér løgringene ved lav varme, og afdryp dem på fedtsugende papir. Anret de kogte kartofler i skiver på rugbrød med smør, og kom mayonnaise og friterede løg på. Drys med falsk jord, og pynt med røgsalt, karse

og radiseskiver.

Fedtemad ristet rugbrød med marv, hønseskind og frisésalat

3-4 stk. oksemarv a ca. 4 cm

1 kyllingelår – skindet heraf

Frisésalat

1 rødt æble

Citronsaft

Smør

1 skive rugbrød

Urter efter behag

Pil oksemarven ud af benene, og læg marven i koldt vand i et par timer. Læg kyllingeskindet mellem 2 stykker bagepapir, og læg det i pres under noget tungt. Bag det sprødt i ovnen ved 160 grader i ca. 20 minutter. Skyl lidt salat og æblet. Skær æblet i kvarter, fjern kernehuset, og skær resten i strimler. Vend strimlerne i lidt citronsaft. Steg rugbrødet i smør. Blanchér den udvandede oksemarv helt kort i saltet vand. Anret den lune marv på det ristede rugbrød, og fordel salat, sprødt kyllingeskind og æblestrimler på toppen. Spis det straks!

Plukket unghane med ærtemayonnaise og syltede kantareller

1 stegt unghanebryst

50 g frosne ærter

1 dl mayonnaise

1 lille skalotteløg

6-8 små kantareller

2 spsk. olivenolie

1 tsk. sukker

1 spsk. vineddike

Salt

1 skive rugbrød

Smør

peber

Friskbælgede ærter

Ærteskud til pynt

Pluk det kolde stegte kød i chunks. Lad ærterne tø op, og blend dem til en puré med mayonnaise. Pil løget, og skær det i fine ringe. Rens kantarellerne, rist dem i lidt olie med skalotteløgringene og sylt bagefter med sukker, eddike og lidt salt. Anret alt på rugbrød med smør, drys med salt og peber og pynt med friskbælgede ærter, ærteskud og evt. sprødt kyllingeskind.

Tips: Man kan selvfølgelig bruge alle slags svampe og ikke bare kantareller til denne opskrift.

Krabbesalat med selleri og kål

1-2 krabbekløer

Salt

2 spsk. mayonnaise

Æbleeddike

1 blegselleristængel

2 små buketter romanesco

Agurk

1 skive sandwichbrød

Smør

Dild

Kog krabbekløerne i saltet vand i ca. 5 minutter og afkøl straks. Tag krabbekødet ud af skallerne, og pluk det i store stykker. Rør kødet med mayonnaise, og smag den lille salat til med lidt æbleeddike. Skær bladselleri i tynde strimler med en tyndskræller og læg i isvand i nogle timer.

Skær lidt kål i mindre stykker. Udstik lidt agurkekugler, og vakuumér dem med lidt olie i min. 2-3 timer og gerne natten over. Kom smør på brødet og anret med krabbesalat, selleristrimler, agurkekugler og små buketter af kål. Kom salt og peber over og pynt med dild.

Tip: Romanesco kan erstattes med blomkål.

Kalvetatar med æggeblomme og peberrod

Rugbrød

Smør

50 g frossent kalveinderlår

Rugbrød

Smør

1 æg

Peberrod

Flagesalt

Peber

Estragon

Lad kødet tø let op, og skær det så i tynde skiver. Anret kødet på rugbrød med smør, kom rå æggeblomme på og skrabet peberrod. Krydr med flagesalt og peber og pynt med frisk estragon.

Tips: Alt efter mod og temperament kan man fx bruge øko-æg eller pasteuriseret æggeblomme.

Rugbrød

Opskriften giver 1-2 rugbrød

500 g surdej

1 l vand

400 g rugmel

1 ½ spsk. salt

1 ½ spsk. sukker

500 g knækkede rugkerner

100 g hasselnødder

150 g hørfrø

150 g solsikke- og græskarkerner

½ pk. gær

Rør surdej, vand, rugmel, salt og sukker sammen til en dej, og lad den hvile på køl til næste dag. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt til en homogen dej. Fordel dejen i 1-2 forme, smør med vand og prik med en gaffel. Lad hæve i 1½ time ved stuetemperatur. Bag brødene i ovnen ved 160 grader i ca. 2 timer.

Tips: Surdej kan evt. købes færdig fx hos Meyer – husk at tage fra af den færdige dej til ny surdej, før kerner tilsættes. I stedet for 1 liter vand, kan man tilsætte ½ vand ½ øl.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad