5 forretter med blåmuslinger

Offentliggjort

Gule ærter som sifon med muslinger

1 kg blåmuslinger

1 skalotteløg

1 dl hvidvin

½ dl olivenolie

150 g gule ærter el. granulat

1 timiankvist

1 lille stk. røget bacon

1 dl koldpresset rapsolie

Sort peber

Udstyr: sifonflaske med 1 patron

Sådan gør du:

Rens muslingerne.

Se hvordan du renser muslinger her.

Pil løget, og skær det i tynde ringe. Varm olien op, og steg løgene, uden at de tager farve.

Hæld vin og muslinger ved, og damp muslingerne. Tag dem op. Kassér de lukkede.

Pil muslingerne ud af skallerne, og hold dem lune.

Kog herefter de gule ærter møre sammen med baconen i muslingelagen. Blend helt fint, og kom ’suppen’ på en sifonflaske med 1 patron.

Anret lune muslinger som vist på billedet med sifon af gule ærter. Stænk med koldpresset rapsolie og kom friskkværnet sort peber henover.

Muslingekroketter med peberrod

1 kg blåmuslinger

1-2 dl tør hvidvin

1 dl fløde

2 spsk. maizenamel

300 g hvedemel

3 æg

300 g rasp – panko el. alm.

1 l solsikke- el. rapsolie

2 spsk. revet peberrod

Sådan gør du:

Rens muslingerne, og damp dem i vin. Tag dem op – kassér de lukkede – og kog væden i gryden ind med fløde til ca. 2 dl. Smag til med salt og peber, og jævn med maizena til en sauce med ekstra tyk konsistens.

Se hvordan du renser muslinger her.

Pil muslingerne, og vend dem i den afkølede sauce.

Form 4 ens kugler af massen. Vend kuglerne i mel, så 1 pisket æg og til sidst rasp. Gentag panering med æg og rasp, så kuglerne er paneret i alt 3 gange – og sørg for, at paneringen dækker helt!

Stil kroketterne på frost indtil fritering. Lige inden servering varmes olien op – den må ikke være for varm, da den også skal optø kroketterne, mens de steges gyldne.

Drys de sprødstegte kroketter med revet peberrod, og servér med det samme.

Tip: Kuglerne af muslingerne og sauce kan sættes på frost inden panering, så går det lettere.

Muslinger escabeche

1 ½-2 kg lineblåmuslinger

2 store skalotteløg

100 g rørsukker

200 g syltede flåede peberfrugter

1 dl sherryeddike

Krydderurter efter behag

Sådan gør du:

Rens muslingerne, og kassér de ødelagte og åbne. Se hvordan du renser muslinger her.

Pil løgene, og skær dem i ringe.

Karamellisér sukker i en gryde, tilsæt løg, peberfrugter og eddike. Kog ind til det halve, og damp muslingerne heri under låg.

Vend med rensede, groftskårne krydderurter, og servér straks.

Tip: Syltede flåede peberfrugter kan købes færdige i god kvalitet.

BONUS INFO: Begrebet escabeche stammer fra det mexicanske køkken og ’betyder’ syltning af fisk i eddikebaseret sauce. Krydderurter løfter i den grad denne lille forret – der kan i stedet for citrontimian også anvendes persille, estragon eller koriander.

’Risotto’ af jordskokker med muslinger og salvie

1 kg blåmuslinger

½ dl olivenolie

1 dl hvidvin

600 g jordskokker

1 skalotteløg

100 g smør

1 dl tynd hønsebouillon

100 g parmesanost

Salvie

Sådan gør du:

Rens muslingerne, og damp dem i olivenolie og hvidvin. Kassér de lukkede. Pil muslingerne ud af skallerne.

Se hvordan du renser muslinger her.

Skræl jordskokkerne, og skær dem i tern. Pil løget, og hak det fint.

Sautér jordskokternene i det halve af smørret, uden at de tager farve. Tilsæt løg og vin, og lad det simre, til vinen er væk.

Tilsæt herefter bouillon, og kog det hele ind.

Montér med resten af smørret, der skal være koldt, vend fintrevet parmesan i og til sidst muslingerne. Pynt med frisk salvie.

Få fødevarer giver så meget valuta for pengene som blåmuslinger. Her giver vi dig 5 frække forretter med blåmuslinger.

Muslinger i egen gelé og salat med mandler

1 kg store lineblåmuslinger

1 bdt. persille

½ dl hvidvin

1 dl fløde

4 husblasblade pr. ½ l væde

Salat efter behag

Krydderurter efter behag

1 skalotteløg

½ dl god olivenolie

2 spsk. vineddike

100 g saltede mandler

Udstyr: små elastikker.

Sådan gør du:

Rens muslinger og persille. Se hvordan du renser muslinger her.

Damp muslingerne i hvidvin, til de netop er åbnet. Tag muslingerne op – kassér de lukkede.

Indkog væden med fløde, og blend den derpå med persille. Tilsæt herefter udblødt husblas.

Kom muslingerne tilbage i gryden til lagen, og luk hver enkelt muslingeskal inkl. musling (er de faldet ud, kommes de blot retur i skallen) under lagen med små elastikker, så den gelerede lage fylder skallen op sammen med muslingen. Stil på køl natten over.

Skyl og afdryp salat og krydderurter, og pluk salaten. Rør olie og eddike sammen, og vend med salat og krydderurter. Pil løget, skær det i tynde ringe, og tilsæt.

Drys tilslut med mandler.

Før servering pilles elastikker og skaller af muslingerne i gelé, og 4 tallerkner anrettes med 3-4 muslinger på hver med lidt salat som en fræk forret.

Tip: Saltede mandler kan købes færdige.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad