Caviar
Hvem har sagt, at dåsemad pr. definition er en billig løsning? Hvis du har slået dig i tøjret – og gør det engang imellem – så servér caviar så enkelt som muligt, allerhelst bare som den er, direkte fra dåsen. Og skal de små guldæg endelig serveres med noget, så sørg for, at det ikke er noget, der smager for meget igennem. En elegant lille sag er ’æg i æg’: halvér hårdkogte vagtelæg, vip blommen ud, og brug den til noget andet, og efterfyld med caviar.
Rossini Caviar, rossinicaviar.dk
Grillede peberfrugter i olivenolie
Så bliver konserves næppe smukkere at skue. Det er ikke noget stort problem at lave dem selv, men det er ingen skam at hoppe over, hvor gærdet er lavest, når ’lavt’ er så højt, som det er her. What you see is what you get – ingen e-numre, ingen numre overhovedet, kun de bedste råvarer, og man kan jo altid selv efterjusterer med salt og peber, eddike etc.
Spaghetti Martelli, spaghetti-martelli.dk
Kapers i salt
Kapers i eddikelage har deres egne kvaliteter, og kapers i salt har deres personlighed. Der er mere bid i sidstnævnte, og de forekommer mere kødfulde og er i sagens natur ikke på samme måde eddikesure. Man får en mere ren kaperssmag. Saltet børstes af før brug, eller de skylles og dryppes godt af.
Løgismose, loegismose.dk
Oliven
Uanset hvad man måtte mene om konserves, så er der her ingen vej udenom – oliven forekommer ikke i frisk form. Eller naturligvis gør de det, men de spises ikke uden først at være blevet konserveret. Få råvarer i verden har en smag, der i den grad rækker årtusinder tilbage. Oliven har det i øvrigt bedst med fino sherry, mindre godt med hvidvin og rigtig dårligt med rødvin.
Mad&Vin, magasin.dk
Pimentón
Den bedste spanske paprika kommer fra regionen Extremadura i det indre Spanien op mod Portugal, og den mest eftertragtede er den fra området omkring La Vera. Styrken varierer, ligesom det er med forskel, hvor markant den røgede smag er. Den sødmefyldte, røgede smag sætter et meget markant præg på de retter, hvor paprikaen anrettes – til advarsel eller anbefaling, især det sidste.
El Corte Ingles, elcorteingles.com
Flåede tomater
Marilyn Monroe fik ikke blæst op under skørterne forgæves i ’The Seven Year Itch’! Tag en billig dåse flåede tomater og en (ganske lidt) dyrere ditto. I den billige er der en gang tomatplukfisk – dårligt flåede og ødelagte tomater i masser af ofte tyk tomatjuice. I den gode dåse er der hele, sødmefulde tomater og tomatjuice for resten af pengene.
Spaghetti Martelli, spaghetti-martelli.dk
Capitaine Cook årgangssardiner
Var 2009 et godt år for dåsesardiner? Øhhh, hva’ … ? Capitaine Cook i Bretagne er konservesmestre med sardiner som juvelen i kronen. Sardinerne konserveres i olivenolie og skal derefter helst ligge i fred i nogle år, i op til ti år faktisk, hvorefter smagen skulle være sublim. Man tror dem, for de smager allerede fantastisk nu.
Diverse regler kræver, at holdbarheden skal angives som relativt begrænset, men kendere hævder, at man ikke skal lytte efter disse advarsler, men endelig lade sardinerne lagre yderligere. Frisk fisk er ikke altid en hovedregel.
Karema Foods, karemafoods.dk
Ansjoser i olivenolie
Et skoleeksempel (tillige med tun og flåede tomater) på, hvor lidt man sparer på at købe noget møg. Billige varianter – ofte i solsikkeolie – er gerne hårde og seje, dårligt rensede og smager fisket, mens de gode ansjoser ligger nænsomt arrangeret i olivenolie, er bløde i konsistensen og smager markant, men elegant af salt fisk. Spar de par kroner et andet sted.
Pizzeria La Fiorita
Tun i olie
Hvor mange skændige forbrugertest i diverse aviser har man ikke set, hvor det anskueliggøres, at det er meget billigere at købe dåsetun i discountbutikker frem for at købe dyrere produkter. Der er så bare stor forskel på produkterne, at man næsten ikke skulle tro, de havde noget med hinanden at gøre – som at sammenligne æbler og pærer. Billig dåsetun er et ringe, ringe kattemadsprodukt.
Løgismose, loegismose.dk og emmerys, emmerys.dk
Kong Hans Passionsfrugtsirup
Hvorfor skulle man gide, når man kan få nogle af landets bedste kokke til at gøre arbejdet for sig? Kong Hans Kælder har en stribe ready mades, man roligt kan prale med over for sine gæster – man skal vel at mærke ikke bilde nogen ind, at man selv har lavet det, men netop fremhæve, at det er et Kong Hans-produkt. De fleste mennesker vil hellere spise på Kong Hans end hjemme hos dig!
Løgismose, loegismose.dk
Dildressing
Ja, ja, der står dilddressing, men enhver ved jo, at vi her taler ’rævesauce’ – den sødlige sennepsdressing med dild, der traditionelt spises til gravad laks. Færdigproduktet er oftest en klistersød og noget lyssky affære, men her kan du tåle at læse alt det med småt. Rossini Caviar, rossinicaviar.dk Sylte d e l ime f r u gte r Man kan sagtens sylte citrusfrugter selv, og det er et dejligt tilbehør til bl.a. grillet kød. Der er bare det ved det, at man skal begynde nogle måneder i forvejen, og det kan være lidt lang tid at skulle vente, når først sulten begynder at gnave.
Løgismose, loegismose.dk
Asparges fra Navarra
Intet overgår friske hvide asparges, men det forandrer ikke på, at hvide asparges på dåse fra Navarra betragtes som en delikatesse in it’s own right. Der er tale om nogle tykke krabater og ikke de tynde rær, vi har på glas herhjemme. Brug dem til en lille forret – overhældt med en vinaigrette, hakket hårdkogte æg, drysset med brøndkarse …
Løgismose, loegismose,dk
Se også shoppingsagen: Husk at købe italiensk!
Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad