Moderne cavahus med høj standard. Marques de Gelida lader ligesom efterhånden en del af de gode cavahuse, en del af druerne forblive uden bobler. Hvidvin på xarel-lo og maccabeo har klart eksistensberettigelse og beriger os med spansk sommer på flaske. Sorterne holder lav alkohol og sprød syre. Gelidas udgave er vinificeret efter alle moderne metoder. Koldgæring, stål og kulturgær. Intens tiltalende moden pærelugt, litchi og sødlig honningmelon og tydelig sergeantæbleblomst. Slank, let olieret viskositet, moden syre forrest og let skindbitterhed bagest.
Pris: 65 kr.
Nu kan man jo mene meget om Philipsons konsekvente helkassepriser, hvem køber Colheita-portvin i hele kasser eller for den sags skyld østrigsk ædelsød vin, men man kan jo gå flere sammen. I hvert fald burde det være obligatorisk at have en Kracher Auslese Cuvée stående i køleskabslågen, klar til optrækning, hvis der skulle komme gæster forbi til sensommerbær og hjemmelavet is. Jeg advarer konsekvent mod køb af tysk auslese til under 100 kroner – de er alt for ofte urene, pjaskede og fulde af uædel råd. Men her skal lyde et: KØB! Den er overmoden og strejfet af botrytis, pære og meget moden abrikos, lige før stadiet til råddenhed. Smagen har sultana, er velbalanceret mellem sødme og syre, æblemostagtig, men med bitterhed i eftersmagen og god stenfrugt, saltede citroner, dåselitchi og røget abrikos. Enestående godt køb, ja, vel egentlig ufatteligt.
Pris: 69,95 kr. v./12 fl.
Domaine Brandis har en række burgundiske kulthuse i porteføljen. Det ved enhver bourgogneelsker. Når de hurtigt bliver støvsuget, kan vi så i samme portefølje lede efter mere tilgængelige vine, hvor pengepungen ikke bliver slået i stykker ved køb. Her kan man for eksempel vælge Sebastien Magnien. Hans hvide hautes-côtes de beaune, altså fra det skovbevoksede bakkelandskab inde bag den ’rigtige’ skråning, lugter af saltet pære, røget og flintet, den minder virkelig meget om chablis premier cru, den er mineralsk, nærmest salt og har et strejf af batterisyre i eftersmagen – og det er altså godt.
Pris: 99 kr.
Ret aromatisk, let parfumeret og ’afdæmpet blomstrende’. Smagt blindt havde jeg nok gættet på muscat fra Alsace, men det er altså ’hvid rhône i Californien’, grenache og rousanne. Meget delikat og ’sprød’ sødme – umiddelbart synes jeg ikke, det er madvin, men snarere en hyggevin. Og så alligevel … måske den ikke ville være så tosset til hummer/jomfruhummer, der ligesom vinen her har en vis subtil sødme og slet ikke er så let og letfordøjelig, som man måske umiddelbart skulle tro. Prisen er høj – ikke nødvendigvis for høj, men høj nok til at gøre det svært for den.
Pris: 195 kr.
Det er åbenbart umuligt for Henri Boillot at sætte en hvidvinsfod forkert i øjeblikket. Fra top til bund er der kvalitet, fra Montrachet til Bourgogne Chardonnay. Hans premier cru’er og grand cru’er er i klasse med creme de la creme p.t. – overgår dem bredt set, fordi meget få laver så mange hvide vine fra hele ’côten’ som Henri Boillot. Den almindelige bourgogne er slet ikke almindelig. Læsket kalk, honningmelon og vanilje, creme anglaise, jern, frisk klassisk hvid bourgognenæse. Stram, struttende og rank, opret statur, ikke hængende skuldre, mellem viskositet, saftæggende og eftersmag af korntørrer eller vodka.
Pris: 199,95 kr.
Ret syresvag og moderat sødmefuld, har et markant præg af pære og lidt melon også. Det er ikke en vin, jeg nødvendigvis vil spise noget til – jeg vil drikke den alene, og det vil jeg til gengæld så også rigtig gerne. Det skal dog siges, at jeg forsøgte mig med klassikeren skinke og melon til denne her vin, og det var fremragende – den næsten obskønt modne og søde melon og den meget salte skinke fandt et lykkeligt favntag i pinot gris’en.
Pris: 249 kr.
Meget fadpræget – og for meget og sammen med høj alkoholprocent (14,3 – og så er vi nok snarere reelt oppe på 15) giver det et noget opulent præg. Det kunne smage rigtig godt, men her er for meget af alt det gode. Breggo Cellars hævder selv, at der er masser af frugt – og ja, man kan godt finde nogle småeksotiske noter af ananas(!), men det dølges i fad.
Pris: 249 kr.
Vin på senthøstede druer, typisk langt inde i november, hvor omkring en tredjedel af druerne er ramt af botrytis. Den er mørk og gylden, flydende guld, med en subtil blanding af sødt og tørt. Det er en vin, man slet, slet ikke behøver at spiser noget til, men prøv ikke desto mindre at finde nogle ekstremt modne oste, der kunne svinge med den.
Pris: 365 kr.
Virkelig lækker smørfed og lidt røget meursault. Vil have godt af yderligere et par år til at tage toppen af fadpræget og det i det hele taget noget frembrusende udtryk. Men det er et luksusproblem – giv den noget luft i store glas, og nyd den allerede nu, trods alt, eller nyd tanken om at have noget stort at se frem til.
Pris: 395 kr.
__________