Tyskland er et hvidvinsland, ingen tvivl om det. Af de 135 druesorter, der er i spil i Tyskland, bliver kun 35 til rødvine. Og det er først og fremmest riesling, der styrer og ad åre har udkonkurreret fortidens store hvidvinsdrue müller-thurgau, men nu vinder den såkaldt ’røde riesling’, tyskernes kælenavn for pinot noirdruen, mere og mere frem, og i dag dækker druen, der indtil 2003 kun måtte kaldes spätburgunder på vinetiketterne, mere end 11.000 ha, svarende til ca. 11,5% af Tysklands vinmarksareal – en tredobling i løbet af 30 år. Og i fx Ahr, syd for Bonn, er mere end 60% af vinmarkerne beplantet med pinot noir. Vi kigger nærmere på den tyske pinot noir.
__________
Pinot Noir Caroline 2011, Schlossgut Diel, Nahe
Christoph Friedrich fortalte mig sidste år, at druerne til Caroline kommer fra toppen af Pittermänchen og Schlossberg. Caroline har tidligere været lidt for fadpumpet til min smag, men Friedrich og Caroline Diel herself har justeret på fadenes alder og muligvis også ristningen. Væsken er en smule uklar og tydeligt lys rød i kanten, men ellers ret dyb. Duften er blomsterkrydret, drysset med tørret viol og salvieblomster, varm og moden, tæt på anmassende peberrod som i de gode gevrey-chambertin og ikke mindst gadefejerstøv til sidst. Smagen er overraskende tannisk, igen som gevrey, men også salt og mineralsk som Læsø-sydesalt. Mundvandsdrivende og en kende bitter til sidst.
Pris: 399 kr.
www.atomwine.dk
__________
Fortsætter på næste side...Spätburgunder Dalsheim Bürgel 2011, Weingut Keller, Rheinhessen
I en gammel reklame hed det ”because first impressions last”. I begyndelsen er Bürgel ikke til at stå for. Musignysk som i en varm årgang, sure kirsebær og overmodne tranebær, krydret med grene, tørre vinkviste og lavendel, roser og ikke mindst det libanesiske køkkens centrale krydderi sumak, et krydderi, jeg ikke kan få nok af, sært surt og bittert og aromatisk på samme tid. Saltet smag, ultra mineralsk som en stor tør riesling, fuld af citronsyre og uendelig eftersmag. Intet spor af overgjort alkohol eller overmodenhed og anabolske stereoider. gastros tyskerselektions mest burgundiske spätburgunder. Dygtigt gjort.
Pris: 399 kr.
www.atomwine.dkPinot Noir CS Weiler Schlipf 2011, Claus Schneider, Baden
Vi er helt nede ved den schweiziske grænse. Farven er noget dybere end de andre i denne selektion. Duften er landlig, domineret i starten af ensilage og overmodne blommer. Krydret af røgelsespinde og sumak, granatæble og spidskommen. Måske er det en debat værd, om pinot noir skal have tannin, men Schneiders pinot har mærkbar tannin og savlprovokerende saltet eftersmag med båltomt og varme sten i sauna. Eftertanken siger diskret: jamen, det minder jo om Islay whisky, så vulkansk og mineralsk er den. Claus Schneider har seks ha i den kalkholdige Schlipf-mark.
Pris: 499 kr.
www.kath-vinimport.dkSpätburgunder Recher Herrenberg 2010, Jean Stodden, Ahr
Den almindelige pinot noir 2012 (219,95 kr.) er det rene pommard. En let stilket og klart muldet næse med tranebær og slåen. Helt fri for pumpede muskler og brændt egekæp. Slank, sindig intensitet, vældig eftersmag. Herrenberg gennemsigtig, fitnessfolket og maskuline Berlingo-hadere vil endda kalde den tynd, men le ad dem. Os med forstand på pinot er på. En vidunderlig krydret duft af muskatnød, let oxyderet tranebærsaft, Campari og Dr. Nielsen, men frisket op af ribssaft og aromatiske rødder. Ja, den svitser lige tungen med alkohol, men det bliver ikke for meget. Syren griber spritten og holder den i sikkert greb. Mineraliteten samler det hele i eftersmagen.
Pris: 399,95 kr.
www.eriksorensenvin.dkPinot Noir Present 2006, Solveigs, Rheingau
Mikroproduktion! Phyllit er intro til Jens Heynemeiers ildsjælsprojekt i Rheingau. 08’eren er let ældet med figen, sidamo kaffe og apotekerskuffe. Heynemeiers spitzenwein er Koloss 2009 på den tidligt modnende précoce-klon, en bamse, overraskende varm og likorøs, mentol og boysenbær dominerer næsen, mens tungen krøller lystigt af syre og frugtsukker og slutter alt for heftigt. Midtimellem ligger Present, gastros udvalgtes ældste vin og en af smagningens bedste. Let kamfer, moden pinotnæse med læder og roser, varm tranebærte og tørrede blade. Finurlige grønne noter titter frem. Harmonisk smag, umiddelbart rar og cremet, men slutteligt med smertende mineralitet. Heynemeier laver naturvin, han kalder det kontrolleret inaktivitet. Mesterligt!
Pris: 369 kr.
www.distinto.dkSpätburgunder Wildenstein ”R” 2011, Bernhard Huber, Baden
Muligvis Tysklands dyreste pinot noir, og hvad så … er det også Tysklands bedste? Måske. De 13% er lavt efter tyske forhold. Endda lavt efter burgundiske forhold, men jeg bliver blød i knæene med den duft. Først grønkrydret, urtet, nærmest som cabernet franc, men efter et minut vokser en sublimt moden, knivskarp sødlig-sur duft af lyst brændt arabica, kanel, borestøv, grannåle, ribs og tranebær, ung madeira og bøgeskovens brune let formuldede blade frem. Balance, balance og … intensitet uden vægtighed illustrerer smagen. Tungen modtager en letløbende væske, pakket med små aromamolekyler, pirrende tannin og dirrende syre, moden, overmoden, ikke helt moden … jo, lige præcis moden. Jeg overgiver mig.
Pris: 1.299 kr.
www.kath-vinimport.dkSpätburgunder Juwel 2008, Weingut Krone, Rheingau
Man fornemmer nærmest, hvordan cisterciensermunkene vandrer rundt i marken, slidsomt klatrer op ad skråningen ved Assmanshausen. Krones Juwel kommer fra den berømmede Höllenberg ved Assmannshausen. Berusende duft af kirsebær og drejebænk, viol, rust, tranebær og nærmest sangiovesesk kräuterbolsje. På tungen er det ren ballet. Musigny in spe. Krones almindelige spätburgunder 2007 viser fuld modenhed. Kamfer og brunkål ligger over Campari og kryddersnaps fra nordiske breddegrader. Husstilen er helt anderledes liflig og feminin end konkurrenterne her i testen. Her er alligevel godt greb af tannin, pikant syre, fin moden henkogt kirsebærsaft og skiferplade, men bombastisk er Juwel langt fra. Komplet pinot.
Pris: 500 kr.
www.kronevin.dkPinot Noir Kalkstein 2010, Das Hirschhorner Weinkontor, Pfalz
Frank John er ikke pornoskuespiller, men tidligere konsulent hos Reichsrat von Buhl. Det borger for forstandighed, og Frank Johns mikrodomæne med tre hektar biodynamisk dyrkede marker er baggrund for blot tre forskellige vine, heraf én pinot noir. Den er fuldstændig gennemsigtig, men narrer dig, for næsen er pakket med stof. Myriader af duftmolekyler, moden pfalz-pinot, varm og violpræget, men friskes af kridtgrav og murervand, røde ribs og granatæblekerner, mens smagen er stram, tydeligt fra en kølig årgang med syre og alligevel imponerende prægnans. På trods af numerisk 14%, intet vægtigt. Næsten ’marveløs’ pinot!
Pris: 375 kr.
www.kronevin.dkSpätburgunder Laumersheim Kirschgarten GG 2007, Knipser, Pfalz
Volker og Werner Knipser – sig navnene. Brødrene kan da nærmest ikke lave andet end god vin, hva’! Jeg har tidligere fundet deres vine lidt for pumpede, typisk overgjorte pfalz-vine, men de sidste to års deltagelse i GG-festen i Wiesbaden har været magtdemonstrationer fra Knipsers side. Her kommer så en pinot med alder. Fra en varm årgang. Og den er da også lidt californisk. Røget, let likorøs duft af cherry heering og lys karamel. Stilket og næsten reduktiv som en bourgogne fra Grivot. Det varme findes også i smagen, men frugten er skærpet, syren er udtalt, og der er fornem mineralitet og spor af højkvalitetsfade i eftersmagen.
Pris: 395 kr.
www.smv.dk
__________
TILBUD: 4 numre af gastro + New Norm vinsæt
LÆS OGSÅ: 8 Cabernet Sauvignon fra Californien
LÆS OGSÅ: Vinene fra Frederiksdal Gods