Årets kok 2010

Årets kok 2010

Årets kok 2010
Offentliggjort

Jeg har selv været med i denne konkurrence 3 gange - 2 andenpladser og 1 tredjeplads og ved, at det er en hård konkurrence. Men karrierepotentialet ved en sejr er til at tage at føle på: næsten alle, der har vundet Årets kok de sidste mange år, har fået en flot karriere ud af det. Listen kommer senere i bloggen, så kan man jo selv vurdere. Men Årets kok er også grundlaget for god træning til den konkurrence alle konkurrencekokke drømmer om at være med i, nemlig Bocuse D'or. Kokkekonkurrencer er virkelig fantastiske at være med i, da de skaber en kreativitet og innovation, som man ikke altid finder tid til i en stresset restauranthverdag.

Men for overhovedet at kvalificere sig til semifinalen, må man have skrevet 2 opskrifter, ud fra givne kriterier og lavet et foto af hver ret. I år var det jomfruhummer og Gråsten-kylling som var emnerne. Opskrifter og fotos sendes i 8 kopier til dommerpanelet, som anonymt vælger ud, hvem som skal med.

Thomas Rode fra Kong Hans, Bo Jacobsen fra Restaurationen, Mr.Bocuse D'or: Rasmus Kofoed, tidligere vinder Thomas Pasfall fra Munkebo Kro, en af Danmarks bedste kvindelige kokke, Betina Repstock, og madentusiasten/journalisten Adam Price fra Politikken - et meget kompetent panel.

Blandt de indsendte forslag valgte dommerpanelet følgende ud til semifinalen på Kold College i Odense:

Allan Poulsen Henne Kirkeby Kro

Bjarne Reinholdt Poulsen Restaurant Kolvig

Bo Marcussen Marcussen & Schmidt

Brian Mark Hansen Søllerød Kro

Casper Aaquist Cofoco

Jakob Buchbjerg Restaurant Skipperly

Lasse Andersen Gourmet ES

Mads Rye Magnusson Operaens Gourmet

Martin E. Vesterdorf Restaurant Miró

Martin Pilsmark Envy Lounge

Mette Hvarre Gassner Restaurant Ti Trin Ned

Michael Pedersen Restaurant Glashuset

Mikkel Højborg Olsen Restaurant Babette

Mikkel Marschall Søllerød Kro

Nanna Rubin Galløe

Steffen Conradsen Birk og Conrad

Thomas Guldhammer Karlsen D’Angleterre

Thomas Lorenzen Restaurant Kadeau

Thomas Rask Holm Gourmet ES

Tommy Friis Molskroen

Et udvalg af kendte konkurrencekokke og nye ansigter. Henne Kirkebys dygtige unge køkkenchef ,Allan Poulsen, vil endnu engang prøve at vinde Årets kok, som han gjorde det i 2008, efter at han i 2007 var blevet nr. 3, nr. 2 i 2006 og nr. 3 i 2009. Tommy Friis fra Molskroen, som i år har vundet kartoffelprisen og før har deltaget i Årets kok 4 gange, med en sølvmedalje som højeste placering, er også blandt veteranerne denne dag. Mette Hvarre Gassner fra 10 trin ned i Fredericia var også tilbage efter et par år - spændende skulle det blive.

Da Thomas Rode måtte melde afbud som dommer ved semifinalen, fik jeg denne søndag et vikariat som dommer. Det er aldrig let at skulle dømme sine kollegaer som dommer i en konkurrence, og så bagefter skrive om det her på bloggen, da man let kan blive misforstået, men lad det være skrevet med det samme, kritikken her er kun ment som gode råd i kampen om at blive Årets kok 2010.

20 retter med disse råvarer var, hvad jeg havde i vente da kokkejakken var blevet taget på:

1 stk. landand

Kalvebrissler

200 gram foie gras

Kalvebacon

And og brissel skulle bruges, foie gras og bacon kunne bruges. Ellers var der et stort udbud af diverse vintergrøntsager, så som grønkål, rosenkål, persillerod, rødbeder, kartofler, selleri, gulerødder, rødløg og masser andre grøntsager.

Hver deltager skulle lave til 5 personer på tallerkenen, og der ville i bedømmelsen blive lagt stor vægt på, at maden skulle være varm, ud over at være kreativ, have nyhedsværdi og smag. Hver deltager havde 2 timer til lave de 5 hovedretter.

Alle deltagerne leverer deres ret med 10 minutters mellemrum, så der er god tid til at smage og give point.

Det var et ganske enigt dommerpanel, der fandt de 10 finalister, men der var også bred enighed om at det ikke var helt på højde, med hvad der skulle kunne forventes på en sådan dag. På 2 tallerkener var der varm mad, resten var mere eller mindre lunkne eller decideret kolde.

Tommy Friis Molskroen

Allan Poulsen Henne Kirkeby Kro

Martin Pilsmark Envy Lounge

Mette Hvarre Gassner Restaurant Ti Trin Ned

Brian Mark Hansen søllerød Kro

Mads Rye Magnusson Operaens Gourmet

Michael Pedersen Restaurant Glashuset

Martin E. Vesterdorf Restaurant Miró

Mikkel Højborg Olsen Restaurant Babette

Thomas Rask Holm Gourmet ES

De veletablerede konkurrencekokke, gik som forventet videre. Det bliver spændende at se, hvem som trækker det længste strå, og føjer sig til rækken af de sidste 18 års dygtige vindere:

Kenneth Hasen, Allan Poulsen, Ronny Emborg, Thorsten Schmidt, Torsten Vildgaard, Søren Ledet, Rasmus Kofoed, Rasmus Kjær, Thomas Herman, Thomas Pasfall, Jesper Koch, Rasmus Grønbech, Kim Bjeverskov, Morten Nielsen, Jacob Oubæk og Rene Bolvig,

Jeg glæder mig til finalen og håber, at der bliver serveret varm mad, for det smager nu engang bedst.

Her kommer billeder af nogle af de retter, som blev serveret for dommerpanelet denne dag: