at drikke stjerner (2)

at drikke stjerner (2)

at drikke stjerner (2)
Offentliggjort

Egly-Ouriet, Selosse og Paul Bara

Hvad har de tre mere eller mindre navnkundige huse til fælles? Meget lidt eller en hel del, som man tager det. I denne sammenhæng handler det om blanc de noirs. Champagne på blå druer, og her udelukkende pinot noir. Trioen kan også håndtere grønne druer, laver alle strålende chardonnay’er, Selosse ikke mindst, men de kan noget særligt med pinot noir. Egly-Ouriet og Anselme Selosse laver deres prima pinot på druer fra Ambonnay, pinot landsbyen over dem alle. Paul Bara anvender frugt fra Bouzy, som udelukkende på grund af manglen på berømte enkeltmarker, knapt nærer Ambonnays prestige, men grand cru, det er det!

Blanc de Noirs Vieilles Vignes, Egly-Ouriet

Enorm champagne og det handler ikke om gradbøjningskonkurrencer i ordgejl. Enorm i ordets egen betydning, omfangsrig, bred og korpulent, kropslig champagne, der stammer fra vinstokke plantet i 1946. Som rødvin uden tannin på tungen. 95

Vieillissement Prolongé (degorgeret jan. 2013), Egly-Ouriet

V.P. har en sjat chardonnay med i legen, men lugter af espresso, orangeblomst og viol. Typisk langtidslagret tone, sellerifond og ædel, cremet smag med kirsebær i eftersmagen. 93

Egly-Ouriet finder du hos www.domainebrandis.dk

Le Bout du Clos (2003), Selosse

Sidste år drak en kammerat og jeg en flaske Le Bout du Clos på et af Københavns bedre spisesteder. Vi sippede, nød og drak den. Store vine kan drikkes i mundfulde, fordi alt er nøje lagt til rette. Her, året efter, er der dacapo og det er samme aftapning. Selosse tapper nemlig uden årgang på sine enkeltparcelvine. Fletværket er sirligt lagt, strukturen er luftig men stærk som armeret beton. Mousse, koncentration og aroma arbejder sammen. Formidabel champagne endnu engang. 98

Selosse finder du hos www.esprit-du-vin.dk

Marie de France 2000, Paul Bara

Østers og syltede kirsebær. Jeg ved ikke om det virker i praksis. Om råvarerne er sat sammen af nogen kok, men Marie de France rummer begge. Storslået dybde, bredspektret, tør som islay whisky, men med likorøse undertoner. 93

Paul Bara finder du hos www.valentinvin.dk