Det spiser vi i oktober

Oktober er dunkel...

Det spiser vi i oktober
Offentliggjort
Det spiser vi i oktober

Æbler er kronjuvelerne i det danske spisekammer. Prøv eksempelvis en oldschool æblekompot med løg, smagt til med timian og peberrod, evt. lidt eddike, hvis der mangler syre. Servér til gris, fjerkræ, fed fisk a la sild … Der er ikke det, æbler ikke kan.

__________

Det spiser vi i oktober
Det spiser vi i oktober

Lakrids er i den grad blevet et modefænomen i gastronomien, og det kan man jo mene om, hvad man vil, men det er værd at huske på, hvor det hele begyndte – altså ved lakridsen selv. Ikke for at være en bagstræberisk maskinstormer, men er og bliver lakrids ikke bare bedst på egen hånd?Aubergine

Det spiser vi i oktober

Mange hader auberginen, men hvordan kan man hade noget, der ikke smager af noget? Nå, måske netop derfor, men så er det jo godt, at aubergine er så god til at tage smag fra andre ingredienser. Og helt smagløs er den nu ikke – langtidssteg skiver af aubergine med hvidløg i olivenolie, og servér dem kolde med citron.Rugbrødschips

Det spiser vi i oktober

Hvis man køber dem færdige, så er de gerne både alt for salte og alt, alt for dyre, så dem laver man selv, og hvor svært er det lige at skære gammelt rugbrød papirtyndt for så at riste med olie og salt?Rød basilikum

Det spiser vi i oktober

Hvad kan den røde basilikum, som den grønne ikke kan? Egentlig ikke rigtig noget, måske er den lidt skarpere i smagen? Smuk er den til gengæld, eksempelvis i salatskålen, hvor den kan minde om, at vi skal blive meget bedre til at bruge krydderurter i stride strømme – ikke bare som pynt, men som regulær ingrediens.Muslinger

Det spiser vi i oktober

Hjertemuslinger og vongole, som sidstnævnte kaldes også på dansk. Og det SKAL være dem, som skal bruges i klassikeren spaghetti al vongole, hvis man er dogmatiker, og ikke de almindelige hjertemuslinger. De to er dog i familie, og det er vist mest en strid om ord.Krondyrskoteletter

Det spiser vi i oktober

Når vildt i manges bevidsthed forbindes med besværlig mad, så må det være, fordi man ubevidst tænker, at man jo så først skal på jagt, plukke og pelse og klargøre … Men man kan jo lade andre hygge sig med den del af det, og så er vildt ikke en tøddel mere besværligt end noget andet. Men smagen er helt sin egen.Bitter

Normalt er vi ikke tilbageholdende, men dét der med morgenbitter, synes vi nu nok, ofte ligner lidt en dårlig undskyldning for at få noget inden for vesten på et tidspunkt, hvor man nok burde afholde sig fra det. Vi er nok mere til en digestif, men den kan man så til gengæld for vores skyld godt tage allerede lige efter frokosten.

Det spiser vi i oktober
Det spiser vi i oktober

Bag et maltbrød, og spis det med gode oste til, så kort kan det siges. Maltsiruppen fås i helsekostbutikker – hvis man har mod på at komme slige steder!Chokolade

Chili i chokoladen, sydesalt, balsamicoeddike og fanden og hans pumpestok. Har man ikke snart lyst til bare at sætte tænderne i et stykke rent, mørkt chokolade?

__________

Det spiser vi i oktober
Det spiser vi i oktober

Den røde/lilla og meget smukke spidskål er relativ ny i danske køkkener og er ligesom den grønne af slagsen temmelig genial, fordi den kan bruges på så mange måder, rå og frisk eller tilberedt. Prøv fx et alternativ til den klassiske sursøde rødkål: snit kålen, blanchér den kort i olie, og tilsæt eddike efter behag og smag, evt. med lidt sukker. Serveres lun eller kold og kan udvides i det uendelige, blandt andet med granatæblekerner.Knoldselleri

Det spiser vi i oktober

Om et halvt år er vi ved at segne ved tanken om rodfrugter, men her på kanten af sæsonen skal man huske knoldsellerien og dens runde markante smag, der kan så meget og er uundværlig i mange af de simreretter, man har lyst til nu. Man kan i øvrigt også bare svitse selleritern og andre rodfrugter i andefedt og servere som tilbehør.Champagne

Okay, indrømmet – Bollingers Vielles Vignes er måske et lige lovlig flamboyant valg, hvis man, her hvor mørket sænker sig, synes, at det er tid til blancs de noirs-champagne. Mindre kan gøre det, men se dig for – det er en myte, at alle blanc de noirs pr. definition er gode.

Det spiser vi i oktober

Køb ikke de billigste sherryeddiker, der typisk har det med kun at være sure og snerpende. Den gode sherryeddike smager rent faktisk af noget, er aromatisk og har gerne et strejf af sødme. Med god olie og ditto eddike har man beviset for, at en vinaigrette er en af verdens mest simple og geniale opfindelser.

Det spiser vi i oktober

Fedt og flæsk hører sammen med mørke og kulde til, men ligesom mørke og kulde skal man ikke have for meget af det.

__________