Godt man ikke har sukkersyge!

Godt man ikke har sukkersyge!

Offentliggjort

Jeg er vild med kinesisk, japansk, thailandsk, vietnamesisk og koreansk mad, men hold da op, hvor skal man gå grueligt meget igennem, før man rammer rigtigt her til lands. I mange år var jeg stamkunde hos Dobbelt Happiness, men den gode kineser har smidt håndklædet i ringen, måske fordi kokken aldrig tillod sig at tabe sukkeskålen ned i de lynstegte grøntsager! Nuvel, når folk skyller maden ned med hele og halve litre Cola er deres smagsløg så bedøvede af glucose, at maden stadig forekommer salt, men er man øl-, vin- og vanddrikker er sødmen i mange retter decideret kvalmende. Kombinationen af andefedt og sukker kræver godt med Chilli for at glide ned og den mæthedsfornemmelse sød mad giver, er ikke rar.

Helsemagasinerne skriver meget om fænomenet sukker junkier og lover et langt og bedre liv, hvis man definitivt stryger råvaren fra sin indkøbsliste, men danskernes søde tand har bidt sig fat i den lange ende: Inden for de sidste 10 år har grøntsagssorterne fået et gevaldigt sødligt præg, mens den oprindelige gulerods-, tomat- og kartoffelsmag er forduftet. I de danske supermarkeder kan man få tre kartoffelsorter, nemlig Folva, Ditta og Sava fra Lammefjorden, Samsø og hvad ved jeg, for det er jo ikke gået marketingfolkenes næse forbi, at den geografiske oprindelses garanti er en sællert. Jeg er bedøvende ligeglad med hvor de vamle kartofler kommer fra, for jeg gider ikke æde dem! Giv mig de gamle småbitre, jordagtige, melede kartoffelsorter tilbage til min kartoffelmos og aflever den let umodne sprøde, spændstige, vegetalske nye kartoffel, som jeg gerne går 20 km efter!

Må jeg opfordre til smagsmæssig modenhed og vovemod? Surt, salt og bittert skal man opdrages til, mens sukker kommer ind med modermælken. Bliv voksen og slip spædbarnets glubende appetit på søde sager og send colaen til bloksbjerg i forbindelse med måltidet. Drik den med is og citron under sydens sol og brug så sukkeret til desserten. Hold nu op med altid at putte en skefuld i sovsen ligesom mormor gjorde, drop drueagurkerne, køb en cornichon i stedet for, fjern ananasen fra den tyrkiske pizza, pynt aldrig med cocktailbær, hæld ketchuppen i vasken, lav dressinger af olie, eddike og sennep og lad så for helvede da den flaske tusind øer stå på hylden!