Paul Cunninghams comfort food

Alle elsker comfort food, for det er mad, der gør os glade og trygge. Hjemme fra Englands green and pleasant land er det fish & chips, der gørPaul Cunningham glad og tryg, men mange andre britiske klassikerretter bringer smil og barndomsminder frem hos den verdensberømte kok. Få her hans favoritopskrifter.

Paul Cunninghams comfort food
Offentliggjort

HOT APPLE PIE - and cold clotted cream

8 store æbler

100 g saltet smør

Lyst rørsukker

1 flækket vaniljestang

½ øko-citron

1 portion butterdej - se opskriften her

1 æggeblomme

Udstyr: 1 større bageform

Vask æblerne, skær dem i kvarter, fjern kernehuse, og skær derpå i store tern. Smelt smørret, kom æblerne ved sammen med sukker, vaniljestang (skrab marven ud, og brug både den og stangen).

Lad det simre i 5 minutters tid, og vend så citronsaft- og skal i. Kom æblefyldet i en smurt bageform. Rul butterdejen ud – den skal danne låg på formen. Pensl med æggeblomme, og drys med lidt mere sukker. Bag ved 180 grader i ca. 30-40 minutter, til tærten er sprød og gylden. Servér med lashings of Cornish clotted cream. Kan det ikke lade sig gøre, må du ty til en god øko-piskefløde pisket i hånden til et luftigt skum.

PAUL CUNNINGHAMS CORNISH PASTRY

400 g tilberedt lammekød

2 løg

2 store gulerødder

½ kålrabi

2 store bagekartofler

1 spsk. friskhk. timian

Salt

Sort peber

Smør

4 runde plader af butterdej med en diameter på ca. 25 cm - find butterdej opskrift her

Æggeblomme

Skær kødet ud i små tern. Pil løgene. Skræl gulerødder, kålrabi og kartofler, og skær alt i små tern. Steg kød og grøntsager med timian i smør på en pande eller i en støbejernsgryde, og smag godt til med salt og friskkværnet sort peber. Fordel fyldet på de 4 butterdejsplader. Top hver pasty med en god klat smør. Luk dem sammen som halvmåner, pensl med æggeblomme, og drys med salt og peber. Bag dem gyldne i ovnen ved 180 grader i 20-30 minutter.

LAMMEKØLLE med mintsauce

1 lammekølle på ca. 2 kg

Smør

Salt

Mel

Puds køllen af, og gnid den med smør og salt. Drys lidt mel på, det hjælper fedtet til at blive sprødt. Steg køllen ved 175 grader i 2 timer, og lad den hvile, inden den skæres for. (Og husk at deglacere bradepanden, så du får en rigtig god gravy til din lammekølle). Servér mintsauce til.

Mintsauce:

1 lille bdt. frisk mynte

1 dl malteddike

1 spsk. sukker

STJERNESKUD, EN DANSK KLASSIKER - MY WAY

2 store håndfulde spinat

2 finthk. skalotteløg

4 store søtungefileter (med rogn, hvis du er heldig)

Hvedemel

1 dansk hummer

Salt

Peber

Smør

1 øko-citron

4 tykke skiver surdejsbrød

Caviar (den ægte)

Skyl spinaten grundigt for jord, og steg i lidt smør eller olivenolie med skalotteløg, krydr med salt og peber, og hold det varmt. Halvér søtungefileterne, og pocher halvdelen i en blanding af lige dele smør og letsaltet vand (100 g smør til 1 dl vand). De resterende 4 halve fileter samt evt. rogn vendes i lidt mel, krydres med salt og steges sprøde i smør.

Alt holdes varmt. Kog hummeren i godt saltet vand. Halen skal koge i 2 minutter, mens kløerne skal have ½ minut mere. Køl hummeren hastigt ned, og svits derpå hummerkødet hurtigt i lidt brunet smør med citronskal. Rist brødet, og anret det med spinat, kom en stegt og en pocheret fiskefilet på hver skive, fordel hummerkødet og 1 spiseskefuld tomatmayonnaise på hver, og top med caviar, hvis du synes. Og naturligvis – 1 citronskive, elegant foldet på toppen. Smuk som et stjerneskud!

Tomatmayonnaise

2 store stilktomater

1 skalotteløg

Salt

Peber

Sukker

Hak og sautér tomaterne. Hak løget, og kog det ind med tomaterne.

Smag til med salt, peber og sukker. Blend. Rør tomatpureen ud i en mayonnaise, der er rørt på olivenolie i stedet for en neutralsmagende olie.

FISH PIE

50 g smør

50 g hvedemel

1 dl piskefløde

1 dl fiskefond der koges af fiskeben og saften fra de dampede skaldyr.

500 g frisk hvid fisk i

fileter uden skind

500 g friske skaldyr

Salt

Peber

Citron

2 store bagekartofler

Smør til mos og forme

Udstyr: 4 portionsbageforme

Smelt smørret, pisk det med mel, og lad det koge lidt ud. Varm fløde og fond i en gryde, og hæld det langsomt over melbollen under konstant piskning. Når saucen er tyk og skinnende, tages den af varmen. Skær fisken i tern. Soignér, damp og pil skaldyrene, og hak også dem i tern. Vend fiske- og skaldyrskødet i saucen, og smag til med salt, peber og lidt citronsaft. Skræl kartoflerne, og skær dem i grove tern, der dampes. Mos og vend med lidt ekstra smør. Fordel fisk, skaldyr og sauce i 4 smurte ovnfaste portionsforme, og kom kartoffelmosen ovenpå. Bag pierne i ovnen ved 180 grader i 25 minutter. Servér med nye ærter og grønne asparges, slynget med lidt smeltet smør og persille.

Tip:

Til fish pie bruger Paul Cunningham torsk, kuller, lyssej eller rødspætte, og skaldyrene er fx gerne hummer, rejer, jomfruhummer, muslinger, hjertemuslinger eller kammuslinger.

FISH AND CHIPS - the love of my life

1 fl. vindruekerneolie

4 kuller- eller torskefileter

100 g hvedemel

1 fl. mørk øl

Varm olien op i en tykbundet gryde til 180 grader. Rør mel grundigt med øl og salt til en tyktflydende dej. Krydr fisken med salt, drys den med lidt mel. Vend den godt i øldejen, og fritér fisken i varm olie, til den er gylden og sprød. Servér fisken med varme chips – se boks. For en finere og mere restaurantagtig fish & chips serveres tatarsauce til. Denne syrlige mayonnaisebaserede sauce er cremet, sprød og frisk og supersimpel at lave.

Tartarsauce:

6 spsk. mayonnaise

2 spsk. hk. kapers

2 spsk. hk. cornichoner

2 spsk. hk. persille

½ tsk. sort peber

1 citron – saften heraf

Rør mayonnaisen med alle øvrige ingredienser.

CHIPS

6 store bagekartofler

Skræl kartoflerne, og skær dem i grove bjælker. Fritér i den olie, der bagefter skal bruges til fisken, til chipsene er gyldne og sprøde. Fritér dobbelt eller trippelt, alt efter smag og temperament. Gør chipsene klar før fisken, da fisken skal have kortest tid. Hold dem varme i ovnen.

Opskrifterne stammer fra Paul Cunninghams seneste mesterværk ’Paul Food’, der godt nok er en kogebog, men så sandelig også meget mere end det – den er en ordrig rejse rundt i alle de verdenskøkkener, Paul har spist i, og en rejse ind i Pauls egen verden, som er fuld af mad, (mad)minder, (mad)glæde og begejstring for livet. Den kan ikke anbefales nok herfra! ’Paul Food’, Politikens Forlag 2010, 399 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler, Mad og Opskrifter