Den 24. december står juletræet der, og gaverne er købt ind, og det drejer sig mest om at slappe af. Jeg har en midtjysk baggrund, og i virkeligheden minder jul i min familie om hinanden, om den blev holdt ved min mormor, hos mine forældre eller hos min bror. Min datter på to år var så lille sidste år, så hun satte ikke pris på Disneys Juleshow, så det var mest mig, der så det.
Jeg laver fuldstændig traditionelle retter og det fra bunden af. Jeg ville aldrig blive tilgivet, hvis jeg piller ved det. Og min kone ville slå mig ihjel, hvis jeg kom spidskommen i rødkålen. Men det vigtigste er ultimativt sovsen. Jeg steger altid både en and og flæskesteg og blander andeskyen og svineskyen sammen. Man kan ikke lave den rigtige sovs, hvis man ikke har begge slags sky, det har jeg lært af min mormor. Hun frøs dem ned, hvis hun lavede and eller flæskesteg i løbet af året, og så var vi heldige at få dem juleaften. Så spiser vi risalamande og drikker en god portvin til: det kan være en mørkere en som en Quinta de Noval. Men vi drikker mest øl til maden. Typisk lidt mørkere og dybere øl. Vi plejer at købe forskellige typer som Skovlyst og Gourmetbryggeriet, og sidste år drak vi sikkert en mørkere Jacobsen-øl.
1. juledag slapper vi typisk af. Og 2. juledag har vi som regel julefrokost hos svigerforældre. Min svigermor er enormt god til at lave mad og bedre end mig til de klassiske retter. Min svigerfar er også kok, så den står på hjemmelavet stegte sild og lignende. Sidste år medbragte jeg kun hjemmelavet rullepølse. Jeg havde aldrig prøvet det før. Den blev udmærket. Den var ikke 110 %, men heller ikke 90 %. Det var
Når man har børn, bliver traditionerne voldsomt ændret. Før drak jeg voldsomt meget alkohol. Det gør jeg ikke mere. Som barn fik jeg fondue eller grønlangkål nytårsaften, og det gør vi heller ikke længere. Vi er startet forfra på traditioner, og nu er det lidt mere stille. For tre år siden drak min kone og jeg os enormt berusede nytårsaften og tog af sted kl. 8 om morgenen til Mauritius. Jeg kunne godt tænke mig, at det var en tradition, men det er det ikke lige nu. Men vi har faktisk den tradition, at vi drikker champagne og spiser østers, mens vi ser Dronningens nytårstale. Jeg kan enormt godt lide østers, og det hører sig bare til. Jeg spiser altid østers natural, og sæsonen for østers topper der. Jeg spiser altid østers fra Marennes. De er friske og lette i smagen. Og irgrønne, men ikke fede. Sidste år holdt vi nytårsaften med nogle venner. Vi delte maden op, og jeg lavede råstegt hummer med orientalsk sauce og noget grønt til. Desuden lavede jeg højreb med bagte rødbeder. Med champagnen lægger vi ud med noget godt – typisk Krug. Og så bliver mærkerne dårligere og dårligere, jo længere vi kommer hen på aftenen. Jeg plejer at holde mig til Guy Charlemagne. Det er en god champagne, der er overkommelig
Lidt tømmermænd har man jo uanset hvad. Selv nu, hvor vi har barn, skal man bare drikke to glas champagne, og så har man tømmermænd. Så det vigtigste er ordentlig morgenmad, og der laver vi typisk chorizopølser, scrambled eggs og brød. Om aftenen spiser vi burgere og det salt, vi kan få i en kiosk. Typisk får vi burgerne udefra, men der er ikke så meget, som har åbent. Sidste år fik vi fra Cock’s and Cows.