Glem alt om din orangevin, IPA og gærede cider. Nu skal du drikke koreansk risvin scroll-down

Glem alt om din orangevin, IPA og gærede cider. Nu skal du drikke koreansk risvin

Som restaurantgæster er vi efterhånden blevet vant til at kunne finde den japanske sake på kortet, men står det til Emilie Yung er det tid til, at den koreanske risvin også gør sit indtog på den danske gastroscene. Sidste år grundlagde hun Yunguna Brewery, som brygger koreansk risvin efter den traditionelle metode.

Af Lars Roest-Madsen
Foto: PR
Gastro Euroman

Du kender helt sikkert sake. Men kender du også takju, yakju og makgeolli?

Hvis ikke, er du stadig lovligt undskyldt.

Men står det til 26-årige Emilie Yung, så skal du og resten af det gastronomiske Danmark snart lære den koreanske risvin at kende.

Sidste år grundlagde hun bryggeriet Yunguna Brewery i Nordhavn, hvor hun brygger koreansk risvin efter traditionel metode. Som restaurantgæster er vi efterhånden ved at være bekendt med sake, men koreansk risvin ser man endnu kun sjældent herhjemme.

Så hvordan i alverden kommer man på at producere noget så eksotisk på en vindblæst industrigrund i Nordhavn?

For Emilie Yung var det et tilfældigt møde, der gjorde udslaget. I 2020 var hun i Sydkorea for at færdiggøre sine menneskerettighedsstudier. På en glad aften i byen fik hun nye venner og blev hurtigt indlemmet i en koreansk vennegruppe, som var særdeles glade for at drikke risvin. I Sydkorea drikker man risvin med samme selvfølgelighed, som danskerne drikker øl, og Emilie Yung blev ikke kun voldsomt fascineret af risvinens smag:

”Jeg blev hurtigt ret vild med fællesskabet og hele den drikkekultur, der er forbundet med de her drikke,” fortæller hun, mens hun viser rundt i det lille lokale, hun lejer af Muri, som producerer alkoholfri vinalternativer inde ved siden af. 

I Sydkorea sætter man sig ikke bare ind et sted og begynder at drikke sig ned. Drikkekulturen byder, at man aldrig drikker uden også at spise mad til. Så på en bytur i Sydkorea driver man fra den ene lille sul-jip til den anden – det koreanske svar på izakaya – eller på en pojangmacha, som er en foodtruck med udspændt telt, hvor man drikker små kolde øl og risvin i sæt og spiser grillet svinebryst, indmad og andre småretter til.

Bliver du tørstig? Det gjorde Emilie Yung, og det stod hurtigt klart, at hun var nødt til at prøve at lære at brygge vinene selv.

Se, hvad vi ellers skriver om: Vin, Restauranter og Guide