Alpamanta betyder terroir på inkaernes gamle lingua. Huset er grundlagt af en trio med halvt danske Andrej Razumovsky i spidsen. Jeg mødte ham i efteråret til en snak om argentinsk terroir og biodynamik.
I 2005 var vi tre venner der købte 35 ha. jord, og det var fra starten klart for alle at vi skulle dyrke druerne økologisk. Vi vidste ikke meget om vindyrkning på forhånd og koblede op med chilenske Alvaro Espinoza, fordi vi fik at vide at han er Sydamerikas mest vidende og visionære økologiske konsulent. Jeg tog et møde med ham og sad så formeligt og lyttede i 4-5 timer. Alvaro talte ikke bare om økologi, men om biodynamisk drift og jeg tænkte selvfølgelig at det lød mærkeligt, men Alvaro virkede så passioneret. Uden at være overbevist tog jeg min agronom med til Chile og så Alvaros vingårde – og blev næsten med det samme overbevist. Hans vingårde stråler af terroir, de har en klarhed i vinene jeg ikke har mødt før og naturen virkede balanceret, ustresset og bare rigtig… ægte. Vi lagde om til biodynamik i 2008 og blev certificeret i 2010. Naturen, markerne kan vi forholdsvis nemt omlægge, men vores medarbejdere er sværere at overbevise. De er vænnet til tanken om kvantitet, maksimering, effektivisering og nemme metoder og skal nu overbevises om det modsatte.
Vi lader filosofien, grundtanken at naturen kan selv og blot skal understøttes, gennemsyre hele produktionen, så vores metoder i vineriet er også ”naturlige”, vi bruger ikke kulturgær, enzymer eller andre tilsætningsstoffer. Alt det stads er og bliver manipulation og som Alvaro Espinoza har overbevist os om, kan du aldrig få en vin til at smage af et sted med manipulation.
Markerne ligger omkring Lujan de Cuyo og vi er privilegeret ved enheden, vi har kun én samlet vingård og har ikke spredte marker over store afstande som mange andre argentinske vinhuse. Gården ligger ved Ugarteche, afsondret og derfor genial for biodynamikken, fordi ingen andre konventionelt dyrkede vingårde ligger i nærheden og kan forstyrre vores renhed.
Vi vil meget gerne markedsføre os på lokalitet og har derfor gradvist, år for år, indsnævret vores områdeangivelse på etiketten. Først Mendoza, for det kendte alle, så Lujan de Cuyo, men nu er specielt det amerikanske marked fokuseret på lokalitet og spørger os om ikke vi kan angive Ugarteche på etiketten og det gør vi med 2010-årgangen. Argentina har vældig meget forskel mellem de enkelte områder og på meget kort tid har vi fået en mangfoldighed af mindre enheder, med ret store forskelle – det skal vi bare have lært forbrugeren nu.
Alpamanta-vinene er postmoderne argentinske. Estate Malbec og Reserva Malbec er begge ”kølige” og med i front for den indtil videre lille bølge vi ser af tilbageholdte, fornemme og noble malbecer fra højtliggende vinmarker i Argentina. Jeg ved ikke om biodynamikken er årsagen, men Alpamanta-vinene ”vibrerer” på den helt rigtige måde. Priserne er oven i købet fornuftige.
Alpamanta forhandles af Philipson Wine – www.philipsonwine.com