Sommer er...

Sommer er... Jordbær, nye kartofler, fjordrejer, champagne! Se her hvad vi ellers spiser i juni og juli...

Sommer er...
Offentliggjort
Sommer er...

Er der nogen, der kan huske skandalesuccesen ’American Psycho’? Patrick Bateman smed om sig med mærkevarer i stride strømme og gjorde ikke noget, der ikke var iscenesat ned til mindste detalje. Grey Goose vodka var et af de foretrukne vodkamærker blandt Manhattans hurtige drenge – bare lige til bonusinfo. Og hvis man tror, at vodka altid er sådan noget russer-noget, så kan man tro om igen – Grey Goose er ærkefransk, fra området ved Cognac.

__________

Blot lige for at minde om, hvor enkel og genialt tomater, mozzarella, basilikum og olivenolie (i alt en caprese) er. Mozzarella og parmaskinke svinger også.

__________

Friske små buketter i salatskålen – eller måske vildt tyndtskåret på en mandolin. Koges blomkålen, skal det virkelig gøres nænsomt, mindre end al dente! Således kogt er man næsten færdig med en blomkålssalat – buketterne skal vendes i olie og citron, salt og peber. Læg smørbløde sardelfileter henover – de bedste dåsesardeller, der fås – og kapers skal der også til.

__________

Sådan hedder det gerne, når man får det på restauranterne med det nynordiske køkken. Havefolket vil mene, at det er tallerkensmækker, og det har de såmænd ret i, men smagen er vitterlig meget karseagtig – nærmest med et peberpræg. Under alle omstændigheder et interessant indslag på tallerkenen.

__________

De danske jordbær kommer tidligere og tidligere – med drivhuse bliver sæsonen nu overhalet indenom. Det gør ikke noget med sådan et forskræp, men intet slår nu de solmodne fra friland. Slæb dem hjem – de er her så kort, og eksperimentér med dem i det salte køkken, hvis du går død i jordbær på klassisk vis.

__________

Kog dem op, sluk og lad dem stå og blive færdige i det varme vand. Mulighederne med dem er uendelige, og man kan altid vende tilbage til en kartoffelmad – et af trumfkortene på det danske smørrebrødsbord. Mayonnaise og ristet løg runder maden af. Nogle foretrækker remoulade – det skal ikke skille os ad!

__________

Få fiskehandleren til at filetere den for dig, steg fisken på skinsiden, og servér den med nogle af de mange spæde grøntsager, der er lige nu – en frikassé af forskellige smørblancherede grøntsager. Sydpå er multens rogn, tørret og presset sammen, en efterspurgt delikatesse.

__________

En god, dansk radise er stærk og river lidt i næsen – den giver den fede røgede sild modspil, og den spiller med sammen med purløg på en klassisk tomatsalat. Hvis man tager dem ganske spæde, så kan det hele spises – sådan som man får dem på Noma og Dragsholm, i ’urtepotten’, plantet i maltjord.

__________

Ærtespirerne smager markant, men elegant af ærter – det er nærmest som at spise nye grønne ærter i salatform. Brug dem ligesom eksempelvis brøndkarse, men pas på med at blande dem med for mange andre ingredienser, så overdøves de.

__________

Køkkenhavens arbejdsbier, der vokser næsten uanset hvad – og hurtigere end de fleste orker på deres middagsbord! Men de giver selvtillid til enhver med knap så grønne fingre, og eksempelvis courgetteskiver grillet i ovnen (husk olivenolie og salt) og derpå drysset med finthakket hvidløg og stænket med en rund og fyldig og ikke skarp vineddike er kun én af uendelige muligheder med den energiske grøntsag.

__________

Lige nu vælter det frem af alle slags. Gør det til en vane at lave en salat hver dag i denne tid – variér dressing og ingredienser. En grøn salat med bare mormordressing (piskefløde, citronsaft, sukker samt salt og peber) er en gave fra sommeren.

__________

Sommer er...

Ærter er en af de ting, der fås i ganske habile frostudgaver, men når de nye kommer, så kommer man alligevel hurtigt i tanke om forskellen. De er fremragende rå, men det giver lige noget ekstra med en lynhurtig smuttur i kogende og saltet vand – bare lige ned og op. Brug dem blandt andet i den grønne salat med mormordressingen. Dild vil også være velkommen.

__________

Der er ikke rigtig nogen andre, der har forstået danskernes store glæde over fjordrejer. Der er i al fald ikke ret mange andre, der gider pillearbejdet, så under andre himmelstrøg har man det med at spise rejer af den størrelse med skal og det hele. Og hvorfor ikke – men hvis man gider, så kommer man næppe udenom, at det er en mere forfinet fornemmelse at spise varen i ’udpakket’ tilstand. Rejer, hvide asparges og mousselinesauce er en sommerklassiker ingen – INGEN – skal sige noget ondt om!

__________

Til sankthans er det slut igen med de danske asparges, så slå til nu. Man kan synes, det næsten er for synd at gøre for meget ved de hvide, men en hvid aspargessuppe på basis af en hønsefond er en himmerigsmundfuld. Kog op med piskefløde, rør evt. lidt smør i suppen og legér med en æggeblomme. Gem hovederne til ’suppefyld’.

__________

En sød sommertomat er det rene slik – som kan bliver endnu sødere! Har du forkøbt dig, og er de ved at blive lidt rynkede, så halvér dem, og tør dem i ovnen – krydret med salt og peber og stænket med olie. 130 grader i et par timer.

__________

Hvad gør rødvinsdrikkerne i varmen – når alle taler om hvidvin og rosé? De drikker kølig og stram pinot noir fra Oregon af store, dyre bourgogneglas i skyggen, mens englænderne og gale hunde strejfer om i solen og andre vanvittige løber maraton eller foretager sig andre livstruende påfund i heden. KK Wine har et forrygende udvalg af topproducenter.

__________

De farvede spidskål har for alvor gjort deres entre. Smagen forekommer en anelse kraftigere og en anelse syrligere end de lysegrønne, men det er måske bare bedrag, fordi de ser ud af mere? Det gør de uomtvisteligt, og den sprøde, friske kål er et fabelagtigt alternativ, hvis de egentlige salater ikke rigtig frister. Fintsnittet spidskål, skiver af nye kartofler, en vinaigrette, forårsløg, små stykker feta, kapers, tun …

__________

De små nye, bare lige kogt og så med en smørklat og lidt salt, så kan det ikke blive bedre. Det skulle lige være lidt frisk estragon – estragon og gulerødder har det, som om de to er bestemt til at dele skæbne.

__________

En juvel i Danmarks bærkrone(!) – vrøvl, men ikke desto mindre, så er den, som har et bugnede kirsebærtræ i sin have, et heldigt asen. Fuglene kan i reglen også li’ vedkommende – smid net over træet, og lav så, når tiden er inde, den kirsebærsaft, man bare ikke kan købe sig til.

__________

Sommer, lange, lyse aftener og champagne – det burde ikke komme bag på nogen. Der er nok at vælge imellem, Philipponnats topcuvé, enkeltmarksvinen Clos des Goisses, er ikke billigste løsning på ens champagnetørst, men nogle gange er det værd at ihukomme salig Hr. Møllers bonmot: ”Hvor har vi det dog godt, og hvor har vi dog fortjent det!”

__________

Også kaldet citronjernurt – kært barn … Smagen er kraftig, aromatisk og markant af citron. Dosseres med en vis varsomhed. Man kan bl.a. køre bladene i en foodprocessor med sukker og frembringe en ’kryddersukker’ til bagning, til at friske en kop te op med etc. Bonusinfo: Det hævdes, at det var Dronning Ingrid, der bragte citronverbena til Danmark.

__________

Hvad skal man med de store sorthummere, når man kan få disse små superstjerner, der på alle måder er så meget nemmere at have med at gøre – og ret beset er så meget finere i smagen. For én gangs skyld bør man lade det gå ud over de små og lade de store slippe!

__________

SE OGSÅ: Æd og skrid: 3 menuer til hverdagsgæster

SE OGSÅ: 6 opskrifter: Mad til mange dage