Mikkellers Bog om Øl er skrevet i fællesskab af Mikkel Borg Bjergsø og hans bedre halvdel Pernille Pang.
Bogen er indledningsvis bygget op med afsnit, der dels fortæller historien om Mikkeller, og ikke mindst om Mikkel selv, og dels mere generelt giver læseren en introduktion til øllets historie og den spændvidde, der findes indenfor stilarter i øllets verden.
Denne del af bogen fungerer som en rigtig fin introduktion for læsere uden større kendskab til øl, men appetit på en hurtig indføring i, hvad man bør vide helt overordnet. Afsnittet om Mikkels og Mikkellers historie vil ganske givet også give langt flertallet af læserne en idé om, havd det egentlig er, der driver manden bag det mest markante succesbrand i moderne dansk bryggerihistorie, og hvad det er, der gør, at Mikkeller netop fra starten skilte sig ud fra alle de andre danske mikrobryggerier.
Annonse
Anden del af bogen udgøres af et afsnit dedikeret til håndbryggere; til alle de, der gerne vil gøre Mikkel kunsten efter. Her gives gode råd om brygning hjemme i køkkenet og Mikkel deler gavmildt ud af opskrifter på en stribe autentiske Mikkeller øl, som fx ikonet Beer Geek Breakfast.
Det er et rigtig fint afsnit, selvom der selvfølgelig rent brygteknisk ikke er oplysninger her, som læseren ikke kan finde talrige andre steder på nettet. Der henvises i øvrigt også til en række af de talrige sites, hvor den, der gerne vil vide mere, kan lede videre. For sande Mikkellerfans med håndbryggerambitioner er clouet således opskrifterne, som der nok skal være en del, der vil kaste sig over.
Endeligt konkluderes bogen med et afsnit helliget samspillet mellem øl og mad.
Her er først en række råd om sammensætning af øl og mad både generelt og med konkret eksempler, og dernæst opskrifter kreeret til specifikke Mikkeller øl. Og det er vel og mærke opskrifter fra nogle af Mikkellers samarbejdspartnere fra gastronomiens helt tunge ende såsom Noma, Mielcke & Hurtigkarl, Amass og Kiin Kiin.
Er dette den ultimative guide til alle ølelskere, som bagsiden af bogen lover?
I min verden findes den ultimative guide ikke. Der vil altid være en vægtning, og bogen har ikke helt den samme superdetaljerede gennemgang af ølstilarter som fx Michael Jacksons klassiker A World of Beer eller Garrett Olivers glimrende The Brewmasters Table. Men så har den andre kvaliteter. Den når nemlig på glimrende vis hele vejen rundt om emnet og giver læseren både en god allround viden og redskaberne til selv at komme i gang med at brygge, hvilket jo i øvrigt er den allerbedste måde til for alvor at lære teknikken bag og nuancerne i øl at kende på højt niveau.
Der er uden tvivl tale om den mest helstøbte bog om øl, der indtil videre er udkommet på dansk, og også på det internationale marked (bogen udkommer på engelsk senere på året) vil den være et stærkt bidrag - ikke bare for dedikerede Mikkeller fans men for alle med en reel lyst til at vide mere om øl.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.