5 gode rosé vine under 110 kr.

VIN PÅ BUDGET: gastros vineksperter er gået amok i gode budgetvenlige rosé vine, og har udvalgt fem styks du skal smage.

5 gode rosé vine under 110 kr.
Offentliggjort

Ret parfumeret næse og i munden en udtalt smag af rabarber – rabarbergrød måske snarere. Det gør det til en oplagt vin til desserter/serveringer med rabarber, og det er som sådan en kvalitet i sig selv. Men uden rabarber eller anden dessert on the side, så er den altså noget ’bodouoiragtig’ i det. Jeg er dog glad for det lave alkoholniveau (under 12 – lavt i vore dage) – det parfumerede præg har sin charme, jeg er sådan set på, men andre vil føle sig bekræftet i, at rosévin sgu er noget Pretty Woman- halløj!

Pris: 75 kr. (½ l)

__________

Fortsætter på næste side.../link/442fe1aeeab147c99bcdc761e13796a3.aspx" alt="" />L’Alycastre 2013, Domaine de la Courtade, Côtes de Provence. Frankrig

På et tidspunkt omkring 2000 løb jeg vinøst ind i Ile de Porquerolles. Det lykkedes mig aldrig at sætte fod på øen ud for Hyéres ved den franske Middelhavskyst. Øen er mestendels ejet af staten og udlagt til nationalpark, hvilket vanskeliggør vinproduktion en del i disse magelige tider. Domaine de la Courtade er fortsat øens eneste producent, og de laver dygtige provencevine, både hvid, rød og rosé. L’Alycastre rosé har det typiske provencalske let orange skær. Duften er fuld af granatæblesaft, jordbær, mens smagen er helt uden tannin og reelt opfører sig mere som kystnær kraftfuld italiensk hvidvin. Grenache, mourvedre, tibouren og syrah er druerne i det fine blend.

Pris: 79,95 kr. v./12 fl.

”Glasses? We don’t need no stinking glasses,” siger gubben bag gunslingerfirmaet Renegade Wine Co på bagetiketten. 79% syrah, lidt cincault og counoise er kastet sammen af en sombrerobærende bandit. Columbia Valley er vidtstrakt, næsten en ørken, men også iskold om vinteren. Området lugter ikke just af mexicaner, kaktus og skorpioner. Washington State ligger langt mod nord, og der er nordisk isnende frugt i duften. Rosé med restsukker er ikke min kop te, men jeg overgiver mig gerne til balanceret sweet’n sour. Afkølet og fra tandkrus ryger Renegade Wine Co’s rosé meget hurtigt ned. Har ikke testet den direkte af flasken, som banditten på etiketten vil foretrække den. Producenten er faktisk meget dygtig, hedder Sleight of Hand Cellars og er et af Columbias up-and-coming-vinhuse, og de kan noget med opbygning af universer og markedsføring.

Pris: 89 kr.

Mourvedre, grenache og syrah – det giver unægtelig en rosé af den ikke ligefrem letbenede slags. Tæt på 14% alkohol, men man fornemmer egentlig mere knald på smagen end styrken i vinen – der er orange og citrus og et behageligt parfumeret strejf. Kun strejf! Drik den til eksempelvis grillet skaldyr, hvor skaldyrssmagen fremstår både kraftig og sødmefuld. Det er vigtigt at holde den kold – så snart temperaturen stiger, flader den ud, og alkoholen tager over.

Pris: 95 kr.

Er man til grenachebaseret rosé og det sydlige Rhônes varme vindblæste vidder og bløde former i den vestlige del af området og ikke mindst det solbagte krydrede og duftende landskab, er der Domaine de la Mordorée og så de andre. Ejendommen laver tre rosévine, alle på eliteniveau, afspejlende Tavels udseende og forhold. La Reine des Bois er omtalt andetsteds, men Christophe Delormes Côtes du Rhône La Dame Rousse slår mangen rosé med længder. Den er til gengæld også mere krævende, mere struktureret, med grape og jordbærsaft i næsen og forbløffende livlig syre på trods af oprindelsen. Måske er det årgangen, men mest af alt er det Delormes dygtighed.

Pris: 109 kr.

__________