8 pinot noir fra New Zealand

Alle anbefales!

8 pinot noir fra New Zealand
Offentliggjort

Momo Pinot Noir 2011, Seresin, Marlborough


Michael Seresin er filmproducent, og som mange af sine kollegaer i Marlborough er han relativ ny tilflytter. Seresin drives biodynamisk, men i glasset er der intet skævt naturvinspræg. Blot forbløffende druetro og nærmest burgundisk skarphed. Udtrykket syrepræget, lifligt og skarpt. 11 måneder på fransk eg fornemmes især i tanninen. Momos mest imponerende kendetegn er dog den udtalt burgundiske note af bark og mos, vinterkold dansk nåleskov. Momo er særdeles godt prissat.

Pris: 160 kr.

www.hjhansen-vin.dk

__________

Fortsætter på næste side...

Pinot Noir Cornish Point 2012, Felton Road, Central Otago


Sammen med Ata Rangi af mange betragtet som landets bedste pinotekvilibrister. Bio, øko, non-interventionistisk, you name it. Cornish Point skal have tid. Cornish Point ligger i den østlige ende af Bannockburnsubregionen. Duften går rent ind, farligt nær kirsebærvin, men krydret med kanel og gærede teblade. Heftig og vægtig pinotstil med tyngde fra alkohol, men det hele er bundet stramt op med syre og ekstrakt. Stor, solid og generøs pinot, men vær forberedt – vi er langt fra stilen i de koldere områder af Central Otago.

Pris: 455 kr.

www.hjhansen-vin.dk

Pinot Noir Sims Vineyard 2011, Sineann, Central Otago


Sineanns Peter Rosback er vist nok gode venner med Duncan Forsyth fra Mount Edward i Central Otago. Om vinteren tager han til New Zealand og laver pinot med Duncan Forsyth. Sims Vineyard ligger i det kolde Gibbston. Næsen oser af tranebærsaft, hybente og darjeeling med tørrede hindbær. På tungen er den skarp, renser tungen med sin cool syre og stiller krav til sin vindrikker. Man skal være forberedt på postmoderne pinot; vinsaft, hvor gæringen har overført jord og sted til flaske, ingen omstikning, ingen filtrering, blot blidt hjulpet på vej af en vinmager.

Pris: 149 kr.

www.finewines.dk

Pinot Noir Te Muna Road Vineyard 2011, Craggy Range, Martinborough


Craggy Range henter druer fra flere områder i New Zealand, men taler alligevel meget om terroir. Deres pinot noir kommer fra Martinboroughs Te Muna Terraces. Stilen er mere yppig, lidt mere givende end Ata Rangis fra mere eller mindre samme ophav. Næsen har ribs, kirsebær, szechuanpeber, stjerneanis og lidt C-vitamin. Smagen er formidabel og nok for voldsom for klassicister, selvom alkoholen bare ligger på 13,5. Tanninen kommer sent, og eftersmagen varer ved med ribs, tyttebær og lidt spagnum med svage spor af fad.

Pris: 149,95 kr. v./12 fl.

www.philipsonwine.com

Pinot Noir 2010, Ata Rangi, Martinborough


Ata Rangi bliver i dag af mange betragtet som landets bedste udi pinot noir. Ata Rangi holder i modsætning til trenden i øjeblikket, fast i ideen om et sammenstik af de bedste partier til husets topvin (er pengepungen ikke til de priser, kan man købe Crimson i stedet for). Med flagskibsvinen her bliver det mere alvorligt. Kirsebæreddike, tranebærskind og rødbedesaft. Forbilledlig kombination af jordede noter, stramhed, moden syre, let tanninbid og uendelighed i eftersmagen – nærmest komplet, kom bare an Chambolle-Musigny!

Pris: 299,95 kr. v./12 fl.

www.philipsonwine.com

Pinot Noir Run 245 2011, Pisa Range Estate, Central Otago


Pisa Range Estate ligger på vestsiden af den langstrakte Lake Dunstan. Huset er medlem af alskens natur- og bæredygtighedsorganisationer. Husets clame-to-fame er parcelvinen Black Poplar Block, men Run 245 fra lidt yngre vinstokke kan sagtens være med. Stilen er til den frugtrige, mere mørke og yppige side. Duften er tydeligt præget af modne kirsebær og orangeblomst med koks og læder. Alkoholen kan mærkes, men bliver aldrig dominerende. Ganske markeret tannin, og eftersmagen har tydeligt mineralsk touch. Superpris!

Pris: 175 kr.

www.thewinecompany.dk

Pinot Noir 2012, Burn Cottage, Central Otago


Burn Cottage laver vin fra det centrale Central Otago, i Lowburn sub-regionen og dyrker markerne biodynamisk. Laudrup har to vine i sortimentet., Cashburn til 265 kr., har støvede, jordede elementer oven i tranebær. Smagen er saftspændt, alkoholisk letbenet og æggende. Biodynamikken føres heldigvis videre i kælderen, svovlingen holdes lavt. Stilen er bærsaftig, også for husets flagskib, men Burn Cottage tager revanche i eftersmagen, hvor aromatisk jord, rouge pudder, earl grey-te og sen tannin samler det hele til mere alvorlig pinot. Fabelagtig!

Pris: 405 kr. v./12 fl.

www.laudrup.dk

Pinot Noir Morrison Vineyard 2011, Mount Edward, Central Otago


Mødte Duncan Forsyth engang til en smagning af husets vine, hvor han sagde: ”Jeg vil da gerne om 500 år omtales som en af dem, der var med til at starte Central Otagos succes.” Og lignede en low key, håndværksidealistisk kiwi. Duncans ambition må være indfriet. Efter mine begreber er Mount Edwards Otagos dygtigste producent af pinot. Vinen er krævende, syrepræget, ja, men fløjlsagtig i sin tannin. Aromaen rummer soja, lakrids, tranebær, rugbrød, multebær. Et touch af chokolade trækker til oversøiske lysforhold. Formidabel pinot!

Pris: 375 kr. v./12 fl.

www.laudrup.dk

__________

SE OGSÅ: Maden & vinen: Penne med 2 slags kål og Chianti Classico Riserva

SE OGSÅ: Chefredaktøren anbefaler: 4 gode flasker