Opskrift: Sådan laver du 'Euromans efterårsgryde'
Frem med den store gryde! Dagene bliver mørkere, og det samme gør maden på bordet og vinen i glasset. Espen Uldal giver her sit bud på årstidens bedste simremad.

4 personer
Total:2 timer 40 minutter
Ingredienser
- 1 kg. nakkefilet
- 2 løg
- 2-3 fed hvidløg
- 3-4 gulerødder
- ½ stor knoldselleri
- 2 pastinakker
- 3-4 laurbærblade
- Timian
- Rosmarin
- 2 dåser flåede tomater eller tomatpassata
- 1 liter grøntsagsbouillon
- 4-5 cl. rødvin
- Salt
- Peber
- Smør og olie til stegning
Kartoffelmos
- 1 kg. kartofler
- 3 spsk. smør i tern
- 2-3 dl. sødmælk
- Salt
Sådan gør du:
- Skær kødet i tern. Kom en god sjat olivenolie i en stor gryde sammen med en spiseske smør. Kør på højeste blus.
- Mens kødet bruner, skærer du løg, hvidløg, gulerødder, pastinak og knoldselleri i nogle solide tern på størrelse med kødstykkerne.
- Når kødet er brunet af og har fået noget farve, kommer du grøntsagerne i gryden.
- Tilsæt laurbærblade, rosmarin og timian. Husk at dit kød skal have fået farve, og der må gerne være lidt brunt i bunden af gryden – det er smag!
- Tilsæt rødvinen, når grøntsagerne har fået et par minutter, og lad alkoholen fordampe, mens du rører lidt rundt i gryden.
- Nu er det tid til at tilføje de flåede tomater eller tomatpassataen og grønsagsbouillonen.
- Rør stille og roligt rundt i gryden – gerne med en træske – til det hele begynder at koge en smule. Så skruer du ned på laveste blus og lægger et låg på. Nu skal retten stå og simre i godt to timer, hvorefter du kan servere den.
Kartoffelmos
- Mens din gryderet simrer, skræller du kartofler og hakker dem i tern. Et kvarter før du vil servere din simreret, smider du ternene i kogende vand i 12-14 minutter.
- Hæld vandet fra kartoflerne, og kom smør ned i gryden til kartoflerne, og mos derefter med en gaffel eller kartoffelmoser over helt svag varme som en gal. Tilsæt mælk, så meget du mener, der skal til.
- Smag til med salt.
