Jeg har ikke helt fundet ud af endnu, hvad der giver hvid naturvin det udtalte præg af sellerivand og æblemost, men det er et ofte mødt kendetegn, som man må leve med … like it or not. Denois, som laver en af Sydfrankrigs bedste mousserende vine, har også kastet sig ud i naturvin og har fremstillet en chardonnay (drue), der lugter af valle, gæret pæresaft, æblemost, ja, i det hele taget typiske duftindslag fra det nye nordiske køkken. Her er det tilpas og ret indtagende, mens smagen er knasende tør, sprød, og med lidt tidligt plukkede mirabeller og mirabelleskind i eftersmagen.
Pris: 119,75 kr.
Man skulle tro, jeg har noget kørende med den mand. Oronce de Beler fra La maison Romane rammer mig bare komplet med sine vine i øjeblikket. Specielt de hvide. Tænk sig, en ganske almindelig snoldet St. Véran, der smager som moden blanc de blancschampagne uden bobler. Let oxyderet æble, røg, vanilje, brunet smør og stærk mineralsk! Sellerifond, bergamotte, ja, bergamotte … det er præcis det, den dufter og smager af. Spændstig, sursød, men slet ingen restsukker og smertende intensitet. Stor bourgogne! Jeg klapper i mine små hænder over de Belers tryllerier.
Pris: 199 kr.
Chardonnay fylder mest, mens pinot noir udgør resten i denne løgskalsfarvede boble, ristet brød, jordbærmarmelade og tynd kirsebærsaft, let gær og grape. Fin mousse og knastør med god mineralitet. Franciacorta kan på gode dage konkurrere med champagnes standardbrands. Ubertis rosé virker lidt kort med let antydet gær og våd hund i duften. De er svære at få til at spille, de roséer – Francesco I mangler spændstighed og bedre integration af de to druers egenskaber.
Pris: 229 kr.
Willamette Valley i Oregon er pinot noirs legeplads i øjeblikket. Det har den reelt været i en del år, men biodynamikkens væsen og sågar naturvinsideen har fået bedre fat her end nede i Californien, og det har skabt en ny vækkelse. Cooper Mountains såkaldte Mountain Terroir er transparent pinot med jordet og tørret kirsebær, tørrede gojibær og varm tranebærsaft. Smagens slanke statur, strejf af diesel og spændstighed, syre-sødmebalancens vibrato gør det gode ved mig. Dashi, ponzu og soja – der er umami i vinen, og den stråler af freedom.
Pris: 299 kr.
__________