gastro tester: Jomfruer under pres

Ekstra jomfruolivenolie – så bliver det ikke bedre. Og dog, for skønt der er tale om den højeste kategori inden for olivenolie, så er variationen og kvalitetsforskellene så store, at betegnelsen ’ekstra jomfruolivenolie’ er tæt på at være meningsløs – i al fald som kvalitetsbarometer...

gastro tester: Jomfruer under pres
Offentliggjort

... Jesper Uhrup Jensen har været i lag med 12 jomfruer, og ikke alle mødte op med uskylden i behold. Se med nedenfor:

gastro tester: Jomfruer under pres

Oprindelse: Sydafrika

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om produktionen: Intet specifikt ud over ”Fremstillet 18 måneder før mindst holdbar til”.

Pris: 69,50 kr.

Fancy indpakning – og ganske uegnet til opbevaring af den lysfølsomme olie. Hvis den er hurtigt brugt, så går det nok – men det er næppe olien til seriøse forbrugere med et dagligt forbrug, så den går ikke, og hvor længe har den lige stået i forretningens lys? Føles meget ’tyk’ i munden, men er ikke markant i smagen. Interessant med en olie fra et ikke-middelhavsland, men det er ikke helt nok. Alt, alt for dyr – i halvlitersflaske som testens øvrige ville prisen være vanvittige 175 kr.

__________

Oprindelse: Palæstina

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om produktionen: Intet oplyst ud over holdbarhed.

Pris: 145,00 kr.

En mild olie uden voldsom meget karakter. Den høje pris sikrer de palæstinensiske olivenoliebønder et rimeligt udkomme, og forbrugeren tager med købet et (måske ubevidst?) politisk valg, idet købet støtter retten til et selvstændigt Palæstina. Dette statement er mere markant end olien! Pris og kvalitet hænger ikke sammen.

__________

Oprindelse: Frankrig

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om produktionen: Presset i stenmølle af olien fra forskellige producenter

Pris: 169,75 kr.

Delikat, mild, men markant varm ’grøn’ smag, der gør den velegnet til allroundbrug, men den har ikke helt karakter nok til anvendelse, hvor olien virkelig skal smage igennem. Prisen er noget peberet, og dåsen er dum at hælde af.

gastro tester: Jomfruer under pres

__________

Oprindelse: Portugal

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om produktionen: Intet specifikt oplyst.

Pris: 60,00 kr.

En meget fyldig og aromatisk olie med en nærmest fedladen smag – rigtig god, når oliesmagen skal ’favne’ retten, men ikke skære igennem smagsmæssigt.

__________

Oprindelse: EU – tappet i Italien

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om produktionen: Intet oplyst ud over holdbarhed.

Pris: 56,00 kr.

Mærket kendes nok mest som pasta, men selv om det er med til at skabe et ærkeitaliensk præg, så er olien ’EU-olie’, dvs. fra et eller flere lande i EU og i al fald ikke ren italiensk, for så havde det været fremhævet. En udmærket hverdagsolie, men for dyr – man betaler for mærket, der så igen pynter sig med lånte italienske fjer.

__________

Oprindelse: Spanien

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om produktionen: Intet specifikt ud over ”Fremstillet 18 måneder før mindst holdbar til”.

Pris: 38,00 kr.

Mild i smagen – markant mandelpræg, men noget ’svedende’ i svælget. Til prisen er det sådan set en ok hverdagsolie.

gastro tester: Jomfruer under pres

__________

Oprindelse: Spanien

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om produktionen: Intet specifikt ud over ”Fremstillet 18 måneder før mindst holdbar til”.

Pris: 21,25 kr.

Stærkt peberpræg, en næsten brændende kemisk eftersmag, der ikke er rar.

__________

Oprindelse: Italien

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om produktionen: Intet specifikt ud over ”Fremstillet 18 måneder før mindst holdbar til”.

Pris: 43,00 kr.

Ret mild smag, på kanten af det neutrale. Ikke så interessant, hvis man virkelig går efter smagen.

__________

Oprindelse: EU – tappet i Italien

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om høsten: Intet specifikt oplyst.

Pris: 50,00 kr.

En mildtsmagende olivenolie, der trods den noget ubestemmelige oprindelse og meget billige pris, er udmærket til daglig brug, hvor olien ikke skal smage markant igennem, om end navnet ’Bordets konge’ er noget optimistisk.

gastro tester: Jomfruer under pres

__________

Oprindelse: Italien (Sicilien)

Olivensort: Nocellara

Fakta om produktionen: Specifik ’lokal-præcise’ oplysninger på etiket, oliven presset samme dag, som de høstes etc.

Pris: 95,00 kr.

En markant duft af grønt græs og en urteagtig smag af artiskokker. Meget kraftig, et krydderi, der skal bruges i små mængder. Prisen er høj, men ikke når man betænker kvaliteten og drøjden.

__________

Oprindelse: EU – tappet i Italien

Olivensort: Ikke oplyst

Fakta om høsten: intet oplyst ud over holdbarhed.

Pris: 37,00 kr.

En hverdagsolie, der ligeså godt kunne erstattes af en billigere neutralsmagende spiseolie, for meget karakter har den ikke.

__________

Oprindelse: Italien (Sicilien)

Olivensort: Nocellara del Belice og Biancolilla

Fakta om produktionen: Økologisk og med D.O.P.- oprindelsesgaranti – detaljeret produktionsoplysninger på producentens hjemmeside.

Pris: 125,00 kr.

Meget markant smag – grønne, umodne nødder, artiskokker … Brug den til at dyppe brødet i, stænk grøntsagerne med den, hæld den over salaten, og glem eddiken/citronen …

Den bedste olie, det første koldpres af frugten, hvor diverse smagsegenskaber skal være opfyldt, men betegnelsen stiller først og fremmest en række kemiske krav, bl.a. at olien højst må indeholde 0,8 gram frie fedtsyrer pr. 100 gram olie.

Betegnelsen ’Ekstra jomfruolivenolie’ stiller ikke særlige krav til en lang række forhold, der også spiller ind på smag og kvalitet, og derfor oplever man store kvalitetsforskelle fra olie til olie.

En tidlig høst (oktober/november) giver lavere udbytte, men mere smag i forhold til en sen høst (december/ februar). Og hvis høsten ligger for længe før presningen, kan olien få en oxideret smag.

Oliens oprindelse på flasken behøver ikke være mere specifik end eksempelvis ’EU’, og især i Italien aftappes der store mængder olivenolie i emballage, der på alle måder signalerer italiensk madkultur, men hvor olien reelt er fra Spanien eller Grækenland eller fra lande uden for EU, Marokko eksempelvis.

En Ekstra jomfruolivenolie kan sagtens være en blanding af flere forskellige olier. Fra forskellige lande, med forskellige høsttidspunkter etc., mens nidkære producenter går op i at angive præcis oprindelse, høsttidspunkt m.m.

Frisk olivenolie smager kraftigere end ældre olivenolie, og holdbarheden er typisk fra 1 til 1 ½ år fra høsttidspunktet.

Forbrugermagasinet Tænk opfordrer forbrugeren til at lægge mærke til en evt. angivet produktionsdato – ligger den uden for høsttidspunktet oktober til februar, så kan det tyde på fusk med holdbarhedsdatoen.