Chips af rodfrugter

Hvis det skal være ordentligt, så skal man gøre det selv. Også hvis det skal være sjovt, og hvis man gerne vil prale lidt med det. Og så er det i øvrigt rigtig meget billigere end at købe dem færdige.

Chips af rodfrugter
Offentliggjort

1 stor kartoffel

1 stor gulerod

1 stor pastinak

2 mellemstore rødbeder

1 l vindruekerneolie – eller anden neutral olie

1 spsk. salt – ikke for groft

½ spsk. groftkværnet peber

Rens rodfrugterne grundigt, evt. med en grov børste, men skræl dem ikke. Skær dem i 1-2 mm tynde skiver på et mandolinjern eller med en foodprocessor. Skær rødbederne til sidst, og hold dem i øvrigt adskilt fra de andre rodfrugter, da de ellers misfarver dem.

Opvarm olien i en tykbundet gryde af passende størrelse – gryden må kun være godt og vel en tredjedel fyldt – til ca. 180 grader. Hvis du ikke har mulighed for at måle temperaturen, så kan du regne med, at olien er varm nok, når det syder omkring en tandstik. Frituresteg en lille håndfuld rodfrugtskiver – på nær rødbedeskiverne – ad gangen i 1-2 minutter. De er færdige, når de krøller lidt og bliver gyldne i kanten. Steg rødbedeskiverne for sig selv, som de sidste – ellers farver de olien rød. Tag de færdigstegte chips op med en fritureske, og læg dem på fedtsugende papir – et par opslåede aviser på køkkenbordet er det bedste.

Bland peber og salt, og drys dette ’kryddersalt’ over de lune chips, der bliver helt sprøde, når de er afkølet. Du kan evt. udvide dit kryddersalt med 1 spsk. røget paprika og/eller 1 spsk. kommenfrø, som du forinden har ristet på en tør pande i 1 minut og malet i en morter. Chipsene rækker til 4 personer som snack – især til øl eller et glas fino sherry. Kan opbevares i en lufttæt beholder i max. 3 dage.