Jeg kan lige så godt indrømme det, først som sidst; jeg er ikke nogen stor fan af juleøl og anser generelt perioden fra første fredag i november til nytårsaften, som den mest dødsyge at gå ud at smage øl. Der er ikke meget andet end juleøl på hanerne, heller ikke på de virkelig gode barer. De fleste juleøl fra mikrobryggerier er karakteriseret ved at være meget søde, meget alkoholtunge, savne friskhed og tit og ofte at være overkrydrede, om end bryggernes trang til at komme gløggkrydderier i deres øl heldigvis er stærkt aftagende.
Juleøl fra de store bryggerier – her er der tale om det årlige lavpunkt, hvilket siger en del. Der er over én kam tale om variationer over bryggeriernes sædvanlige øl fra Guldølskategorien, nu bare med lidt ekstra karamel tilsat og til gengæld med om muligt endnu mindre humle end normalt.
Heldigvis er der jo også øl, der kan redde en, hvis man nu alligevel skal ud og smage lidt øl i november og december. Her er en guide til 10 bud på juleøl, der ikke bare er blandt de bedste indenfor en kvalitetsudfordret kategori - det er slet og ret 10 helt utroligt gode øl.
Brygget af De Gale Bryggere fra Esen i Belgien siden 1982 og i mange år med sine 12 % alkohol den stærkeste øl, der blev markedsført i Belgien. Årgangen figurerer på etiketten, ganske som man i dag er vant til fra de fleste vine, og med lige så god grund; Stille Nacht er et unikum på mange områder, men evnen til at lagre og vinde ved lagring er helt i særklasse.
Når den er helt frisk, er den massivt sød, men dog med god balance fra de for en belgisk øl ganske generøse mængder humle. Aromaen er præget af gule frugter og et strejf af honning. Men giv den 3-4 år i kælderen, og den folder sig ud med enorm dybde; kandiseret og tørret frugt, honningen tager til i intensitet, humlebitterheden afløses af en diskret syrlighed. En af de allermest komplekse øl i hele verden, og en varm anbefaling herfra. Køb rigeligt ind – den koster stort set ingenting, og du får brug for et lager til de kommende år.Het Anker Gouden Carolus Christmas
Prototypen på den type af belgisk juleøl, som mange danske mikrobryggere blev meget inspireret af i 00’erne. Her understreges det blot, at der så afgjort fortsat er et stykke at gå, før målet er nået. Dette er en verdensklasseøl, perfekt til juleaften hvor den passer eminent til den ande- eller gåsesteg med det hele, som effektivt vil aflive en hvilken som helst rødvin, der helt ufølsomt bliver spildt i hektolitervis i danske hjem denne aften.
Mørk, næsten sort i glasset og med et tæt lysebrunt skum. Intens aroma af blommer, tørret frugt og et pift af nellikker. Storladen i munden, sødmefuld men egentlig mindre restsukker, end man skulle tro. Og så er den godt kraftigt karboneret, så munden friskes op af kulsyren til slut. Den holder, kort og godt.Mikkeller Fra Til Via
Mikkeller laver indtil flere juleøl, alle af et niveau, der ligger pænt over gennemsnittet. Min personlige favorit er dog deres juleporter. Man kan godt diskutere, hvor ”julet” den egentlig er. Der er ikke tilsat krydderier – og det var bare dejligt, for nu at citere gårdejer Oluf Sand – eller andet juleri, og øllet er bygget op som en klassisk porter med lidt ekstra gashåndtag i form af 8 % alkohol.
Kulsort med duft af chokolade, kaffe, molasses og det kendte Mikkeller trademark i form af et skud humle. Dog meget mindre humledominans her end i så mange andre af bryggeriets øl. Stor, cremet fylde i munden, medium sødme inden den slutter af med et bittert piskesmæld, der efterlader et udtryk af en vis friskhed og giver lyst til mere.Fullers Golden Pride
Jeg har meget godt at sige om Fullers bryggeriet i London og deres øl. Sjældent specielt eksperimenterende, i hvert fald ikke i den betydning ordet har fået i ølkredse de sidste 10-15 år, men i stedet opretholder de britiske brygtraditioner på fornemste vis. For alle bryggeriets øl er balance et nøgleord, og således også for denne Barley Wine, der traditionelt blev lanceret i det sene efterår, men i dag kan fås året rundt. Med sine 8 % alkohol må den som Barley Wine siges i dag at høre til det lette felt, hvad dét angår, men ellers er der intet let over denne øl.
Kobberfarvet i glasset og med et fint hvidt skum, krystalklar som traditionelt engelsk øl altid er, og med en intens aroma af maltsødme, tørret frugt, den helt særlige grainy aroma som god pale ale malt sammen med førsteklasses karamelmalte giver. Mange mikrobryggere, der benytter den nemme vej til lidt farve i deres øl ved at brygge ravfarvede øl primært på munchenermalt, bør tage en lektion fra Fullers her; hvis man ikke overdøver sin maltbund med humle, så skal malten kunne have dybde i sig selv.
I munden smager Golden Pride lidt som en cremet version af en klassisk engelsk christmas pudding; tørret frugt, toffee, et strejf af kandiseret appelsin og nellikker. Det er ikke en øl, der larmer, men en øl præget af ro og balance.Brasserie Dupont Avec les Bon Voeux
Brasserie Dupont har med deres Saison Vieille Provision kort og godt defineret hele den stilart, vi kender som saison. Vieille Provision kan man drikke hele året, men for nu at tilbyde lidt ekstra i den kolde tid har de gode folk på bryggeriet valgt at brygge en stærkere version, en Super Saison, op mod jul. Avec les Bon Voeux har naturligvis bredere skuldre end Vieille Provision med sine 9,5 % alkohol og fremstår lyst gylden med et tæt hvidt skum i glasset.
Aromaen byder på hvide frugter, citrus og tørrede krydderurter. Samme elementer dominerer i munden sammen med hvid peber og koriander. En verdensklasseøl, der holder sine 9,5 % alkohol ganske pænt skjult.Fanø Julebryg
Og det skete i de dage, da Ryan Witter-Merrithew regerede i bryggeriet på Fanø Bryghus, at denne anderledes danske juleøl tog sin form. En juleporter, og dermed ganske anderledes end hovedparten af de danske julebryg, men også væsentligt mere ”julet” end Mikkellers tidligere nævnte version. I Fanø Julebryg er der nemlig anvendt en smule kanel, men i modsætning til de fleste andre julekrydrede øl, er den nemlig ikke overdrevet men er der blot som en antydning.
Ligesom den kaffe, der i øvrigt også er anvendt. Resultatet er en sort øl med tæt brunt skum med aroma af kaffe, mørk chokolade, et strejf af kanel og et friskt pift af amerikanske C-humler. Cremet og med rigtigt god fylde og længde i smagen. En superlækker øl, der er glimrende og værd at smage på flaske, men som endda er en halv klasse bedre på fad.Brewdog Hoppy Christmas
Skotske Brewdogs bud på en juleøl er i bred distribution hos COOP. Det skal man være glad for, for det er ganske enkelt en virkeligt dejlig IPA, der er tale om hér. Kobberfarvet med hvidt skum og med en knytnæve af spicy humle i næsen. Noter af abrikos, frisk græs, fyrrenåle og citrus. I munden er der et strejf af sødme, men det generelle indtryk er egentlig ganske tørt og slutter, med tydelig Brewdog accent, af med en god, fast bitterhed. Koster 5 øre og en sang, så fyld kurven op, når du alligevel er i Brugsen!AleSmith YuleSmith Holiday Ale
Californiske AleSmith producerer både en vinterøl og en sommerøl; begge hedder YuleSmith. Forskellen består i, at sommerversionen er en lystfarvet IPA og vinterversionen, denne, er en Imperial Red Ale. Ravfarvet i glasset og pakket med oceaner af amerikansk humle; fyrrenåle og den sædvanlige fanfare fra citrusorkesteret. God toffeeagtig maltfylde og sødme, der giver modvægt til den massive humlebitterhed.Lost Abbey Gift of the Magi
Belgien ligger i San Marcos i det sydlige Californien. Det er i hvert fald hér, Lost Abbey producerer en fremragende linje af øl med udgangspunkt i den belgiske tradition. Gift of the Magi er inspireret af Biblens fortælling om de hellige tre konger og deres barselsgaver til Jesusbarnet – der er nemlig, som én af flere krydderier, anvendt en mindre mængde myrra ved brygningen af denne øl.
Kobberfarvet med tæt hvidt skum. Smagen er præget – i mindre grad malt – og i høj grad krydderier. Der er noget flydende Christmas Pudding over den. Noter af syrlighed balancerer sødmen glimrende. En ret anderledes øl, men en interessant og underholdende øl, der bestemt er værd at prøve.
Det er jo på sin vis usammenhængende, at et bryggeri kendetegnet ved bryggere, der alle som en er overbeviste ateister, udsender en øl til en religiøs højtid som julen. Men kigger man nærmere på etiketten, giver det naturligvis mening at lægge julemanden på hjul og stejle, hvor hjulet er et pentagram. Svært underholdende, men det virkeligt interessante er selvfølgeligt det, der er i flasken. Der er tale om en øl med en vis andel rug i maltblandingen og med brettanomyces som del af gæren.
Første gang de kære djævle bryggede denne juleøl i Danmark fik brettanomyces efter min mening ikke ordenligt sat sit aftryk på øllet. Denne version er brygget i Massachusetts, er lagret et år på flaske og er en åbenbaring i elegance. Gylden i glasset, med tæt og holdbart hvidt skum. Duften er klart præget af den frugtige side af brett, dvs. ananas og papaya, kombineret med en lille smule barnyard flavours og citrus. Cremet i munden med god opfriskende finish fra høj karbonering US-style og en snert af humlebitterhed. Klasse! Simpelthen...
__________