Salat behøver ikke være slankemad og kan sagtens være et måltid i sig selv. Her kommer opskriften på fem franske, mættende klassikere og en enkelt belgisk.
Del salathovedet, skyl bladene omhyggeligt, dryp godt af, og fordel på 4 tallerkner. Steg baconternene gyldne på en tør pande. Skær brødskiverne ud i tern, og rist dem gyldne i smør på en pande. Hæld vand og et par spiseskefulde eddike i en gryde, og bring i kog. Skru ned for varmen, så vandet kun simrer let. Slå 1 æg ad gangen ud i en kaffekop, og hæld ægget direkte fra koppen ned i det simrende vand, ganske varsomt. Lad æggene simre i 3-5 minutter alt efter størrelse. Tag dem op med en hulske, og anret dem direkte på salaten. Kom croutoner, bacontern og en sennepsdressing over – se nedenfor. Servér straks.
__________
1 spsk. dijonsennep
1 spsk. rødvinseddike
4-6 spsk. majs- eller solsikkeolie
Salt
Peber
Annonse
Pisk sennep med eddike, salt og peber i en skål. Tilsæt olie til blandingen i en tynd stråle, mens der røres, til konsistensen er a la mayonnaise. Smag til undervejs, om der skal mere eddike eller sennep i. Jo federe ingredienserne i salaten er, des mere eddike skal der i. Dressingen kan godt skille, hvis den står for længe inden servering, men kan altid piskes op igen.
__________
1 bataviasalat eller romaine
400 g andelever
1 rødløg
20 g smør
Del salaten, skyl bladene, og fordel dem på 4 tallerkener. Pil løget, og skær det i papirtynde skiver. Varm smørret op, men lad det ikke brænde. Kom lever på panden, og læg et stænkelåg over, så det ikke sprutter for meget – for det gør det! Men det skal stege godt, så overfladen karamelliserer, for det smager bedst. Inden leveren vendes, kan panden tages af varmen, så fedtstoffet køler lidt af. Steg fugleleverne, til de er rosa indeni. Anret fugleleveren på salaten. Pynt med løg, og hæld en sennepsdressing over – se forrige side. Servér straks.
Tip: Andeleveren kan erstattes med kalkuneller kyllingelever, undgå dog frosne versioner, når det drejer sig om ingrediens til salat.
1 salathoved eller blandede salater
1 dåse/pose confiterede andekråser
Annonse
2 stængler blegselleri
Del salaten, skyl den, og dryp af, og anret den på 4 tallerkener. Skyl og skræl blegselleristænglerne, og skær dem i skiver. Drys skiverne over salaten. Steg kråserne gyldne i eget fedt, og anret dem på salaten. Servér med en sennepsdressing.
4 julesalat/endivier
300 g comté
Skær salaterne i mundrette skiver, kassér stokken, der er den bitreste del af julesalaten. Anret salaten på 4 tallerkener. Skær osten ud i små tern, og anret dem på salaten. Server med en sennepsdressing over – se første side.
Tip: Hvis det er højsæson, smager salaten fantastisk med valnødder. Dansk hovedsalat med valnødder og roquefort
1 dansk hovedsalat
200 g roquefort
100 g valnødder uden skal
Del salaten, skyl bladene, og fordel dem på 4 tallerkener. Skær roquefort ud i små tern, og anret dem på salaten. Servér med sennepsdressing.
Annonse
Tip: Køb ikke knækkede valnødder, knæk dem selv, for valnøddekerner i poser er for det meste harske. Valnødder fra Grenoble og Perigord er de bedste, men kender man en, der har et valnøddetræ i Danmark, er det selvfølgelig fint. Husk, de kun kan holde sig fra år til år.
500 g grønne bønner
6 kartofler
½ bdt. persille
1 løg
400 g bacontern
0,2 l hvidvinseddike
Smør
Persille
Salt
Annonse
Peber
Kog kartoflerne med skæl. Skyl bønnerne, og kog dem i letsaltet vand. Pil løget, og hak det fint sammen med renset, afdryppet persille. Når bønnerne er klar, hældes de i en salatskål og blandes med løg og persille. Pil kartoflerne, og skær dem ud i stykker. Bland dem med bønnerne. Steg baconternene gyldne i smør på en stegepande. Hæld bacontern og stegefedt over grøntsagerne. Hæld eddike på stegepanden, og lad det koge op. Hæld eddiken over salaten. Krydr med salt og peber. Bland det hele godt, og servér straks.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.