Der tegner sig et mønster.

Mandlige stjerner med lidt for meget på maven, den bedste del af karrieren i ryggen og angst for skattefars klamme hånd i deres lommer søger østpå.
Først var der Gerard Depardieu.

I bekymring over, at de franske skatteprocenter skulle sætte grænser for hans ellers umådeholdne forbrug af vin og spiritus, tog den franske skuespiller imod en invitation fra Putin om at blive russisk statsborgerskab.

Nu er endnu en vestlig og meget forhenværende superstjerne gået samme vej. I går besluttede den russiske præsident nemlig at skænke Steven Seagal pas til sit rige.

Den amerikanske action-helt, der havde sin storhedstid sidst i 80’erne og først i 90’erne med blodige film som ’Kapring på åbent hav’ og ’Above The Law’, fik omkring årtusindskiftet stadig sværere ved at skaffe penge til sine film i hjemlandet, hvorfor han i mange år har lavet film direkte til dvd for beskedne budgetter med europæiske eller asiatiske investorer i ryggen.

Seagal, der har sort bælte i Aikido, som han har studeret i Japan, er tilhænger af en bred vifte af kultur- og ledelsesformer fra det asiatiske kontinent. Skuespilleren, der er gift med en mongolsk danser, har for eksempel udtrykt sin støtte til Dalai Lama, men altså også til Vladimir Putin – og flere af dennes støtter.

Det har resulteret i bizarre episoder, som da han i august blev fodret med en gulerod af Hvideruslands despotiske leder Lukasjenko.

I september deltog han i åbningsceremonien af de såkaldte World Nomad Games i Kirgisistan, en festival med traditionelle konkurrencer og opvisninger for rytterfolk. Seagal selv var naturligvis også til hest og iført rustning – og orange solbriller.

I oktober var kampsportskoryfæet så på besøg hos Tjetjeniens præsident Ramzan Kadyrov.

Kadyrov er under anklage for brud på menneskerettighederne, og for nylig kom han også under skarp kritik fordi han fejrede sin fødselsdag ved at lade sine sønner på henholdsvis 8,9 og 10 år lammetæve jævnaldrende modstandere i en mixed martial arts-turnering.

Jo, Seagal kender en rigtig mand, når han ser ham.

For nylig modtog han også et serbisk pas efter at have udtrykt begejstring for den serbiske populistiske præsident Tomislav Nikolic.

Så det forundrer ikke, at han nu har taget Putins hånd. Måske vil det også gøre det nemmere for ham at få produceret en storfilm eller to. Og hvad får Putin så ud af det?

Måske en fjer i sin hat, hvis han kan dominere den store amerikaner på en judomåtte. 

Nyd dem sammen i videoen fra Guardian herunder: